OVT en Argos, nieuw bij de A-omroep VPRO

Geplaatst op 4 oktober 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

persbericht-ovt-historisch-besef-1992ovt-redactie-zw1Zondag 4 oktober 1992 is de eerste uitzenddag van de kersverse A-omroep, en het nieuwe historische programma OVT mag het spits afbijten. (Zie voor de inhoud onderaan dit bericht)
(Foto uit 1990, vlnr: Arie Kleijwegt, Hans Olink, Paul van der Gaag, Kiki Amsberg, Astrid Nauta, Nienke Feis, Marnix Koolhaas, Kees Slager en Gerard Leenders)
Beluister OVT van 4 oktober 1992, gepresenteerd door Kees Slager en Arie Kleijwegt:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

podcast

Beluister ook hoe Woord het twintigjarig bestaan van OVT viert met mooie oude OVT-fragmenten!

argos1argos-19941Ook nieuw in 1992 is Argos, gemaakt door een team onderzoeksjournalisten onder aanvoering van Hans Simonse. (Foto vlnr Rudie van Meurs, Max van Weezel, Marjon van Royen, Ineke de Jong, Irene Houthuijs, Hans Simonse, Marwil Straat, Harm Botje, Babette Niemel, Gerard Legebeke en Elles de Bruin).
De eerste uitzending vindt plaats op 9-10-1992, op vrijdag van 14-15 uur op Radio 1. Deze uitzending is gewijd aan de perikelen rond de overname van vliegtuigfabriek Fokker door het Duitse Dasa (het persbericht met de gebreide inhoud van deze eerste Argos staat onderaan dit bericht):

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

podcast

Argos is vernoemd naar het honderdogige monster uit de Griekse mythologie. Altijd hielden al die ogen de wacht, en om de beurt deden van al die ogen er twee een tukje. Vandaar de zegswijze “iets met Argusogen bekijken”. De makers van Argos hadden inderhaast deze naam bedacht. Waar deze onderzoeksjournalisten pas later achterkwamen is dat het monster toch in slaap werd gewiegd en zo aan zijn eind kwam. Of ze deze naam hadden gekozen als ze dat hadden geweten zullen we nooit weten.

Veel programma’s van voor die tijd worden gecontinueerd, maar ook zijn er enkele opmerkelijke nieuwe programma’s, zoals:

ekkel-daan-en-willemEkkel Horizontaal, gemaakt door de broers Daan en Willem Ekkel, op alle werkdagen van 18-19 uur op Radio 2, eerste uitzending op maandag 5-10-1992, met o.a. een live optreden van Herman Brood, en interviews met André Haakmat, Constantin Starosiski (??) en Vincent Bijlo, en een vervolgverhaalvan Rogier Proper:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

waterlelieEn wenst niet meer, gemaakt door Gied Jaspars, van 10 tot 10.42 op Radio 5, eerste uitzending 6-10-1992. In deze eerste uitzending is te gast Jan Fossen, een graficus die als amateur-bioloog al lange tijd op zoek is naar de Grote Modderkruiper, een visje dat door biologen allang is opgegeven. Fossen is ook een wereldreiziger die over zijn vele reizen een paar kilo manuscript heeft geschreven. En met Frits van Dam praat hij over zijn fascinatie voor de Dode Zee, een uitgestorven gebied in Israel waar - volgens Frits - de mens pas goed tot zijn recht komt.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Grondleggers, gemaakt door Henk Hofland en Tom Rooduijn, van 14 tot 15 uur op Radio 5, eerste uitzending op 6-10-1992, met een interview met literair criticus Kees Fens over de huidige Nederlandse literatuur, die volgens Fens onder invloed van de mediacultuur ‘entertainment’ is geworden.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Paradijs, (Radio woest en ledig in het paradijs) gemaakt door Bart Schut, van 23-24 uur op Radio 5, eerste uitzending op 6-10-1992, met o.a. een interview met Geert Bilwet die goed thuis is in nieuwe mediawoorden, twee sprookjesvertellende kleuters, de wekelijkse nieuwsbrief van oorlogscorrespondent Robert Dulmers, en reportage Bouwjaar 75 van Raymond Bergen en Britta Hosman:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

brigitte_kaandorpKaandorp is in gesprek, gemaakt door Brigitte Kaandorp, van 9-9.45 uur op radio 5, eerste uitzending op 6-10-1992, met een interview met de numerologe en kaartlezeres Carla Schneiders, o.a. over het gebruik van Tarotkaarten. 99% van haar werk bestaat uit intuïtie.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Street Beats, nachtprogramma van Hans Dulfer, van 0-3 uur op Radio 1/2, eerste uitzending op 9-10-1992:
van 0-2:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

van 2-3:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Uitgebreide beschrijving van OVT van 4 oktober 1992:

Presentatie Kees Slager en Arie Kleijwegt.
In deze uitzending o.a.:
- een interview met en een essay van historicus Jacques Giele. Dit essay gaat over historisch besef, of liever, over de historie als bonbondoos: een ieder pakt eruit wat hij of zij lekker vindt.
- de uitslag van een in opdracht van OVT gehouden onderzoek naar het historisch besef van Nederlanders. Over de uitkomst van dit onderzoek een discussie met Giele en Paul Schulten, docent historisch besef aan de Erasmus universiteit te Rotterdam.
- reportage van een bezoek aan de zojuist 80 jaar geworden oud-communist Gerben Wagenaar. Wagenaar, die in 1958 uit de CPN is verwijderd, heeft zich nooit eerder laten interviewen, en legt uit waarom.
- discussie over het voornemen van de gemeente Amsterdam om de naamgeving van de Karel Lotsylaan te veranderen. Met een fragment van oud-scheidsrechter Leo Horn over de “ordinaire anti-semiet” Lotsy.
- voormalig dwangarbeider Dick de Zeeuw spuit z’n woede over de door Duitsland voorgenomen herdenking van de eerste lancering van een V-2, 50 jaar geleden. De Zeeuw was dwangarbeider in het kamp Dora, een ondergronds tunnelstelsel waar de gemiddelde verblijfsduur 3 maanden was. Hij is boos over het wegblijven van protest van de Nederlandse regering.
- In Het Spoor Terug het eerste deel van een 6-delige serie over de geschiedenis van de VPRO, “66 jaar vrijzinnig” (herhaling van de in 1986 uitgezonden serie “60 jaar Vrijzinnig”)
-De gasten van deze uitzending, Jacques Giele en Paul Schulten, halen met presentator Kees Slager en met vaste gast Arie Kleijwegt herinneringen op aan de eerste keer dat Jan de Cler Hup, Holland, hup” zong. De opname die vandaag te beluisteren is dateert van 4 oktober 1959.

Persbericht Argos van 9 oktober 1992:
De voorgenomen overname van Fokker door het Duitse DASA gaat waarschijnlijk niet door.
Afgelopen maandagavond vond in het torentje van Lubbers geheim topberaad plaats tussen de premier, vice-premier Kok en minister van economische zaken Andriessen. Tijdens dat gesprek werd door de top van het kabinet zware druk op Andriessen uitgeoefend om alsnog af te zien van de verkoop van Fokker aan DASA. Andriessen kreeg opdracht een brief aan DASA te schrijven, die woensdag uitging. In die brandbrief worden van het Duitse bedrijf garanties verlangd dat de productie van de Fokker-50 kan worden voortgezet. Bovendien wordt duidelijkheid geëist over de prijs die de Duitsers bereid zijn voor de aandelen Fokker te betalen. Blijft een bevredigend antwoord op die twee vragen uit, dan zal er door Nederland niet verder worden onderhandeld. Zo staat letterlijk te lezen in de brief.
Met deze nieuwsfeiten haalde de eerste aflevering van Argos de meeste voorpagina’s van de dagbladen.
In de uitzending komen onder meer ook de Tweede Kamerleden Henk Vos (PvdA) en Paul Rosenmöller (GroenLinks) aan het woord over de transactie tussen Fokker en DASA. Rosenmöller verklaart tegen de verkoop te zijn. Hij accepteert het niet dat DASA, die 51% van de aandelen Fokker wil overnemen maar daarmee wel 100% van de zeggenschap krijgt, op die manier “voor een dubbeltje op de eerste rang komt te zitten”. Vos (voorzitter van de Kamercommissie voor Economische Zaken) vindt dat Nederland het punt van de Fokker-50 hoog op moet spelen. Als er geen waterdichte garanties voor de continuering van de productie van dat vliegtuig worden gegeven, is de transactie voor hem van de baan. “Dan zullen de onderhandelingen moeilijk worden”, zegt Vos, “heel moeilijk”.

2 Reacties op “OVT en Argos, nieuw bij de A-omroep VPRO”

 1. Johan Burgman zegt:

  Geachte mevr meneer,
  Ik kon het gironummer vanochtend niet verstaan (en vond het niet op de site):
  Hoe bestel ik de 7 cd’s wereldgeschiedenis?
  (EU 20,-)
  Johan Burgman
  (Relatienr 4722701)

 2. Nienke Feis zegt:

  Postbank 444600 van de VPRO in Hilversum

Laat een reactie achter