Het Utrechtse Houtplein en From the Devil’s Pit

Geplaatst op 22 november 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Woord, Zonder categorie

logo-hoezo-armoedehoutepleinDe publieke omroep staat van 25 november tot 2 december 2012 in het teken van Armoede. Onder het motto “Hoezo armoede?! wordt op radio, televisie, internet en themakanalen een week lang aandacht besteed aan Armoede.
Op 7 en 14 februari 1987 zond het documentaire programma Het Spoor een tweeluik uit over de armoede die vaak leidde tot zogenaamde ‘onmaatschappelijkheid’.
In 1924 wordt de ‘Stichting Volkswoningen’ in Utrecht opgericht, met als doel ‘onmaatschappelijke’ gezinnen te heropvoeden in een speciaal woningencomplex, ‘Het Houtplein’. Ontoelaatbaren, asocialen en maatschappelijk onaangepasten, dat waren de namen voor de mensen die tot ver na de oorlog op het Houtplein woonden. Onder het toeziend oog van een opzichter, wiens woning hoog uittorende boven de andere huizen van het complex, werden ze heropgevoed. In de periode 1937 tot 1957 zijn de heer en mevrouw Linschoten de opzichters. Zij zijn heilsoldaten. Ze doen veel aan clubwerk en houden het badbezoek bij. Interviews met Mies Linschoten, dochter van de opzichters Linschoten, drie oud-bewoners en een oud-buurtbewoonster.
Beluister Houtplein1:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

podcast

Na de oorlog worden de ‘asocialen’ van de Utrechtse Stichting Volkswoningen gedrild door een leger van maatschappelijk werkers en gezinshulpen. In 1957 treedt dominee Duitemeijer aan als directeur en onder zijn leiding groeit de stichting uit tot een soort ziekenhuis met meer dan vijftig werknemers. A-sociaal zijn of onmaatschappelijkheid beschouwt hij als een besmettelijke ziekte.
Dominee Duitemeijer houdt een ’stafkaart’ bij met de vorderingen van zijn pupillen. De macht van de Stichting breidt drastisch uit. Pas in 1975 wordt de Stichting opgeheven en de boel platgewalst. ‘Het Houtplein’ verdwijnt van de Utrechtse stadsplattegrond.
Beluister Houtplein 2:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

Deze serie werd gemaakt door Jacqueline Maris

From the Devils Pit

Beluister ook From the Devils Pit, een tweeluik uit blank en zwart ghetto in de USA, uitgezonden in augustus 2001, eveneens gemaakt door Jacqueline Maris.
Ze neemt ons in From the Devil’s Pit mee naar twee ghetto’s: Saint Thomas in New Orleans en Southie in Boston die in de top 10 stonden van beruchtste wijken van Amerika. Saint Thomas is inmiddels afgebroken, maar was een voornamelijk zwarte wijk. Southie is overwegend blank.
Een programma over opgroeien in rechteloze armoede in een Amerikaans ghetto, vanuit het perspectief van de jongeren (to stay out of the devils pit), en vanuit het perspectief van de - vaak alleenstaande - moeders, die hun kids proberen te beschermen.

Beluister aflevering 1

Beluister aflevering 2

3 Reacties op “Het Utrechtse Houtplein en From the Devil’s Pit”

 1. Hennie Verweij zegt:

  Geweldig om uit het programma Het Spoor de aflevering over het Houtplein/Utrecht uit 1987 terug te horen.De stem van Arie Kleywegt klinkt al muziek. Als geboren utrechter ken ik het Houtplein vooral uit mijn jeugd rond 1952, toen ik daar met mijn vader op zaterdag de contributie voor de toenmalige voetbalvereniging Ares ophaalde.

 2. Sir B zegt:

  Beste Nienke,
  Fijn dat je de Houtplein-documentaires tevoorschijn hebt getoverd en dat de mensen van nu kunnen horen hoe er tot zo’n 35 jaar geleden over armoede en onaangepastheid werd gedacht.
  Dankjewel voor prachtige radio. Ik kan me de uitzending in 1987 nog heel goed herinneren.
  Groetje Ben.

 3. jekkie knoops/lantinga zegt:

  ik weet toen nog van 1966 daar stond op nr 6 ons huisje waar ik ben geboren samen met mijn zus toen zijn wij schuin aan de overkant gaan wone nr41 of 43 fam knoops en daar zijn hoop kinderen grboren
  er stond badhuis feest op het plein op het pleintje zelf liep daar een klein jongertje met een plofbroekje aan en dat jogie ben ik zelf toen ik jaar ongeveer 5 en 6 jaar oud nu ben ik zelf 47 jr houtplein weet ik nog veel over tevertellen
  de nanen van de mensen weet ik nog hoe ze heten
  van derlinde klein oude vodeboer bartje meijer knoops bruin belleman stond altijd rond 5 smorgens tebellen melkboertje groente boer bakkertje schillerboer met de paardewagen oude schillen op hallen gorinchem en wij van fam,knoops ton en cor werde op het houtplein genoemt de vliegde hollander als ik alles moet op noemen ben ik een dagboek aan het maken
  er was toen een leuke tijd op het houtplein
  als je meer inf wilt kan je altijd schrijven naar jekkie toen knoops nu lantinga

  met vriendelijke groet jekkie lantinga

Laat een reactie achter