Het Rivoniaproces

Geplaatst op 11 juli 2013 door Nienke Feis onder Woord, Zonder categorie

rivonia-farm-in-1963mandela-in-2008 bron WikipediaOp 18 juli 2013 is de inmiddels doodzieke voormalig ANC-leider en Nobelprijswinnaar Nelson Mandela 95 jaar geworden.
En op 11 juli 2013 is het 50 jaar geleden dat Zuid-Afrikaanse politie een inval deed in een boerderij even buiten Johannesburg.

De Zuid-Afrikaanse geheime dienst had zijn werk goed gedaan. Daar op de Rivoniafarm zat de complete top van het illegale ANC. Bij de inval op 11 juli 1963 werden achttien vooraanstaande ANC-ers ingerekend.
Een jaar later vond het proces plaats dat de geschiedenisboeken zou ingaan als het Rivoniaproces. Bij dit proces werd Nelson Mandela tot levenslang veroordeeld. Een straf die hij grotendeels - van 1964 tot 1982 - zou uitzitten op Robbeneiland, tot aan zijn vrijlating op 11 februari 1990.
Toen de inval op de Rivoniafarm plaatsvond waarbij vele ANC-leiders werden opgepakt, was Mandela er overigens niet bij. Hij was al eerder opgepakt en zat sinds enkele maanden gevangen. Wel was hij meteen medeverdachte omdat de belastende documenten die op Rivonia in beslag werden genomen er geen twijfel over lieten bestaan dat Mandela de instigator was van de gewapende strijd tegen het apartheidsregime.
Beluister een reconstructie van het Rivonia-proces, die op 10 en 17 januari 1995 werd uitgezonden in Passages Passanten. Samenstelling: Bart Luirink en Peter van den Akker:
Deze serie wordt herhaald in Woord (zaterdagochtend R1 van 2-7uur) van 13 juli 2013, beide uitzendingen om 3 uur.
Rivonia 1:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

podcast
Rivonia 2:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

podcast

Lees hier alles over de Liliesleaf Trust, gevestigd in de voormalige Rivonia boerderij en waar zich nu een museum bevindt over de strijd tegen de apartheid

2 Reacties op “Het Rivoniaproces”

  1. Ivo zegt:

    Ik hoop dat hij het haalt!

  2. [...] Beluister Passages Passanten van 10 januari 1995 [...]

Laat een reactie achter