De trein en de Spoorwegen

Geplaatst op 16 augustus 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

haarlem_station_100_jaar_spoorwegen_tegeltableau

spoor-eigen-land-gidsartikel

Woensdag 7 augustus 2012 is herdacht dat 175 jaar geleden de oprichting plaatsvond van de eerste Nederlandse Spoorweg maatschappij: De Hollandsche IJzeren Spoorweg- Maatschappij

In de zomer van 1986 zond Het Spoor een serie uit over historische spoorlijnen. Op 26 juli was Het Spoor per Spoor gewijd aan vier historische spoorlijnen in ons eigen land: Nederland-Antwerpen, Maastricht-Luik, Winterswijk-Zutphen en Amsterdam-Leeuwarden via Enkhuizen.
Beluister Het Spoor per spoor van 26 juli 1986, gemaakt door Caroline Hanken, André Beerda, Katrien de Klein en Paul van der Gaag:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

VPRO Expresse: uitzenden vanuit een rijdende trein

expresseboekjeIn april 1979 gaat de VPRO van start met een uniek radioprogramma, rechtstreeks uitgezonden vanuit een rijdende trein, met behulp van zender en vliegtuig. Met gesprekken met reizigers, actuele onderwerpen, gedichten, livemuziek, landschapsbeschrijving, prijsvragen en zeer veel aandacht voor het openbaar vervoer. Eindredacteur en bedenker is treinfanaat Peter Flik. Van dit illustere programma zijn slechts enkele uitzendingen bewaard, alle hieronder te beluisteren.

VPRO Expresse van 13 april 1979:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

De uitzending begint met gedoe tussen de technicus en de programmamakers en de trein: er is geen contact mogelijk tussen de makers op de trein en de regie in Hilversum.
Tijdens de uitzending wordt steeds beschreven waar de trein zich bevindt en wat er te zien is. Regelmatig wordt het geluid overstemt door zendergekraak. Thema van deze uitzending is dromen. In de uitzending zijn te horen Peter Flik, Wim Noordhoek, Djoeke Veeninga en omroeper Cor Galis.
Interviews met Flip de Kroon van Onkruit, die zichzelf op de gitaar begeleidt bij een lied voor Willem Bosma, dienstweigeraar in Nieuwersluis, met mevrouw de Boer, secretaris van de Friese Nationale Partij over de weigering van de PTT girokaarten met Friese plaatsnamen erop, met Marnix Bruggeman van ROVER,  met schrijver en dromendeskundige Hilbert Kuik, reiziger Gerard Vink, over zijn werk en over dromen, met Yvonne Gnirrep, televisierecensente van de Waarheid,  totaalweigeraars Flip de Kroon en Han Pit [spelling onzeker], o.a. over Willem de Haan en Willem Bosma, die in Nieuwersluis zitten, met Truus van der Molen en Reyer Breed van COC-afdeling Zaanstreek, die een bananentaart met een foto’s van Anita Bryant en bisschop Gijssen komen brengen (over aangekondigde actie Roze Zaterdag in Roermond, tegen de mening van de RK kerk over homoseksualiteit en de homovijandige uitspraken van de Nederlandse bisschoppen Gijssen, Willebrands en Simonis), en Alphons ter Braak [spelling onzeker] leest eigen gedichten voor over vervoer.
De band eindt met een staartje Gymnastiek door de Vrouw door Riet Vastenhoud.

VPRO Expresse van 20 april 1979:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

marnix_bruggemanIn deze uitzending zijn te horen programmamakers Djoeke Veeninga en Peter Flik, Marnix Bruggeman van Rover en omroeper Cor Galis. Voorts muziek door Jaap van Beusekom. Interviews met o.a. een  reiziger die in Harlingen gaat vergaderen over de indeling van het Waddengebied, mevrouw van Meurs, die geklaagd heeft over geluidshinder door het NOS-vliegtuig, met diverse locale burgemeesters over het verstrekken van adresgegevens aan commerciële bedrijven, en over de vraag of ambtenaren wordt gevraagd lopend of met de fiets te komen, met de heer van Meeuwen van de NS afdeling tarieven over de kwestie dat hij geen gezinskaart kon kopen met zijn kinderen van meerdere moeders, omdat hij een trouwboekje moest vragen, zodat hij een meermanskaart moest kopen en over de vraag of het spoor het complete gezin niet bevoordeelt, met NS-voorlichter Meijer en met PPR gemeenteraadslid Verduin over het nieuwe station CS Den Haag dat ‘een miskleun’ zou zijn volgens de PPR in Den Haag, met een reiziger, die op weg is naar de TH Twente, die bezig is met het ontwikkelen van de verwerking van landbouwafval, met televisierecensent Frits Abrahams, o.a. over de televisieavond van gisteren, met de conducteur over waarom het zo moeilijk is om hier in de trein mensen te spreken te krijgen, met Heikelien Verrijn Stuart over veel buitenlandse vrouwen in Nederland die hier zijn gekomen in het kader van de gezinshereniging, en die in het geval van echtscheiding niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning, met piloot Charles van het NOS-vliegtuig o.a. over het lawaai van het vliegtuig. Gedichten over het openbaar vervoer van treinreiziger René Boers.
Gymnastiek door de Vrouw door Riet Vastenhoud.

VPRO Expresse van 27 april 1979:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

(Grotendeels geregistreerd op slechts één kanaal)
In deze uitzending zijn te horen programmamakers Djoeke Veeninga en Peter Flik, Marnix Bruggeman van Rover, die beschrijft waar de trein zich bevindt, en omroeper Cor Galis. Muziek van Han Bavinck, zang en gitaar.
Interviews met Marnix Bruggeman van ROVER over het beleid van minister Tuynman, met NS-voorlichter Wim Binnendijk, over het nieuwe gewijzigde spoorboekje, met reiziger Henk, op weg naar Tilburg om naar school te gaan, met Jan Bonjer van de Actiegroep ‘Lekker Dier’ over de bio-industrie, met een reactie van dierenarts van Wensveen en veearts Brus uit Boxtel, met Cor van der Poel, recensent van de Leeuwarder Courant over de televisieavond van gisteren en over het televisieaanbod: over Dallas, voetbal, John Denver en de verkiezing van de PvdA voorzitter Max van den Berg, die vergeleken werd met de Raspoetin van het Noorden, wat hij een onbegrijpelijke vergelijking vindt, met Marnix Bruggeman over dat er meer fietsenstallingen moeten komen en mogelijkheden om fietsen mee te nemen in de trein. Voorts aandacht voor een representatieve steekproef gehouden over de stelling: ‘in vergelijking met de andere omroepen brengt de VPRO de meest vervelende en ergerlijke programma’s van Hilversum’.  Discussie over de stellingen ‘je krijgt vaak de indruk dat de programmamakers de programma’s meer maken voor hun eigen plezier dan voor de luisteraar’, ‘Daar in Hilversum rommelen ze maar wat aan op radio en televisie’, ‘de moderne Nederlandse schrijvers komen niet veel verder dan ordinaire vuilschrijverij’.
Tenslotte gedichten over het openbaar vervoer van treinreiziger Jaap Klevering [spelling onzeker].

VPRO Expresse van 14 september 1979:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

hans-dorrestijnIn deze uitzending zijn te horen programmamakers Djoeke Veeninga en Peter Flik, Hans Dorrestijn met landschapsbeschrijvingen, Marnix Bruggeman van Rover, die beschrijft waar de trein zich bevindt, en omroeper Cor Galis. Muziek van Joost Belinfante.
Interviews met o.a. NS-voorlichter Wim Binnendijk, de gastvrouw in de restauratiewagen die binnenkort wordt vervangen door een minibar en daardoor haar baan kwijtraakt, met Frans Szablewski en met een woordvoerder van de VLA, de Verenigde Limburgse Actiegroepen, over de gevolgen van de gemeentelijke herindeling in Limburg, en over een enquête naar Limburgers: of ze achtergesteld zijn. ‘De Nationale Ideeënbus’, interview met jurylid Hans Dorrestijn, plus enkele ideeën. Dialoog van schrijver Karl Valentin door twee acteurs van ‘Initiative Populaire’ plus interview met de acteurs. ‘Literatuur in de trein, poëzie over de trein gelezen door Maria van Wonderen’ [spelling onzeker), plus een gedicht over Djoeke Veeninga.

VPRO Expresse van 12 oktober 1979:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

laurens-ten-cateIn deze uitzending zijn te horen programmamakerr Peter Flik, Hans Dorrestijn met landschapsbeschrijvingen, Marnix Bruggeman van Rover, die beschrijft waar de trein zich bevindt, commentaren door Laurens ten Cate, redacteur van de Leeuwarder Courant, en omroeper Cor Galis. Muziek van Joost Belinfante. Interviews met o.a.de 72-jarige dominee Zelle uit Leeuwarden, achterneef van Mata Hari, plus praatje en preek, met een reiziger, spreekt Fries en Bildts (taal in Het Bildt), met Jacques Colijn uit Huis ter Heide over klachten over het openbaar vervoer en aanbevelingen voorv erbeteringen daarvoor. De rubriek "de Nationale Ideeënbus", die onlangs bij de VPRO is geopend. Interviews met Han en Joke Siepman, over hun ideeën over de Tweede Kamer: er moet een jongere van onder de 18 jaar in en een onafhankelijke a-politieke denker, met het Friese kamerlid Heine Keuning van de PvdA over die ideeën. Vervolgens discussie met medereizigers. Met Theo Herbers [spelling onzeker] van TNO, doet onderzoek naar verbanden tussen voedsel en gezondheid, plus discussie over gezond eten met medereizigers.

VPRO Expresse van 19 oktober 1979:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

han_reiziger_70202eIn deze uitzending zijn te horen programmamaker Peter Flik, Marnix Bruggeman van Rover, die beschrijft waar de trein zich bevindt, en omroeper Cor Galis. Pianomuziek door Han Reiziger die speelt opeen piano op het tussenbalkon voor de toiletten, en optredens door Johnny van Doorn.
Met interviews met NS-voorlichter Wim Binnendijk die reageert op kritiek op de NS die in een eerdere uitzending werd geuit, met Jacqueline Hoogeveen van de KOD, de kabelomroep Deventer, met reizigers over oproep tot olieboycot Zuid-Afrika, met de Zuid-Afrikaanse Thelma Ravell over deze oproep tot boycot, en discussie met medereizigers met Geert Pen, redacteur van de Velpse Krant, over hoe het is om een ‘plaatselijk sufferdje’ te maken, van Geert Pen met Flik over hoe hij het vindt dat hij als redacteur misschien wel eens last heeft van de slechte naam van de VPRO, met André van Es van Kindervuist, die binnenkort in Paradiso een manifestatie ‘Nu Wij’ organiseert, ter gelegenheid van ‘Het jaar van het kind’, en met een aantal kinderen.
In de rubriek ‘De Nationale Ideeënbus’, een interview met Iet Evers [spelling onzeker], die alle flatgebouwen weg wil hebben en overscheppen met zand uit de Noordzee. Dan krijg je heuvellandschappen in de steden.

VPRO Expresse van 26 oktober 1979:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

margreetdolmanIn deze uitzending zijn te horen programmamaker Peter Flik, Marnix Bruggeman van Rover, die beschrijft waar de trein zich bevindt, en omroeper Cor Galis. Muziek van Rex Reason, en optredens van .
Met interviews met Ome Elen [spelling onzeker] uit Zutphen over Zutphen, met Stoelhorst, werkt bij het spoor in de
Achterhoek, en raakt binnenkort zijn baan bij de NS kwijt ten gevolge van automatisering, reactie hierop van de heer van de Weg [spelling onzeker], van personeelszaken van de NS. De rubriek ‘De Nationale Ideeënbus’. Interview met kamerlid Nijhof van de eenmansfractie DS70, en interview met minister Tuijnman van Verkeer en Waterstaat (VVD).

Omroeper Cor Galis reist nooit meer met de trein!!

cor-galisIn 1981 maakt treinfanaat en redacteur Peter Flik een programma over de toekomst van de Nederlandse Spoorwegen en het Nederlandse openbaar vervoer. Hij interviewt daarover prof. Maurits van Witsen, chef afdeling planning van de Nederlandse Spoorwegen, die zich bezighoudt met het maken van toekomstplannen voor het openbaar vervoer. Een interview over het verbeteren van het rendement van lijnen, verbeteren van infrastructuur, inrichting van stations, informatieverschaffing voor de reizigers, dienstregelingen, restauratievoorzieningen, comfort en tarieven, en de concurrentiepositie ten aanzien van de auto. Ook een interview met de heer Linkerhegner [spelling onzeker] van de Deutsche Bundesbahn in Frankfurt, over de ambities en de toekomst van de Duitse spoorwegen.
Het interview wordt doorspekt met een sappig reisverslag van omroeper Cor Galis. Diens auto is kapot en hij moet naar Oldenburg, in Duitsland.  De knorrige Galis is dus aangewezen op het openbaar vervoer.

Beluister Expres-VPRO van 4 december 1981:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

1 Reactie op “De trein en de Spoorwegen”

  1. Coen Pen zegt:

    Mooi om te ontdekken dat mijn vader Geert Pen op 26 oktober uitzending te horen is. Hij is helaas vorig jaar 16 juni overleden. na een schrijfvol leven . Hij altijd regionaal journalist gebleven. Als oprichter van het Gelders Schrijverscollectief nog heelang actief geweest.

Laat een reactie achter