Woord !! De VPRO licht zijn archieven.

Geplaatst op 13 september 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

woord-logoSinds 1 september 2012 wordt wekelijks een nieuw nachtprogramma uitgezonden: Woord, van 2-7 uur op Radio 1. Presentatrice Nora Romanesco (v/h Nachtvluchten) begon de eerste uitzending als volgt:

Welkom bij Woord, VPRO’s wekelijkse rondwandeling door de radioarchieven. Vanaf vannacht brengen we iedere week een vijf uur lange selectie uit het rijke archief van de VPRO Radio. We laveren langs kwijtgeraakte reportages, verloren gewaande programma’s en afgestofte parels uit schatkist en prullenbak. Lange reportages, freaky items, open deuren en verrassingen, alles komt aan bod. De hele nacht lang dwalen we door de afgelopen eeuw.

Woord is te beluisteren via http://www.radio1.nl/woord, en de podcast-website van de VPRO.

Woord op 1 september 2012

Woord ging op 1 september van start met een uur over het radiowerk van Germaine Groenier, waaronder haar geruchtmakende relatierubriek uit de jaren ‘70, door omroeper Cor Galis omgedoopt tot  Germaine Sans Gene, waarin zij direct met luisteraars praatte over seksualiteit en relaties. Vervolgens achtereenvolgens de reisreportage Route 66, van Jan Donkers en Roel van Broekhoven, uitgezonden in 1987, een fragment uit het nachtprogramma Streetbeats van saxofonist Hans Dulfer 26 februari 1993, waarin Dulfer samen met Herman Brood de uitzending presenteerde, en tenslotte een bezoek van Ramses Shaffy aan de Nachtzusters (Ottolien Boeschoten en Jet van Boxtel)

Woord op 8 september 2012

De tweede uitzending van Woord, op 8 september 2012, opende met delen van de Paranoia Radio Show, een melige radiostrip vol ‘stoonde’ humor, gemaakt door o.a. Wim Noordhoek uit 1970 als parodie op het hippiewezen. verder dit 1e uur verhalen Plots. Vervolgens die nacht een Reis naar de bronnen van de Nijl (1984),  twee buitenlanddocumentaires van buitenlandredacteur Jacqueline Maris: achtereenvolgens over de Masai in Noord-Tanzania en over Hotel Rossija in Moskou. Woord sloot deze vijfuur durende uitxzending af met Flashbacks uit “Piet Ponskaart Presenteert”, het live lunchpauzeprogramma voor de kantoormens, uit de jaren ‘70. Dit culturele magazine bood o.a. onderdak aan een Forum, het Ponskaarthoorspel, interviews met schrijvers en optredens van musici. De presentatie was in handen van John Jansen van Galen en Jan Lenferink, alias Lenny Len.

Woord op 15 september 2012

In de derde uitzending o.a. hoogtepunten uit het vele radiowerk van Wim Noordhoek, (verantwoordelijk voor vele programma’s, als De Suite, Radiotheater, Pandemonium, De Avonden), een compilatie van de Reis langs de Donau, een achtdelige serie van Djoeke Veeninga uit 1998 over de zuid oost Flank van Europa. In een achtdelige serie deed ze verslag van haar reis van de Hongaarse-Joegoslavie grens tot het Bulgaarse Russe. Tenslotte in deze uitzending bezoeken uit het archief aan het Stedelijk Museum Amsterdam (dat komende week heropend gaat worden).

26 Reacties op “Woord !! De VPRO licht zijn archieven.”

 1. Bauke Jan Douma zegt:

  Woord!! is een rare titel.
  Jullie hadden het ‘archiologie’ moeten noemen.
  Bij deze de suggestie, gratis en om niet,
  aldus verklaart:

  bjd

 2. Rob Schoenmakers zegt:

  Het zou prettig zijn als ik me kon abonneren per e-mail op het programma van Woord. Bij nachtvluchten kon ik voor het naar bed gaan me even instellen op een of meer onderdelen die me interessant leken. Hoe denkt u daarover?

 3. to'm zegt:

  Het is weer genieten, ook fijn dat Nora het presenteert, ook al heb je minder zelf een rol in het geheel (jammer), of maak jij de keuze? lieve groet,
  toby o’meeng

 4. Hallo jongens en meisjes der Vpro

  dank voor dit archief… diamantair !!

 5. Margreet Oudenes zegt:

  De keuze van de programma’s die worden uitgezonden, moeten echt anders. Laat Nora Romanescu het maar uitzoeken, dan krijf je pas echt een radionachtprogramma. Maar niet al die hoogdravendheid van de VPRO in de nacht.

  Een uitzending van ‘Negen heit de klok’ moet er iedere week in. Dat is een must.

 6. Leo D. zegt:

  Beste VPRO,

  recent ontdekte ik “woord” op Radio 1. Via “radio gemist” probeer ik terug te luisteren naar de uitzendingen van 1 en 8 september 2012. Helaas blijkt dit onmogelijk. Is er een mogelijkheid om dit alsnog te kunnen doen? Fijn om de stem van Cor Galis nog een keer te kunnen horen in zijn rol als
  Germaine Sans Gene of in “Piet Ponskaart Presenteert” Maar dat lukt nu niet.

  PS. Ik kijk uit naar fragmenten uit “Nova Zembla”,
  en “bericht van de vissers”

  met vriendelijke groet,

  Leo

 7. Jan Buruma zegt:

  Een prachtige mix tussen VPRO en Omroep Max. De titel “Woord” dekt de lading inderdaad niet, maar roept wel nieuwsgiergheid op.
  De Oost-Europa reportages van Djoeke Veeninga uit 1998 vind ik boeiend. Zij die nog apart op CD verkrijgbaar? Of alleen als podcast?

 8. RobvanO zegt:

  Ik probeer het ritme van voorheen weer een beetje op te pakken na de wekelijkse vrijdagnacht, die ik overigens liefst in bed, en slapend, doorbreng. Met de (VPRO-)gids en deze web-log pagina kom ik nog niet helemaal gedraaid.

  Met de beschrijving van de verschillende uren bij Nachtvluchten kon ik achteraf, zo door de week heen, interessante uren terugluisten en/of opnemen. Is het mogelijk zo’n beschrijving vooraf, of kort erna, op de VPRO-Woord website te plaatsen? De uitzendingen zijn immers acht dagen lang nog terug te luisteren via Radio1.nl.

  Ik ben, laat dat duidelijk zijn, wel gelukkig met de filosofie die onder dit programma steekt. Er is veel moois uit het verleden. Voorlopig kunnen we met VPRO-materiaal vooruit, maar wie en wanneer worden ook de archieven van de andere omroepen (weer) ontsloten?

  Rob

 9. Arnoud Verkerk zegt:

  Hallo.
  Uur 1 en uur 5 van 1 september zijn hetzelfde.
  Ik was op zoek naar de nachtzusters.

 10. GERALD zegt:

  Complimenten aan mevr. Nienke Feis en mevr. Nora Romanesco.
  Het item over kinderprogramma’s vond ik heel goed.
  Die lieve, innemende mevrouw Spelberg met haar
  Zondagshalfuurtje. En zij sprak de kinderen vriendelijk, niet belerend toe. Het herinnerde mij aan de dagen dat ik zondagsschoolmeester was
  van een Vrijzinnige kerk. De les ging over de
  natuur, over Genesis en Franciscus van Assisi.
  Het was op dierendag 1994. De kinderen mochten ook hun knuffels meenemen en daar iets over vertellen. Een niet-gelovig kind
  vroeg aan mij: ‘Meester, mijn vader zegt dat de
  mensen van de apen afstammen; is dat waar, meester?’ In dit geval is het heel belangrijk dat niet jij maar het kind de leermeester is. ‘Wat vind jij zelf?’ vroeg ik. ‘Ik denk dat m’n pa gelijk heeft, meester.’ ‘Dan is het waar’, antwoordde ik.
  Datzelfde kind is nu bedrijfsleider van een supermarkt. En hij denkt nog steeds met veel plezier aan de Zondagschool. Immers: schepping is
  volgens de vrijzinnig-protestantse traditie evolutie en andersom. Het scheppingsverhaal is een lied, een loflied. Zeer waarschijnlijk ontstaan in 540/560 voor Christus, in de tijd van de Babylonische ballingschap. En toen gingen ze nadenken over: wie zijn wij, waar komen wij vandaan en waar gaan we naar toe? Van de niet-gelovige kinderen heb ik het meeste geleerd. En zij durfden vragen te stellen die een ander kind nooit zou stellen. Daarna hebben we gezongen en een tekening gemaakt. De kinderen gingen met een blij gevoel naar huis. En dat vind ik het belangrijkste. Dat vind je ook bij de VPRO van nu.
  Laat kinderen zelf nadenken, doe een beroep op hun
  creativiteit en innovativiteit. Heel duidelijk!

 11. Margreet Oudenes zegt:

  Waar kan ik nu vinden wat er a.s. vrijdagnacht - in de nacht van 19 op 20 oktober komt.

  En wat er geweest is in de vorige uitzendingen van oktober en eind september.
  Ik sanp niets van deze site, en kan hem nauwelijks vinden. ‘Woord’ staat ook helemaal niet tussen de programma’s op radio 1.

  Kan er niet net zo’n duidelijke site komen als van Nachtvluchten? Hoe kan ik de programma’s nu gewoon via de computer beluisteren?

  Gaarne uw antwoord.

  Margreet Oudenes.

 12. Peter Levelt zegt:

  Bedankt voor Willem Breuker in Woord!
  Zouden jullie het volgende kunnen opzoeken?
  De minimal music componist Palestine heeft in een VPRO (4) programma op het carillon van de Weterkerk gespeeld. Intussen werden mensen op straat geïnterviewd. Prachtig. Ik heb een slechte opname ervan, maar zou het graag nog eens horen en podcasten voor de eeuwigheid.
  Vriendelijke groeten,
  Peter Levelt

 13. dit programma kan wel vorrgoed verdwijnen bijomroep max want van hele nacht herhalingen wordt je ook niet vrolijker van
  gr corrie

 14. Tim timmerman zegt:

  Hallo Nora,
  Heerlijk, gezellig dat je na de Nachtvluchten bij Max nu hier je draai gevonden hebt.
  Vannacht heerlijk genoten van het gesprek met de schrijftster Otten.
  Qua uitzending hoef je geen heimwee te hebben naar Max.

  Groetjes,
  Tim Timmerman

 15. ANNA MULLER zegt:

  n.a.v. jullie oproep aan het eind van programma
  WOORD l.l. zaterdag - 2 februari - betreffende opgenomen materiaal -oude bandjes e.d.

  Heerlijk! Zo jammer om die bandjes weg te gooien. Opgenomen in 1980. programma: LIEF EN LEED WAAR KAN IK ZE BRENGEN? Ik woon in Hilversum

 16. Lukas zegt:

  Beste Nora Romanesco, ik kan helaas de link van het Radioprogramma Woord op Facebook niet vinden, in navolging op Nachtvluchten!

 17. marianne zegt:

  moeilijk om de url te vinden maar applestore-podcasten- en vpro drukken heb ik het gevonden http://weblogs.vpro.nl/podcasts/category/woord/feed/

 18. Reijer Breed zegt:

  Lieve Nienke, Marjoke en Nora. Ach ja het gebeurt soms wel eens. Je gaat vroeg naar bed op vrijdagavond om 10.00 uur en je word wakker om 4 uur in de nacht. Je maakt een senseootje, steekt een sigaret op en zet de radio aan. Trakteren jullie me toch op een mooie nacht. Peter Flik zoveel jaar later in de Orient Express. Ditmaal zonder Jan maar toch met hem. Het was prachtig. Ik heb Peter in Hongarije gelijk een mail gestuurd. Ik heb mezelf vanmiddag getrakteerd om het hele programma te beluisteren. Nora gaf immers de informatie. Daarna die meneer die als joch door zijn ouders naar USA gestuurd was met zijn tweeling broer. En zodoende de oorlog overleefde in tegenstelling tot zijn hele familie. Ik heb er met een vriendin vanmiddag een hele tijd over gesproken. Ik moest het kwijt. Jullie gooien wel wat over de luisteraars heen hoor. En nu was ik het. Gelukkig daarna nog een uur Koot en Bie. Ik heb zo gelachen. Heerlijk. Maar en dit voor Marjoke. Jij bent al een keer op zoek geweest om een keer na te praten over mijn programma van voor en door hommos en lesboos ‘Ook Zo’. Dat lukte toen niet. Ik weet me nog te herinneren dat jij helemaal geen fan van ons programma was. Misschien met fragment opnamen toch leuk om in jullie geweldige nacht er nog eens over te praten. Ik heb leuke en serieuze anecdotes. Ik hoor het graag van jullie. Ik ben inmiddels een senior-nicht van 62 jaar. Maar nog even brutaal hoor. Hahaha. Kom maar op. Ik hoor wel of jullie belangstelling hebben. Maar nu zit ik met een probleem; want vanaf nu moet en zal ik ieder week luisteren naar jullie nachtuitzending….bah het is allemaal jullie schuld. Liefs en groet en heel veel succes met WOORD, Reijer Breed.

 19. marianne zegt:

  wat vreeeeeeselijk die hoorspelen, over dood en verderf, zoals ‘de dochter van darwin’[dacht ik me te herinneren]; des nachts geen kommer en kwel, juist niet voor de beroepsslapeloze; desnoods een oude, PaulVlaanderen, graag! teveel ellende, niks geen afgestofte pareltjes, tja, dat weten we nu wel, verzin eens wat een tikkie opgewekter is [hoeft overigens 'diepgang'niet te missen] ik wacht op iets beters/opwekkenders, grsz m

 20. c vsn agtmaal zegt:

  ik hoop dat jullie omroep voorgoed verdwijnd want jullie zijn dat waard weg weg met de vpro en weg met worrd die herhalingen uik ga er van kotsen van die rotzooi

 21. gijs zegt:

  Waarom zenden jullie het uur over maarten v Roozendaal zo laat uit. Dat kan toch best eerder.
  Bij voorbeeld tussen 2 en 3 of tussen 3 en 4 uur.
  Echt jammer v mensen die geen computer hebben of die maarten niet kennen. wel goed natuurlijk dat er aandacht wordt besteed aan v roozendaal.
  ik ben vevent radioluisteraar en zeker ook naar vpro
  graag reactie en misschien kan het op een betere tijd nog herhaald gijs

 22. N.A,Boer zegt:

  4-10-2013
  Helaas nog steeds geen verbetering in de weergave van de podcasts in i-tunes.Nog steeds wordt alleen de datum vermeld en niet het onderwerp.
  Ook in de mediabibliotheek geen nrs.en geen informatie en daar zelfs geen datum! Om te weten wat ik wil downloaden naar m’n mp3 moet ik van elk uur eerst het begin afspelen. Waarom kon dit vroeger wel en na 20-7 niet meer? Waarom kunnen Kunststof/radio-1 en Brands/boeken,radio-1 wel deze informatie doorgeven? Ik heb jullie al vaker hierover benaderd maar er verandert niets,ik krijg nu zelfs geen antwoord meer.Het valt me heel erg tegen,ben 75+ en opgegroeid met de vpro.
  Nog steeds hopend op verbetering, N.A.Boer.

 23. Piet Broers zegt:

  Vannacht naar Woord geluisterd. Prachtig programma. Vooral voor oudere eenzame. Nu hoor ik het liedje “Dan zie ik jouw portret”
  Hiervan heb ik de woorden, maar van de melodie ken ik alleen de twee eerste regeltjes. Zouden jullie mij de melodie kunnen sturen??
  Ook het liedje van “de (gebakken) peren ” wat een paar maanden geleden is uitgezonden zou ik graag tekst en muziek hebben. Is dit mogelijk?? Bij voorbaat dank.
  P Broers

 24. Jet Key zegt:

  Nora, veel dank voor alle mooie uitzendingen. Het ga je goed!!

 25. briet zegt:

  in de kerstnacht was er een intervieuw met iemand die iets voorlas uit zijn boek.
  Het ging over de genocide. De Hoetsi’s en Tutsies?
  Wie is deze schrijver?

 26. bob zegt:

  Lieve nora, als ik wakker was(vaak), heb ik altijd met veel plezier en aandacht naar je heldere uitspraken en uitleg geluisterd, in nachtvluchten en later in woord.
  Toevallig heb ik tegen zeven uur je laatste woorden gehoord, dus ik begrijp dat je het genoeg vindt.
  Veel geluk en voldoening in de toekomst voor jou.
  Bedankt, bob

Laat een reactie achter