The Rumbones

Geplaatst op 19 juli 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie, zomergast

Op zondag 22 juli 2012 is Henny Vrienten te gast bij Jan Leyers in Zomergasten.
Vrienten verwierf begin jaren ‘80 landelijke roem als zanger en bassist van de ongekend populaire nederpopgroep Doe Maar: één van de succesvolste bands uit de geschiedenis van de Nederlandse popmuziek.
Jaren daarvoor maakte Vrienten deel uit van de eerste Nederlandse reggaeformatie The Rumbones, bestaande uit o.a. Henny Vrienten, Ernst Jansz, Joost Belinfante en John Lodewijks.
De groep speelde een maand lang - van 13 oktober tot en met 12 november 1977 - als zelfstandige band in verschillende bekende popzaaltjes in het land. Op 11 november ‘77 zijn opnames gemaakt voor de VPRO-radio in Troll in Hoorn. De opnames zijn uitgezonden door de VPRO in de nacht van 21 op 22 april 1978.

rumbones-in-vg1In het najaar van 2012 komen de leden van Doe Maar nogmaals bijeen voor een aantal concerten, en in september komt een CD Box met het complete werk van Doe Maar uit. inclusief de opnamen uit 1977 van de Rumbones.

Beluister enkele nummers van de Rumbones, achtereenvolgens:
1. You Can Get It If You Really Want (J.Cliff) 4.00
2. Sitting in Limbo (J.Cliff)  3.12
3. Pressure Drop (F.Hibbert)  3.57
4. Feel So Good (F.Hibbert)  2.43
5. Dr. Lester (F.Hibbert)  5.19

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

Journaliste Sandra van Steen attendeerde me op de Rumbones en vroeg me of het concert van de Rumbones uit 1977 zich nog ergens in de archieven bevond. Sandra deed onderzoek naar de Rumbones, en schreef daarover het volgende:

The Rumbones is zo’n beetje de eerste popgroep in Nederland die reggae speelde. Feitelijk is The Rumbones een gelegenheidsformatie geweest, die maar één maand in het clubcircuit heeft opgetreden. Twaalf concerten waren het, van 13 oktober tot en met 12 november 1977. Een klein, maar wel belangrijk schakeltje in de ontwikkeling van  de Nederlandse popmuziek en in het bijzonder van Henny Vrienten en Ernst Jansz van Doe Maar.
De aanstichter van The Rumbones is drummer Johnny Lodewijks, die begin jaren zeventig bij de Amsterdamse platenzaak Concerto stuit op de LP ‘Catch a fire’ van Bob Marley and the Wailers en verslingerd geraakt aan reggae. Hij gaat zelfs zo ver dat hij met enige regelmaat naar Jamaica afreist om bandjes en platen van reggaeartiesten te kopen. Ondertussen is hij met zijn oude maatjes Ernst Jansz en Joost  Belinfante van CCC inc. herenigd in The Slumberlandband, maar daar kan hij de liefde voor reggae niet in kwijt.
Dat gebeurt pas als hij deel  uit gaat maken van de begeleidingsband van Boudewijn de Groot tijdens de Jeroen Bosch Tour, eind 1976. De meeste bandleden rijden in de bus met De Groot mee. Alleen Lodewijks en - dan nog - gitarist Henny Vrienten rijden - flink blowend - met een 2CV-tje vol instrumenten, voorop. In de auto draait Lodewijks de reggaetapes uit Jamaica en besmet zo Vrienten met zijn liefde voor reggae. Ook toetsenist Ernst  Jansz en bassist Piet Dekker vinden het nieuwe geluid fantastisch.
Na de optredens met De Groot spelen ze de reggae van de cassettebandjes  van Lodewijks na. De Groot noemt zijn begeleiders gekscherend De  Rumbonen. En zo wordt een bandje geboren.
Lodewijks neemt zijn vriendin Patty Gomes mee voor de percussie en trekt de Franse zanger Chris Carron (ook wel Chris Lester genoemd) aan. En multi-instrumentalist en spreekstalmeester Joost Belinfante voegt zich bij de groep.
The Rumbonen spelen vooral covers van Toots  and the Maytals en U. Roy. Maar er staan ook een paar eigen nummers op de setlist, zoals ‘Easy Reggae’ van Henny Vrienten, die zich in die periode Lenny Sharp laat noemen. “Don’t have to be a rastaman, play that music if you can”, betoogt hij.
Muziekkrant Oor schrijft in oktober 1977 (nummer 21):  “Een tropische verrassing in Hollandse melkchocolade, dat is de  Rumbones, een Nederlandse reggaeband. Geïnspireerd door de muziek van Toots and The Maytals hebben zeven musici, waarvan er vier deel uitmaakten van CCC Inc. en de Slumberlandband, in een maand tijd een repertoire bestaande uit songs van Toots Hibbert, U. Roy en drie eigen  nummers ingestudeerd. Deze Rumbones gaan in de periode van 13 oktober tot en met 13 november op toernee. Uitgebreide informatie is te vinden in onze konsertrubriek.”
De korte tournee is succesvol, maar krijgt uiteindelijk geen vervolg. Henny Vrienten probeert al een paar jaar als soloartiest door te  breken. Onder de namen Ruby Carmichael en Paul Santos was dat al mislukt.
Als Vrienten in 1979 onder zijn eigen naam zijn eerste reggae-single ‘If you love me’ uitbrengt, lukt het ook niet. Als enige ‘rumbone’ keert hij terug in de begeleidingsband van Boudewijn de Groot. Ernst Jansz is ondertussen gevraagd om een band te formeren voor het ‘reizende circus’ Festival of Fools. Samen met onder anderen Piet Dekker begint hij in 1978 de Foelsbent, die uitmondt in Doe Maar. In sommige liedjes is dan al de reggae te horen, die later het  handelsmerk van Doe Maar wordt, maar een echte richting heeft de band nog niet.
Pas met de komst van Henny Vrienten in 1980 kiest Doe Maar  uitsluitend voor reggae en ska. Maar de basis is gelegd bij The Rumbones.
Als bron voor bovenstaande is o.a. gebruik gemaakt van de site van Johnny Lodewijks (www.johnlodi.com), waarop een grappig  interview met zichzelf is te vinden.

Foto’s:
Rumbones 1, vlnr: Patty Gomes, Ernst Jansz, Joost Belinfante,  Piet Dekker, Henny Vrienten, Johnny Lodewijks en (half in beeld) Chris  Carron
Rumbones 2, vlnr: Johnny Lodewijks, Joost Belinfante, Ernst  Jansz, Patty Gomes, Chris Carron, Piet Dekker, Henny Vrienten

2 Reacties op “The Rumbones”

  1. Richard zegt:

    Dank voor het plaatsen van dit concert en deze uitgebreide informatie! Ik dacht dat ik de enige was die zich de Rumbones nog herinnerde, vroeg er eerder op deze site al naar, heb deze opnamen op een cassette staan. Mooie gedreven ‘rootsreggae’ met fraai Frans-Nederlands accent. De Rumbones heb ik nooit live gezien, wel een jaar later Doe Maar in hun begintijd met nog die mix van pop/rock, ska en reggae. En absoluut zonder ‘hysterische meisjes’. Weer een jaar later in 1979 liepen zij (en wij) nog steeds onbekend ‘hun lul achterna’ tijdens de studentenintroduktie bij de universiteit van Tilburg. Nog altijd zonder grote ‘fanbase’. Kort daarna werd zoals we weten alles heel anders.

  2. [...] deze meest populaire Nederlandse band aller tijden. In deze doos o.a. een Cd met de opnamen van de Rumbones uit 1977, afkomstig uit het archief van de VPRO [...]

Laat een reactie achter