Zomergast Jolande Withuis op de radio

Geplaatst op 2 augustus 2012 door Nienke Feis onder Zonder categorie, schrijver(s), zomergast

withuis-jolande-gon-buurman-aeg-voor-bb-en-pers-tot-19-10-2012Op zondag is historisch socioloog en schrijfster Jolande Withuis te gast bij gastheer Jan Leyers.
De afgelopen jaren is Withuis diverse keren te horen geweest op de VPRO-radio.

De eerste keer dat Withuis opduikt in de archieven van de VPRO radio is in 2000. Op 11 juli 2000 is ze te gast bij programmamaakster Michal Citroen, in een speciale zomeruitzending.

In haar ‘Verrassingsdag’ sprak Citroen met Withuis over o.a.: haar studie van de oorlogstrauma’s van politieke gevangenen uit de Tweede Wereldoorlog, onder wie de vrouwen van Ravensbrück; de afkeer in de samenleving van het communisme in de jaren ‘50 tijdens de Koude Oorlog; en de positieve en negatieve effecten van slachtofferhulp.
Dit interview is deels samen met Judith Belinfante, oud-directeur van het Joods Historisch Museum, over o.a.: de slechte behandeling van de uit de Duitse concentratiekampen teruggekeerde joden na de Tweede Wereldoorlog; de gebrekkige verwerking van oorlogstrauma’s door de joden tijdens de jaren van wederopbouw; en de teruggave van de joodse tegoeden door de regering, onderwerpen waar Citroen diverse documentaires over heeft gemaakt.
Beluister Michal Citroen in gesprek met Jolande Withuis en Judith Belinfante op 11 juli 2000:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

In maart van 2002 was Withuis te gast bij Wim Brands om te praten over haar essay over de behandeling van kankerpatiënten en over haar proefschrift ‘Opoffering en heroïek’ over een communistische vrouwenorganisatie in het naoorlogse Nederland.
Beluister De Avonden van 19 maart 2002:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

erkenningWithuis was op 17 november 2002 te gast bij OVT. Redacteur Jos Palm sprak met de sociologen Withuis en J.A.A. van Doorn over de traumacultuur in Nederland, over oorlogstrauma’s, klaagcultuur en erkenning. Aanleiding was de verschijning van Withuis’ boek ‘Erkenning, van oorlogstrauma naar klaagcultuur’ en van het boek ‘Gevangen in de tijd: over generaties en hun geschiedenis’ van Van Doorn.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

withuis-en-brandsDe dag erop was Withuis te gast bij Wim Brands. Voor de Avonden spraken zij eveneens over ‘Erkenning, van oorlogstrauma naar klaagcultuur’.
Beluister de Avonden van 18 november 2002:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Op 11 augustus 2004 sprak  interviewer Jair Stein in de wetenschapsrubriek Noorderlicht radio met drie wetenschappers over de psychische opvang na een trauma: met Eric Vermetten, psychiater en hersenonderzoeker aan het Universitair Medisch Centrum en het Centraal Militair Hospitaal Utrecht; met Peter Ventevogel, cultureel antropoloog/psychiater voor HealthNet in Afghanistan en met Jolande Withuis, sociologe aan het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie.
Beluister Noorderlicht van 11 augustus 2004:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

In juni van 2006 is Withuis te gast bij OVT. Het onderwerp is dan de geallieerde bombardementen op de Duitse steden tijdens de Tweede Wereldoorlog naar aanleiding van het onlangs in vertaling verschenen boek ‘De Brand - Geallieerde bombardementen op nazi-Duitsland’ van de Duitse historicus Jörg Friedrich.
Onder leiding van interviewer Hans Olink gaan geïnterviewden Withuis en Ton Nijhuis, directeur van het Duitsland Instituut in Amsterdam, op zoek naar een antwoord op de vraag: Heeft Duitsland het recht op leed? En: was Winston Churchill een oorlogsmisdadiger?
Beluister OVT van 6 juni 2004:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

vrouw-als-mensIn De Ochtenden van 30 mei 2007 sprak interviewer Elles de Bruin met Withuis naar aanleiding van het verschijnen van haar boek ‘De vrouw als mens, De mythe van het sekseverschil’. Volgens Withuis bestaan seksespecifieke eigenschappen niet. Ze zijn gebaseerd op onderlinge afspraken die per cultuur verschillen, en dat moet anders. De tijd is rijp voor een derde feministische golf, vindt Withuis. In haar boek ‘De vrouw als mens’ toont ze met voorbeelden uit het verleden aan hoe het ideaalbeeld van de vrouw historisch en cultureel werd bepaald.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Waar gaat zij helemaal alleen heen?Withuis besteedt ook aandacht aan het verschrikkelijk zware leven van Brigitte Kaandorp. Kaandorp is vele malen te horen geweest op de VPRO-radio. Beluister hier diverse fragmenten, waaronder haar eerste optreden bij de VPRO in november 1984.

4 Reacties op “Zomergast Jolande Withuis op de radio”

 1. Ruud zegt:

  Heel veel sterkte, mijn vrouw en ik hebben genoten van het interview.we hopen dat u spoedig herstelt en dat de uitzending op een ander moment een vervolg mag krijgen. Met vriendelijke groet Ruud bolsius

 2. annebella zegt:

  Ik ben het helemaal eens met ruud en zijn vrouw. Hoop dat het zeer interessante intervieuw nog een keer vervolgd kan worden.
  Ook Jan Leijers, bedankt voor Uw optreden in zomergasten, U laat de gasten zelf goed uit de verf komen, mijn complimenten.

 3. Richard zegt:

  Inderdaad jammer dat mevrouw Withuis ziek werd, het was m.i. inhoudelijk een van de betere afleveringen die ik vast helemaal uitgezeten had.

  Leestip over de opvang van terugkerende joodse mensen en de discriminatie en het onbegrip dat men vaak ondervond: Terugkeer door Dienke Hondius, SDU 1990, ISBN 9012065038.

 4. imogeen koejemans zegt:

  ik zag in een flits dat u mij gemailed had, kon echter niet openen. wilt u het nog eens proberen. ben benieuwd., met dank en groeten Imogeen

Laat een reactie achter