Standplaats Pakistan

Geplaatst op 10 mei 2012 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

redmondohanlonroel-van-broekhovenHet programma O’Hanlons Helden heeft de Zilveren Nipkowschijf 2011 gewonnen. O’Hanlons helden is gemaakt door regisseur Roel van Broekhoven en Maaik Krijgsman.
Van Broekhoven
, die in 1976 bij de VPRO radio is komen werken, en zijn Buitenlandredactie wonnen in 1989 de Zilveren Reissmicrofoon, de tegenhanger van de Nipkowschijf. Ze sleepten deze prestigieuze radioprijs in de wacht met de 13delige serie Standplaats Pakistan, die hij maakte samen met Babette Niemel, en naar de ‘Standplaats’ als geheel. De Standplaats van NL was onderdeel van Het Gebouw.

Juryrapport ZILVEREN REISS MICROFOON 1989

De meeste media leven sterk bij de waan van de dag. De hete actualiteit, de primeur, de eigen interpretatie van het harde en het zachte nieuws krijgen - vaak terecht - veel aandacht. Journalisten hebben nu eenmaal de taak om de machthebbers, politici, ondernemers, maar ook vakbonden en andere organisaties hinderlijk te volgen en te controleren.
Een bijverschijnsel van die wezenlijke taak van de journalistiek is dat steeds meer radiorubrieken er op uit lijken te zijn om de krant te halen. Het gevaar dat daarin schuilt is dat geld en mankracht daardoor aan andere projecten, die zeker zo interessant zijn, zo niet interessanter zijn, worden onttrokken.
Waarom zou een omroep een ogenschijnlijk duur programma in leven houden als met aanzienlijk minder kosten vaker de publiciteit wordt gehaald? Sommige van die duurdere programma’s blijken inmiddels zelfs alleen mogelijk dankzij externe subsidieverstrekkers. Wanneer die zich terugtrekken staat zo’n programma duidelijk op de wip.
Hoewel de kwaliteit en oorspronkelijkheid van het VPRO-radioprogramma “Standplaats” buiten kijf stond, heeft de jury deze elementen bij de toekenning van de Zilveren Reiss Microfoon 1989 zwaar laten meewegen. Het programma is te aardig, te origineel, te goed van opzet, om het onopgemerkt verloren te laten gaan.
“Standplaats” is door opzet en uitvoering een programma dat op een unieke manier voorziet in de behoefte aan informatie uit Derde Wereldlanden. Geen heet, actueel nieuwsprogramma met gehaaste verslaggevers, die een fragmentarische berichtgeving verzorgen. Nee, het gaat om drie tot vier maanden lang consequent volgehouden impressies en persoonlijke ervaringen van ter plaatse gestationeerde vakbekwame VPRO-verslaggevers. Het ging tot nu toe achtereenvolgens om Zimbabwe, China, Uganda, Filippijnen, Suriname, Peru, Pakistan en India.
Soms schijnbaar alledaags over baby’s, over de plaatselijke voetbalclub of over het dienstmeisje dat geen moeite heeft met de traditie van uithuwelijken. Maar met die vaak doodgewoon lijkende verhalen, worden wel de achtergronden belicht van een samenleving die in veel opzichten verschilt van de onze, maar daar tegelijkertijd zo verwant mee, of zo afhankelijk van is.
“Standplaats ” biedt inzicht in wat er verder nog in de wereld gebeurt dan gewapende of economische conflicten, overstromingen, droogte en honger . En dat verschaffen van inzicht behoort eveneens tot een van de wezenlijke taken vaneen zichzelf respecterende omroep.
De afgelopen weken is wel eens gevraagd naar welke “Standplaats” de Zilveren Reiss Microfoon 1989 nu precies gaat, uitgaande van het feit dat de tussen half oktober 1988 en half januari 1989 uitgezonden “Standplaats Pakistan” door VPRO’s eindredacteur buitenland Roel van Broekhoven als kandidaat ter mededinging werd ingezonden . Dit rapport zal duidelijk maken dat de jury daar heel ruimhartig in is: natuurlijk naar alle “Standplaatsen ” tegelijk!

Hilversum, 13 oktober 1989

vg-pakistan-covervg-pakistan-1vg-pakistan-2vg-pakistan-3
Grote delen van deze serie zijn niet bewaard, maar gelukkig heeft de afdeling Publieksservice van de VPRO indertijd de complete serie op cassette gezet.

Standplaats Pakistan

aflevering 1-4 van Standplaats Pakistan
afl. 1: 21-10-1988 een inleiding op Pakistan, Lahore, de buren in hun wijk
afl. 2: 28-10-1988 over de eigenaardige dood van een steenbakkerij arbeider die overleed na gevangen genomen te zijn
afl. 3: 04-11-1988 het gearrangeerde huwelijk versus het ‘love marriage’
afl. 4: 11-11-1988

Beluister aflevering 1-4 van Standplaats Pakistan:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

aflevering 5-8 van Standplaats Pakistan
afl. 5: 18-11-1988
afl. 6: 25-11-1988 bestaansgeschiedenis van Pakistan, trefwoorden: “kindly understand the heat of that moment.”
afl. 7: 02-12-1988 drugshandel in Pakistan
afl. 8: 09-12-1988 analfabetisme in Pakistan

Beluister aflevering 5-8 van Standplaats Pakistan:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

aflevering 9-12 van Standplaats Pakistan
afl. 9: 16-12-1988 de molen van de islamitische wet, de sharia, maalt slecht voor verkrachte Pakistaanse vrouw
afl. 10: 23-12-1988, over fundamentalisme, de islam in Pakistan
afl. 11: 30-12-1988
afl. 12: 6-1-1989 een bezoek aan Swat Valley waar Oostenrijkse ontwikkelingshulp is in de vorm van skigebied

Beluister aflevering 9-12 van Standplaats Pakistan:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

aflevering 13 van Standplaats Pakistan
afl. 13: 13-01-1989: gesprek met iemand die acht jaar lang als politieke gevangene gevangen heeft gezeten en nu vrij is

Beluister aflevering 13 van Standplaats Pakistan:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

Laat een reactie achter