Spleen en RadioNome

Geplaatst op 23 februari 2012 door Nienke Feis onder No Future

logo-nofut-600pix2Typisch voor het No Future tijdperk waren de uiterst avant-gardistische popprogramma’s Spleen (82-84) en RadioNome (81-82). Spleen werd uitgezonden op Hilversum 3 op zondagmiddag, met splinternieuwe muziek, vaak marginaal, altijd opmerkelijk, en gepresenteerd door Ignit van Kasteren. En gek genoeg het best beluisterde programma van de VPRO in het seizoen ‘83-’84.
Spleen was de opvolger van RadioNome (H3, vrijdagavond van halfnegen tot tien), gepresenteerd door Stephen Emmer.
Van beide programma’s werd de muziek uitgezocht door Marjoke Roorda en Richard Zeilstra.
Van beide programma’s zijn slechts enkele voorbeelden bewaard.

Beluister:

RadioNome van 3 september 1982:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

RadioNome van 6 augustus 1982:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Spleen van 12 december 1982:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Spleen  van 1 januari1984:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

spleendraaiboekIn het buitengewoon onvolledige archief van de VPRO-radio heb ik zowaar nog een muzieklijstje van Spleen van 1 januari 1984 teruggevonden.

←←←←←

47 Reacties op “Spleen en RadioNome”

 1. Dejan den Hertog zegt:

  Geweldig dit !!

 2. Dejan den Hertog zegt:

  En in de Spleen van 12 december 1982 zelfs een registratie van een concert dat TC MATIC in Amsterdam heeft gegeven !

 3. Ko zegt:

  Terwijl hier mondjesmaat oude VPRO programma’s verschijnen (super!) haalt de VPRO gelijktijdig 100-en oude radioprogramma’s off-line. Bij 3voor12. Denk hierbij aan klassiekers als Heartlands van Stoffer en Bentz, Preazens en Moddergat van Wim Bloemendaal of Gonzo’s Last Stand van Jan Donkers. Misschien een puntje van aandacht?

 4. Wilco zegt:

  Hi Richard, goed om te horen dat je nog steeds lekker bezig bent. Niet meer in Barcelona? Ik heb de programma,s allemaal afgeluisterd, en ja hoor nog steeds de goede muziek keuzes. Mocht je weer een keer tijd hebben is ergens wat gaan drinken een leuke optie om even bij te praten.

  Groet

  Wilco van der Heijden

 5. Ivar Castelijn zegt:

  Leuk om dit weer terug te horen! Ik was een vaste luisteraar van RadioNome en Spleen. Heb de door de VPRO toegestuurde programmakaartjes van 24 februari 1984 tot en met de laatste aflevering van 30 september 1984 nog in mijn bezit. Veel concertregistraties destijds opgenomen, waarvan ik er helaas nog maar enkele heb. Wat zou ik het optreden van Plus Instruments graag weer eens terughoren.

 6. Roland zegt:

  Er is veel verdwenen? Er moeten toch luisteraars zijn die de programma’s hebben getaped? Wellicht heb ik zelf nog wat (?)

  Roland

 7. Leine zegt:

  Prachtig, ik luister naar 12 december 1982, vanwege het TC Matic concert en nu in het tweede uur hoor ik opeens de muziek die ik destijds heb opgenomen op cassettebandjes. En in die tijd dus ontzettend vaak heb beluisterd… Deze muziek en dus dit programma heeft mij gevormd! Ik ben zo blij dat ik dit heb gevonden ;-)

 8. Karel zegt:

  Net als Leine heb ik destijds ook met de opnameapparatuur in de aanslag gezeten en herken veel van de muziek, die over allerlei cassettes verspreid staat. Nu na herbeluistering blijkt dat ik een deel van de muziek, die gebruikt is voor de tune van Spleen (Kraftwerk-The Robots), jarenlang als ringtone/sms-tone gebruikt heb.

 9. banzsi zegt:

  OUDE vpro programma’s hebben de tand der tijden
  doorstaan daarom moeten ze eigenlijk gewoon terug komen !!!

 10. Ik heb nog veel opnames liggen van Spleen en breng op 21 april een verzamelelpee uit met o.a. S.M. Nurse, Nine Circles en Van Kaye & Ignit. Er zal een speciale insert inzitten over Ultra en over Spleen en RadioNome.

 11. crayon zegt:

  Als trouwe luisteraar en opnemer, hoop ik dat de muziek ooit een keer te koop komt of wat dan ook.
  Al mijn cassettebandjes zijn helaas allemaal verloren gegaan.

 12. Johan Klein zegt:

  Ik heb een stuk of 20 cassettebandjes ooit omgezet naar MP3, en toen al die oude bandjes weggemieterd,……
  MP3 bestaat nog, uit 1982 en 1983 zo’n beetje….

  Wellicht valt er iets te ruilen……

 13. Koert zegt:

  Wat geweldig hier Arthur Brown te horen. Was ik nooit vergeten, maar nergens te traceren. Heerlijk die ouwe meuk. Ik luister mijn ouwe cassettes nog steeds, alhoewel de kwaliteit wat minder wordt.
  De ouwe LP, van volgens mij Richard Zeilstra, heb ik ook nog, want na bijna elke uitzending pakte ik de trein richting Boudisque……………. geweldige tijd.

 14. Koert zegt:

  GEWELDIG tot 2 weken terug nog gezocht naar ‘coboloid race’ op Spotify, meer dan dat wist ik niet. Nu heb ik hem te pakken, na 30 jaar!!! Het is Rational youth.

 15. Sjoerd zegt:

  Geweldig,goede herinneringen aan,totaal verbaasd over vernieuwende muziek welke je te horen kreeg,wat voelde ik me alternatief en wave zeg;-)

 16. Koert zegt:

  Ik probeer het gewoon,
  herinnert iemand zich nog een nummer uit die tijd met een intro van gekrijs van kraaien?
  Wie het weet mag het melen.
  Dank,
  Koert

 17. Sjoerd zegt:

  Hallo Koert,

  misschien de band Warning?,why can’t the bodies fly als hitje gehad.
  Even kijken op Youtube?.

 18. Blobbo zegt:

  Hoi Koert,

  Volgens mij zou dat The Wolfgang Press met Ecstasy van de Scarecrow 12″ uit 1984 kunnen zijn.
  Zonde dat er zo weinig van Spleen bewaard is gebleven.

 19. Koert zegt:

  Dank beiden, alles gecheckt, maar helaas…..tis het niet.
  We zoeken verder.

 20. Lieven zegt:

  http://www.discogs.com/Various-Underground-Wave-Volume-3/release/3502021

  Met o.a. SM Nurse, Nine Circles en Van Kaye & Ignit uit het Spleen en Radio Nome tijdperk. Sommige met speciale insert met teksten van Oscar Smit, Ed Van Kasteren en Richard Zeilstra!

 21. Wiebe zegt:

  Wat mooi dat ik dit gevonden heb! Gelukkig heb ik nog een paar honderd tracks van Spleen en Frontlijn (opvolger van Spleen) bewaard. De geluidskwaliteit is hier en daar niet geweldig en de tracks incompleet, maar deze muziek neem ik mee mijn graf in ;) Vooral het live concert van Twice a Man was geweldig…
  Wie wat wil ruilen, mijn email is wiebeschraa (at) yahoo.com

 22. pieter vd ploeg zegt:

  Hallo spleenadepten, heeft één van jullie nog een goede CrO2 cassette bewaard van het spleen concert van Twice a Man? Zelf ooit verloren en heb nu maar de helft van het concert (ooit weer herhaald op radio)..

 23. pieter vd ploeg zegt:

  graag eventuele reactie naar swazi.cru@planet.nl dankje, Pieter

 24. Richard zegt:

  Mooie avantgardistische programma’s uit de jaren met wellicht de meest bizarre popmuziek aller tijden. Vooral een overleden vriend besteedde vele uren aan het tapen. In de jaren 80 hield de VPRO radio de vinger nog nauw aan de maatschappelijk-culturele pols. Met vaak spannende radio die je dus niet graag miste. Tot nu toe heb ik inclusief de VPRO nooit meer een omroep gehoord die zo gedreven en goed invulling gaf aan de extra zendtijd die men met het behalen van de B-status kreeg.

 25. fredheadset zegt:

  Ik heb 27 cd’s (1hr +) met muziek uit Spleenopnames. Zonder Ignit.

 26. fredheadset zegt:

  het twice a man consert kun je bij mij downloaden, Pieter v/d Ploeg !

 27. frank zegt:

  Beste Spleenadepten,
  Ben al ettelijke jaren op zoek naar mensen
  die alle oude spleen programma’s hebben opgenomen!
  Ikzelf heb nog 2 uitstekende opnames van THE DURUTTI COLUMN in de Doelen en van Sammi Birnbach & Benjamin Lew.Wie kan mij helpen?Groeten uit Belgie.

 28. Bauke Jan Douma zegt:

  Beste VPRO,

  Aanname: U bent en was rechthebbende over de radio- programma’s die u maakt c.q. uitzendt.

  In de vorige reactie alhier zie ik dat iemand een oproep doet voor opnamen van VPRO-programma’s.

  Voor zover ik weet was (en is?) het maken van opnamen van radio-programma’s (om me daartoe te beperken) toegestaan, uitsluitend voor zover de opname voor eigen, particulier gebruik was.

  Heeft de VPRO in het kader van haar archief-opbouw de bovengemelde rechten opgegeven, mag ik opnamen weggeven, mag ik ze verhandelen (voor-wat-hoort-wat is ook handelen), is er sprake van een generaal pardon over het verleden, zou een dergelijk pardon (als het er is) zich alleen kunnen uitstrekken voor zover het in het kader van die archiefopbouw van belang is, wat zijn.. — … stop!!

  Waar ik om vraag is het volgende: een duidelijke verklaring annex gedragen statement van de VPRO t.a.v. opnamemateriaal.

  Die juridisch bindende verklaring zou hier, op de archief-site, bij uitstek op zijn plaats zijn — die ben ik hier echter nog niet tegengekomen.

  bjd

 29. Lex zegt:

  Youtube Music is een zeer goede bron voor oude muziek. Desondanks ben ik op zoek naar (de titel of groep) van een plaat die in dezelfde uitzending zat als ’summer madness-Doctor K en waarschijnlijk ook Subterrarean homesick-wack attack. Het nummer wat ik zoek werd ergens aan het begin van de uitzending gedraaid.
  Ik geloof dat het meer bpm dan 110 had en er zat een scratch (quickcut) ‘GO’ in en een soort van dramatische synthersizer/gitaar?loop.

 30. [uzine] zegt:

  Werden de playlists destijds niet uitgetikt? Gewoon scannen en uploaden, aub, VPRO! ‘t Is ERFGOED!

 31. Jan zegt:

  Fabuleuze onbekommerde tijd. Mede dank zij Ignit dank zij jou heb ik al die iconen leren kennen.
  Vers in het geheugen ligt die uitzending uit ‘82 van de Residents live in Utrecht.Ik zoek nog steeds naar nummers uit diezelfde aflevering. Heeft iemand nog de playlist van die aflevering?
  Ja , ik opper een echte Spleen -reunie! Wie doet ermee. Juist in deze angstige tijden. Crank up your headphone!!!

 32. Cor Bos zegt:

  Ik zoek een live uitzending van World According To, uit Nijmegen en volgens mij was dat bij Spleen.
  Een Spleen / Radionome reünie is een goed idee.
  Misschien iets uitwisselen op internet of zo.

 33. Sjef van Homelen zegt:

  Ik heb vroeger zoveel mogelijk geluisterd en getaped. Helaas heb ik de playlists niet meer, zou iemand die kunnen inscannen?
  Ik heb diverse opnames van concerten uit Spleen overgezet naar CD, maar ik mis nog wel diverse dingen, dus ruilen is mogelijk.
  Mijn email is: van.homelen@gmail.com
  Voor de liefhebbers van deze muziek kan ik ook aanraden om contact te zoeken met Wes Holly (Romoboy), hij heeft een grote collectie 80’s muziek overgezet op cd en voor een paar dollar per cd maakt hij mooie kopieen met artwork.

 34. Rick zegt:

  Hoe bijzonder om na dertig jaar opnieuw - op een zondagmiddag nog wel - naar één van die weinig bewaarde Spleen opnames te luisteren. Geweldig!

 35. Sole Masseur zegt:

  Zooo, dit is echt top van de VPRO. Hartelijk dank! Ik heb jarenlang op zondagmiddag met de cassetterecorder in aanslag zitten aftellen tot 14 u (volgens mij). Dan klonk de Kraftwerk sample en werd je weer even ondergedompeld in vooruitstrevende muziek uit alle windstreken. Want ook Hier & Gunder vond ik te gek. Ben nu op zoek naar een Afrikaans nummer, maar zonder titel is het ondoenlijk. Wie weet staat het er tussen. Ik had heel veel op tape, maar heb dit terug gebracht tot enkele cd’s voor prive gebruik. Geen cassetterecorder, geen tapes. Had volgens mij ook een jaar lang de gele tracklists. Eveneens weg gedaan. Gelukkig nu deze site. HEERLIJK!

 36. seb zegt:

  ha! mijn vpro casettes weer een keer doorgespoeld. kom ik op een wave band die triple x heet. wie o wie heeft er informatie van die nederlandse band uit de jaren tachtig?
  groet
  Seb

 37. fredheadset zegt:

  Hoi Jan ! In antwoord op je vraag op 8 maart 2013 om 22:42 “Fabuleuze onbekommerde tijd. Mede dank zij Ignit dank zij jou heb ik al die iconen leren kennen.
  Vers in het geheugen ligt die uitzending uit ‘82 van de Residents live in Utrecht.Ik zoek nog steeds naar nummers uit diezelfde aflevering. Heeft iemand nog de playlist van die aflevering?
  Ja , ik opper een echte Spleen -reunie! Wie doet ermee. Juist in deze angstige tijden. Crank up your headphone!!!”

  Dit concert is officieel uitgebracht. Kopen dus !
  http://www.discogs.com/Residents-Mole-Show-Live-In-Holland-June-6th-1983/release/651694

 38. evelien zegt:

  Heel gaaf dit. Mijn cassetebandjes van Spleen, die ik destijds opnam óók tijdens de verplichte bezoekjes aan opa en oma, zijn intussen wel aan gort.

 39. evelien zegt:

  ps is er echt niet méér?

 40. Ivar zegt:

  Ik heb nog een stapeltje playlists van Spleen liggen. Als er genoeg interesse is scan en upload ik ze.

 41. Filip zegt:

  Waar is de tijd van Frontlijn, de snerpende stem van Gerard J. Walhof… Nog iemand tapes liggen ?

 42. fredheadset zegt:

  Beste muziekliefhebber, een fijn 2014 toegewenst ! Voor die mensen die het nog niet wisten, bezoek http://fredheadset.wordpress.com voor meer Spleen !!

  En Frontline en Heartlands staan ook op de kaart !

 43. Chela Chen zegt:

  Haï Richard, dank voor de prachtige collectie 2013, muziek verzameling wéér van jouw hand, ben vereerd met de private Spleen collectie o.a “Beter Leven” bij freestyler DJ.Gen.Fac. series 2013 * thanX Chela

 44. Maarten zegt:

  Wat gaaf om het liveconcert van Arbeid Adelt! te hebben teruggevonden! Al was het alleen al om ‘Turk’, dat nooit werd uitgebracht door het trio, met misschien wel het gaafste gitaargeluid ooit van selfmade giant Luc van Acker.

Laat een reactie achter