Het Radio Archief gaat, Woord.nl komt

Geplaatst op 30 juni 2013 door Nienke Feis onder Zonder categorie

Sinds maart 2007 zijn op dit weblog 661 berichten geplaatst met interessante of vermakelijke fragmenten uit het rijke archief van de VPRO radio. Regelmatig kon u hier terecht voor parels uit de VPRO radiohistorie. Vanaf 1 augustus maakt het Radio Archief plaats voor Woord.nl, de nieuwe portal voor verhalende radio van de gezamenlijke omroepen. Veel van de in dit weblog ontsloten uitzendingen en fragmenten zullen in Woord.nl opnieuw te vinden zijn, naast vele andere historische, recente en nieuwe radioverhalen.

29 Reacties op “Het Radio Archief gaat, Woord.nl komt”

 1. waarom?????????????????????????????

 2. F. Hoffman zegt:

  Waarom in hemelsnaam? Wat er al op staat vereist toch geen onderhoud? Moet er soms worden laten gezien dat er bezuinigd wordt? Het is een schande, ik heb dit pas net ontdekt.

 3. .
  Het is 1 juli en dit bericht, al even vreemd als opzienbarend,
  slaat mij.

  Uit het summiere karakter en vragen oproepende karakter ervan is het
  duidelijk dat we in dit bericht het trieste uiterste puntje beleven
  van een interne strijd op leven en dood bij de VPRO omtrent het Radio
  Archief.

  In mijn verbeelding zie ik iemand wie het huilen mogelijk nader staat
  dan het lachen, die –waarschijnlijk met de wonden dampend– desondanks
  een afronding poogt: of uiterst kort of uiterst lang, een tussenweg is
  er niet. Aldus beluister ik dit waardig en dus een uiterst kort “Ik ga
  nu sluiten”.

  Vaarwel, tot betere tijden! Leve Nienke Feis.

 4. Wat is de reden hiervan? Kosten? Het hosten van audio kost heel weinig, dat zou bijvoorbeeld op SoundCloud prima kunnen. Ook het hosten van de WordPress content zou voor weinig kunnen.

  Dit materiaal mag in mijn ogen en oren niet verdwijnen. Het is erfgoed.

 5. Martijn zegt:

  Wat jammer zeg. Ook dat al die opgeduikelde programma’s binnenkort niet meer toegankelijk zijn. Zonde van de energie die erin gestoken is.
  Ik hoop eigenlijk op wat meer duidelijkheid over het waarom…

 6. Dejan den Hertog zegt:

  Heel erg jammer zeg !

 7. groeneveld zegt:

  erg jammer
  echt jammer
  met dank voor alle luister plezier

 8. Kees zegt:

  Jammer jammer jammer er is nog genoeg materiaal te ontdekken lijkt mij zo,bv “De koffer”van Han Reiziger Nienke bedankt voor alle pareltjes die jij voor ons opdook.

 9. Martijn zegt:

  Wat jammer! Helemaal dat de opgespoorde programma’s ook niet meer toegankelijk zijn. Daar moet toch iets aan te doen zijn? Het is anders een beetje zonde van alle moeite. Ben benieuwd welke redenen hieraan ten grondslag liggen…

 10. Coen zegt:

  Eerst Idzerda weg en dan nu…
  Gadver, gadver, gadver, gadver. Het zal wel weer zo’n ‘flashy’ heavily scripted onbruikbare site worden waar je niks meer kunt vinden. En dan ‘de gezamenlijke omroepen’, wat een vreselijke kreet. Is de vpro al opgeheven dan? . Nog meer gadver. Eeuwig zonde!!!

 11. GARALD zegt:

  Nou, dan Feis. Ga dan ook weg.
  Wat ben ik teleurgesteld in jou.

  Die stomme opmerking van jouw mbt. ‘Wie wat bewaart’. Over programma’s met een godsdienstige uitstraling. ‘Gelukkig bestaan…..”
  Rot dan ook maar op. Ja dat durf ik gewoon te zeggen. Rot op en verdwijn.

 12. Koen zegt:

  Hmm, toch wel jammer dat deze site gaat verdwijnen. Als vroegrijpe leerling van de middelbare school ontdekte ik in de zomervakantie van 1999 OVT, dat via de kabel ook hier in Antwerpen goed te ontvangen was. Dus dat was op zondagochtend eerst even de lessen voor maandag herhalen en daarna minstens Het spoor terug meepikken en hopelijk ook nog een stuk van wat ervoor kwam. De verpozen die de radio onmiddellijk daarna pleegde te bieden liet ik graag aan mij voorbij gaan, dus dan ging de radio uit.

  Om een of andere reden is het bestaan van dit weblog jarenlang aan mij voorbij gegaan, maar nu ik weet dat het bijna gaat verdwijnen ben ik de schade aan het inhalen door snel nog even alles te downloaden wat me interesseert. En dat is veel, dus de gigabytes tikken hier vrolijk aan. Dat komt vast niet goed, met die Belgische internetaansluitingen. :-)

  Ik hoop dat zoveel mogelijk materiaal van deze site bewaard blijft via woord.nl. Welk materiaal die mutatie gaat overleven wordt me niet helemaal duidelijk, maar misschien weet mevrouw Feis dat zelf ook niet. Laat ons het er op houden dat we ons gelukkig mogen prijzen als straks zou blijken dat de nieuwe site even goed is als deze. De uitgebreide achtergrondinformatie, vele foto’s en verbanden die je alleen kan leggen als je goed weet waarmee je bezig bent, tonen aan dat dit blog met veel liefde gemaakt is!

 13. J. Jonker zegt:

  Bedankt Nienke voor het mooie werk aan dit archief! Hiermee is een belangrijk deel van het rijke radioverleden van de VPRO weer beschikbaar gekomen voor iedereen. Heel jammer dat de VPRO hiermee stopt. Nogmaals hulde voor al het werk dat met deze site is verzet.

 14. Richard zegt:

  Ik kan me slechts aansluiten bij de vele lofprijzingen. Misschien niet geruchtmakend maar mooi en historisch belangrijk werk werd hier verzet. Nienke, zeer bedankt voor ‘het opgraven’ van steeds weer direct op de huidige actualiteit van de afgelopen jaren aansluitende berichten uit het rijke verleden van de VPRO Radio. Ik hoop van harte dat Woord.nl in alle opzichten een interessante en waardige opvolger mag zijn. Wat niet wegneemt dat ik het betreur dat de VPRO wel meent op deze site te moeten bezuinigen.

 15. Richard zegt:

  Mocht Nienke of iemand anders van de VPRO dit nog lezen: Is het mogelijk dat dit archief zonder de podcastsite nog langer blijft bestaan? Vanaf 2007 een ware schatkamer die ik helaas te lang verwaarloosde, maar waarin ik nu weer vol enthousiasme zit te ‘grasduinen’. Prachtige radio zoals het niet of nauwelijks meer gemaakt wordt. Er is nog veel wat ik graag wil horen, het kost de VPRO m.i. weinig serverruimte om het te laten staan en het vele werk is al gedaan. Wat we er later nog van kunnen terugvinden is mij even onduidelijk als onzeker. Zie ook diverse reacties hierboven. Het zou welhaast historisch onverantwoord zijn als de VPRO er keihard voor kiest om dit archief offline te halen. Mocht dit onvermijdelijk zijn, kunt u dit dan tenminste nog even uitstellen tot b.v. 1 januari 2014? Dat geeft gezien bovenstaande reacties niet alleen mij nog een redelijke kans om veel ‘in te halen’. Met belangstelling zie ik uw reactie tegemoet.

 16. Bauke Jan Douma zegt:

  quote:
  Woord.nl: ook te beluisteren middels de Radio Gemist app voor iPhone.

  De VPRO bedient alleen, wat zal het zijn, 20% van de smartphone/tablet
  markt — en dalende.
  Dat er alleen een app is voor de walled garden (zie Wiki) van Apple
  vind ik een omineus teken.

  Vinden eerdere contribuanten van de onderhavige site (contribuanten van
  oude opnamen wel te verstaan) in de toekomst hun liefdevol bewaarde en
  gretig in ontvangst genomen (door de VPRO) programmabandjes, vinden ze
  die opnamen dan plots achter een paywall, of alleen toegankelijk via één
  of andere commerciële Amerikaanse multinational en monopolist?

 17. Richard zegt:

  Inmiddels alles van mijn gading gedownload. Deze site is het meest uitgebreid maar lang niet alles is direct en dus snel te downloaden. Ik zag me al vele, vele uren realtime opnemen. Maar ontdekte gelukkig een plugin voor Mozilla Firefox waarmee je moeiteloos en snel zowel streaming video, audio als plaatjes (JPEG) binnenhaalt.

 18. Theo zegt:

  Waardeloos dus. Ik nam Marathoninterviews, Studio Idzerda, Plots, Holland Doc Radio en nog wat prachtige radio-programma’s, op. Dat stopte ik allemaal in de smartphone en luisterde het af ergens in de wildernis van Senegal als alles tot rust kwam. Veel van waarde is weerloos.

 19. Gert zegt:

  “Wat wil men laten verdwijnen?”, dat is de eerste vraag die bij mij opkomt. Dit riekt naar machtsuitoefening. Gelijkschakeling (Gleichschaltung). Als er niets verdwijnt, dan is het ok, maar is vrees het ergste. Elke structuurverandering heeft een doel, Nu is het al moeilijk voor mij om een lijstje met marathoninterviews tevoorschijn te halen, dat er vroeger wel was. Structuurwijzigingen in de maatschappij hebben machtsovername ten doel, ook zo’n schijnbaar kleine wijziging.

 20. Bauke Jan Douma zegt:

  Niet om het een of ander, maar…..
  Gert heeft gelijk.

  Gisteren wilde ik het Marathon-interview van Lamers, via een link vanaf de Ischa Meijer uitzendingen-website, beluisteren. Die link bracht me naar die Marathon-site.

  Maar niet naar dat interview!
  Dus ingetoest Lamers.
  Zoekfunctie begint te lopen, er beweegt althans een soort zandlopertje
  Om nooit meer te eindigen.

  Wat ik heb gedaan, is uiteindelijk een zoekterm via Google — iets van ‘Marathon interview
  Lamers’.
  Daarmee vond ik snel de gewenste uitzendingen (5 uren).

  De trieste conclusie:
  De ontsluiting ([afgezien van de obstetrie] wie uit het bibliotheek/archief-wezen komt weet wat dat zware woord betekent) van de marathon-interviews heeft een stap, nee een formidabele mogelijkheid vertegenwoordigd in functionaliteit (lijst, waaruit te kiezen en klikken) teruggedaan.

  Nienke Feis is (neem ik aan) archiviste. Ik hoop maar dat ze GEEN voorbeeld zal willen nemen aan de (NON-)ontsluiting van de marathon-interviews.

  Tot zover vrienden, en bedenkt: kritiek helpt!

  Bauke Jan Douma

 21. Bauke Jan Douma zegt:

  Voor wie Firefox gebruikt:

  Installeer de add-on ‘Downloadhelper’.
  Zie https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/video-downloadhelper/
  Schijnt er ook voor IE te zijn.

  Ik heb daarmee onlangs de complete set Ischa Meijer-uitzendingen van de VPRO (500 stuks?) gedownload.

  Want ik vrees ook wat die site betreft (immers eveneens VPRO) binnenkort het ergste.
  Bovendien kan ik al die uitzendingen nu eindelijk eens wat geluidsniveau betreft normaliseren, want dat was een ramp, de ene opname -20, de andere +30 — niet fijn als je je buren ineens uit hun lethargie doet opschrikken op deze warme zomeravonden

  bjd

 22. Jordy zegt:

  Ik ben er haast van overtuigd dat de online geplaatste uitzendingen binnenkort állemaal terug te vinden zijn op woord.nl. Mochten ze dit niet doen en een (groot) deel van de opnames hier te vinden offline halen, dan zou dat één van de de allergrootste missers zijn op het gebied van media naar buiten brengen. En daar kunnen ze een site als woord.nl niet mee beginnen.

 23. Bauke Jan Douma zegt:

  Jordy: Ik denk dat je gelijk hebt.

  Maar de mate waarin die opnamen ‘ontsloten worden’ kan zozeer variëren dat het ene ‘ontsloten’ dichter in de buurt komt van ‘gesloten’, terwijl het andere (deze site tot aan recent toe bij voorbeeld) inderdaad aangeduid mag worden als ‘ontsloten’, op thema, met begeleidende (zinvolle) tekst van Nienke Feis.

  Ontsloten betekent: toegankelijk. Toegankelijk betekent: terugvindbaar door iemand die toevallig op dat onderwerp, op die persoon, op dat thema mocht zoeken (stel, je bent bezig met een dissertatie, etc…).

  Tegenwoordig moet dat laatste ([terug]vindbaar en zo) het liefst zonder tussenkomst van een bepaalde ingewijde persoon, bijv. bibliothecaris, archivist, etc. (die zijn zo duur, heb ik me laten vertellen).

  Laten we er het beste van hopen. Doch mijzelve — ik ben melancholiek ingesteld, en denk daarom dat de wereld zich op een langzaam afglijdende schaal bevindt, waarin alles een teruggang vertoont, die nochtans vaak verkocht wordt als ‘verbetering’, want de schaamte erover is toch nog altijd wat wijder verbreid dan de gewilligheid om erin mee te gaan.

  Dit proces vindt overigens eveneens plaats op veel groter, breder, desastreuzer schaal dan het onderhavige onderwerpje van gekken, waaronder zich bevindt,
  Bauke Jan Douma

 24. Richard zegt:

  @Jordi en @Bouke, ik denk dat het overzicht en de toegankelijkheid minder wordt. En dat om downloaden moeilijker te maken, alles te moderniseren en serverruimte te besparen de Silverlight speler de norm wordt. De vrolijke tijd van gratis downloads lijkt een beetje voorbij. Ik begrijp zelfs nog dat ook de VPRO liever wat meer verdient via hun publieksservice.

  Vergeet overigens niet de met Firefox ook prima downloadbare afleveringen van bijna 14 jaar afleveringen van het historische programma OVT. Zie http://www.geschiedenis24.nl/ovt/afleveringen.html

 25. Richard zegt:

  Het downloaden van OVT (Het Spoor) via bovengenoemde link lukte me tot het jaar 2010. Latere afleveringen zijn ook nog terug te vinden in Apple’s iTunes. Ik gebruik alleen hun player.

 26. Jordy zegt:

  Het is Jordy! Met een y! :P

  Maar even serieus: de huidige manier van uploads is ook niet altijd even handig: de uitzendingen van het marathon-interview zijn bijvoorbeeld niet gewoon in een tekstuele lijst te vinden. Daar mag eens verandering in komen.

 27. Coen zegt:

  Ja en inderdaad, vrees is bewaarheid. Woord.nl is een vreselijke flashy scripted rot-site waar je niets kunt vinden en waar zelfs de streams niet werken. Om van downloaden maar niet te spreken. Wat een narigheid. Web development is een vak, maar op flash kunnen we ook fijn bezuinigen. Wat heb je aan een archief als het niet op een eenvoudige en gebruiksvriendelijke wijze beschikbaar gesteld kan worden?

 28. Mark van den Hoek zegt:

  Heerlijk dat woord.nl. Even laten merken dat het hier de publieke omroep betreft; educatief en pedagogisch verantwoord. We doen het goed, laat de journalistiek maar domineren bij de omroepen. Lekker funky trouwens die naam: woord.nl. Er is sinds de jaren vijftig niets veranderd.

 29. Het wordt je als sitebeheerder niet makkelijk gemaakt om je links een beetje actueel te houden. Een overbodige verandering in mijn ogen dus.
  Ook heb ik artikele op dit weblog nog niet terug kunnen vinden op woord.nl.
  De associatie van Woord met VPRO is mij ook totaal onduidelijk. Het lijkt wel een vinding van Henk Hagoort.

Laat een reactie achter