Jan Emmens

Geplaatst op 13 september 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie, schrijver(s)

emmens-overkomst_dringe_4f0702ef1df3aemmens-collectie-letterkundig-museum-419x540Met ‘Overkomst dringend gewenst’ komt een nieuwe bloemlezing op de markt van dichter Jan Emmens (1924-1971), samengesteld door dichter en programmamaker Wim Brands.
Jan Emmens is misschien wel de grootste naoorlogse dichter, die bij het publiek betrekkelijk onbekend is gebleven. Zijn gedichten zijn eenvoudig en erudiet, waarbij gevoel en verstand hand in hand gaan.

In 1987 heeft John Albert Jansen samen met de jonge dichter Nico Slothouwer voor het programma Boeken een portret gemaakt van de in 1971 op 47-jarige leeftijd overleden dichter en kunsthistoricus Jan Emmens. Met interviews met: de dichter Jan Eijkelboom, Dirkje Kuik en Peter Hecht, wetenschappelijk medewerker aan de kunsthistorische faculteit in Utrecht en samensteller van het verzameld werk van Jan Emmens.
Emmens debuteerde in 1957 met ‘Kunst- en vliegwerk’. Hierna volgden ‘Autobiografisch woordenboek’ (1963) en ‘Een hond van pavlov’ (1969).

Beluister Boeken van 31 maart 1987:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

De Avonden over Jan Emmens

Op donderdag 13 september 2012 spreekt Anton de Goede spreekt met Joop Goudsblom over het leven en werk van Jan Emmens in De Avonden, te beluisteren van van 22.30 - 23.00 uur .
Socioloog Joop Goudsblom (1932) werd vooral bekend als de pleitbezorger van het werk van Norbert Elias en door zijn werken over langetermijnontwikkelingen. In de jaren ‘50 was hij lid van de redactie van studentenblad ‘Propria Cures’. Verder is hij, net als Emmens, mede-oprichter van het literaire tijdschrift ‘Tirade’.

SLAU-bijeenkomst over Jan Emmens

Op zondag 23 september 2012 organiseert dichter en programmamaker Wim Brands in samenwerking met SLAU een hernieuwde kennismaking met Emmens’ werk. Samen met Joop Goudsblom, Judith Herzberg en Elly de Waard wordt lezend en vertellend een portret van Jan Emmens geschetst. Aanvang 15:00 uur, in Karel V, Geertebolwerk 1, Utrecht, Entree Gratis,

2 Reacties op “Jan Emmens”

  1. Bauke Jan Douma zegt:

    De zin “Met interviews met: de dichter Jan Eijkelboom, Dirkje Kuik en Peter Hegt, wetenschappelijk medewerker aan de kunsthistorische faculteit in Amsterdammer en samensteller van het verzameld werk van Jan Emmens.” maskeert handig het feit dat Dirkje Kuik schrijfster, dichteres, tekenaresse en illustratrice was, en in een vorige hoedanigheid bekend onder de naam William Kuik.

    Er is over haar een prachtige website, en een al even prachtig museum in Utrecht.

    Dat wilde ik even gezegd hebben.

    bjd

  2. [...] de Goede spreekt met Joop Goudsblom over het leven en werk van de dichter Jan Emmens. (Beluister hier het portret van Jan Emmens, zoals uitgezonden door VPRO Radio in [...]

Laat een reactie achter