Waarom toch Jiri Benda, deel 10

Geplaatst op 21 juni 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Waarom toch Jiri Benda

jiri-benda-brochure-cover3jiri-benda-hanjan-pagina-29Vijf jaar na hun legendarische serie uitzendingen “In het voetspoor van Mozart” uit 1976 traden Han Reiziger en Jan Wagenmeester weer in het voetspoor van een componist uit het verleden. Dit keer gingen zij op zoek naar het wel en wee van componist Jiri Benda (1722-1795), geboren in Alt Benatek, in het voormalige Bohemen. Het werd een lange vermoeiende en soms enerverende reis, die de reizigers gedurende 13 afleveringen leidden via Tsjecho-Slowakije en de DDR naar Mannheim en Frankfurt.
Beluister “Waarom toch Jiri Benda”, aflevering 10, uitgezonden op 19 maart 1982:
Afscheid van Benda?

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

jiri-benda-brochure-29jiri-benda-brochure-30Aan de programma’s werkten mee: Han Reiziger, Jan Wagenmeester en Nicolette Soesan (productie). De afgebeelde brochure is een productie van Publieksservice van de VPRO, en werd samengesteld door Han Reiziger (tekst), Nelleke van der Drift (foto’s), Marius van Leeuwen (omslag), Hetty van der Meij en Irene Breedijk (samenstelling en productie).

1 Reactie op “Waarom toch Jiri Benda, deel 10”

  1. Sugel zegt:

    In 1978 ontving Reiziger de Cultuurprijs van de stad Hilversum , voor zijn baanbrekend werk op het gebied van de muziekprogrammering bij de VPRO. In 1985 ontving hij samen met zijn collega’s van de RAI en de Hessische Rundfunk, de Prix Italia voor de productie A piece for peace. Dit stuk, gecomponeerd door de Amerikaanse componist Alvin Curran , werd tijdens een rechtstreekse radio-uitzending gelijktijdig uitgevoerd door musici in Amsterdam, Frankfurt en Rome. In 1992 ontving Reiziger de Jan van Gilse Prijs voor zijn verdiensten voor de Nederlandse muziek.

Laat een reactie achter