Alfred Birney over “Vogels rond een vrouw”

Geplaatst op 16 augustus 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie, schrijver(s)

vogels_rond_een_vrouw_alfred_birneyalfred-birney-by-willy-jollyIn ‘Brands met boeken’ spreekt vervanger Anton de Goede op vrijdag 17 augustus 2012 met Alfred Birney, kenner van Nederlands koloniale literatuur, naar aanleiding van zijn nieuwe boek “De Dubieuzen”, een essay waarin enkele opzienbarende boeken van vergeten schrijvers onder de aandacht worden gebracht. Het multiculturele leven in het voormalige Nederlands-Indië wordt daarin heel anders beschreven dan in boeken van beroemde schrijvers als Couperus en Multatuli. Birney trekt verder parallellen met ons huidige klimaat dat hij omschrijft als ‘anti-multicultureel waarin racisme, vreemdelingenhaat en religieuze uitingen tegenstellingen uitlokken en leiden tot fel debat’.
Alfred Birney was eerder te gast in het programma Boeken van 14 mei 1991. John Albert Jansen  en Wim Brands spraken toen met Alfred Birney over zijn roman “Vogels rond een vrouw”. Het interview ging toen over zijn Indisch-Nederlandse achtergrond en de conflicten die dit veroorzaakte binnen het ouderlijk gezin. Er werd een bezoek gebracht aan het “Indisch kosthuis” in Den Haag waar het gezin Birney was ondergebracht. Met fragmenten uit ‘Vogels rond een vrouw’.
Boeken van 14 mei 1991:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

1 Reactie op “Alfred Birney over “Vogels rond een vrouw””

  1. [...] VPRO Radio Archief – parels en opmerkelijke fragmenten uit een kleine eeuw radio – zette naar aanleiding van bovenstaand interview een oud interview van 14 mei 1991 online. John Albert Jansen en Wim Brands spraken toen met Alfred Birney over zijn roman Vogels rond een vrouw. De reportage begint serieus en zoekenderwijs en eindigt tragi-komisch oo locatie. Met muziek van Jimi Hendrix… Luister hier. [...]

Laat een reactie achter