Interview Lennon uit 1972: “This is where Rock Liberation is about”

Geplaatst op 8 december 2011 door Nienke Feis onder Podcasts

lennon-some-timelennon-aloha-februari-1972In de winter van 1971/1972 krijgen John Lennon en Yoko Ono in New York bezoek van VPRO programmamakers Peter Flik en Ineke van den Bergen. 
Het bezoek vindt plaats negen jaar voordat - op  8 december 1980 - Lennon zou worden vermoord.
Voor het februari nummer van 1972 van Aloha schrijft van den Bergen dit artikel. (inderhaast ter plekke door iemand vertaald, waardoor er wat rare fouten in staan. IvdB)←←← 

 

Oud bandje opgedoken

ineke-vd-bergen-1977-bron-vgOnlangs vond Ineke van den Bergen een opnamebandje terug van het interview, dat plaatsvond aan de vooravond van de wereldtournee van de Plastic Ono Band en het verschijnen van de LP “Some time in New York City”. 
Onderwerp van gesprek waren o.a. de recente opstand in Attica State Prison, David  Peel, Rock Liberation, Yoko’s werk, het tijdschrift Rolling Stone.
In dit interview zit een oproep (“Free the prisoners and jail the judges”), die ergens in 1972 is uitgezonden in de rubriek ‘Jail Cats Corner’ in de Joe Blow Show, een programma voor gedetineerden.
Beluister het interview met Lennon en Ono van de bewaarde band van Ineke van den Bergen:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Interview in VPRO-Vrijdag uitgezonden

In het omroeparchief bevindt zich een opname van het interview met Lennon en Ono, uitgezonden in VPRO-vrijdag op 7 januari 1972.
rollingstone-interview-cover-1De omschrijving hiervan luidt : Interview met John Lennon (ex-Beatles) en zijn vrouw Yoko Ono, over ruzie met Paul MacCartney: “Press likes quarrels”. Over tournee met Plastic Ono Band: “we want the audience to participate”. Over politieke songs: “naturel progression”. Over het geruchtmakende Rolling Stone-interview: “Don’t hold same opinions anymore”. Twee ruwe songs: “Attica State” en “Luck of the Irish”.

atticaposterDwars door “Attica State” en “Luck of the Irish” worden VPRO-jingles gedraaid. Volgens presentator Jan Donkers is dat op verzoek van John Lennon: Die wil niet dat deze  nog ruwe versies opduiken op ‘witte’ LP’s.
Een deel van het interview met Lennon en Ono gaat over over Attica State Prison, waar in september 1971 een gevangenisopstand heeft plaatsgehad en waarvan Lennon en Ono nogal onder de indruk waren. 
Beluister de opname van VPRO-vrijdag van 7 januari 1972:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Er is nóg een tweede opnameband geweest, met de rest van het interview, maar helaas, die is zoek. De vraag is nu of met de uitzending uit 1972 plus het opnamebandje het interview compleet is.

Podcast hier

1 Reactie op “Interview Lennon uit 1972: “This is where Rock Liberation is about””

  1. joeins zegt:

    Gelukkig zat menigeen aan decassettwerecorder!
    Vraag het de Beatlesfanclub - toen

Laat een reactie achter