Eucalypta wil Paulus ontvoeren

Geplaatst op 19 oktober 2010 door Nienke Feis onder Instituut Idzerda, Podcasts, schrijver(s)

eucalyptapaulus_radiovriend_voorpaginaInstituut Idzerda van 10 oktober 2010 is gewijd aan heksen en duivels. Daarin mag natuurlijk Eucalypta niet ontbreken, de oerheks waarmee generaties Hollanders zijn grootgebracht. Paulus de Boskabouter is een ‘lieu de mémoire’ geworden, alleen al het intromuziekje (Dance of an ostracized imp van F. Curzon) zal bij velen de oren doen spitsen.
Instituut Idzerda heeft maar een klein fragmentje uitgezonden. Hier op dit weblog is een hele uitzending te beluisteren, afkomstig uit 1963.
Beluister deze (ongedateerde) uitzending.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.


Eind jaren ‘50, begin jaren ‘60 werden iedere woensdag- en vrijdagavond om vijf voor zeven, de Hollandse kindertjes naar binnen geroepen om zich neer te zetten bij de radio, waar Paulus de Boskabouter een aanvang nam. Negen jaar lang, van 1955 tot 1964 heeft de VARA-radio 717 uitzendingen van 10 minuten aan Paulus gewijd. Samenstelling Jean Dulieu, die ook alle rollen speelde.

pauluspaulus-geheugenDe Radiovereniging, het Genootschap van Vrienden van het Medium Radio, besteedt op 14 maart  en 27 juni 1989 aandacht aan Jean Dulieu en zijn Paulus de Boskabouter. Er valt maar weinig terug te luisteren van de in totaal ca. 717 afleveringen. Banden waren duur, en bijna alles is gewist.
Enkel wat reclameplaatjes waren bewaard gebleven. (Paulus houdt grote schoonmaak en Paulus viert Sinterklaas, respectievelijk van Actief wasserijen en stomerijen en van Krom ver.chem.wasserijen). De Radiovriend nr 3 van juni 1989 schrijft hier uitgebreid over.

paulus-is-terugDiezelfde Radiovriend juicht in zijn decembernummer dat luisteraar J. de Jong, apotheker uit Zaltbommel, destijds vele Paulussen heeft opgenomen voor zijn kinderen. De opnames blijken van opmerkelijke kwaliteit en besloten wordt de bewaarde uitzendingen te restaureren en opnieuw uit te zenden. Ook luisteraars M. Ober en Ton Bötticher stellen hun Paulusopnamen aan de VPRO ter beschikking. De in totaal 129 opnames worden gerestaureerd en heruitgezonden vanaf februari 1990.
Vanaf 2 februari 1990 komt Paulus de Boskabouter wekelijks terug op de Nederlandse radio, van 18.10-18.20 uur via radio 5, een triomf voor de Radiovereniging.
De heruitzending leidt tot een ware Paulus hype: Paulusboeken worden heruitgegeven, en de Paulussen verschijnen op geluidscassettes.

 paulusnieuwspaulus-script

12 Reacties op “Eucalypta wil Paulus ontvoeren”

 1. Richard zegt:

  Een erg leuke revival voor mensen zoals ik die nog opgroeiden met de originele boekjes, radio uitzendingen en een enkele singletje. Ik dacht dat de heruitgezonden afleveringen begin jaren negentig ook op cd verschenen zijn maar ik heb ze helaas nooit gezien. Weet iemand hier meer van? En misschien alsnog een heruitgave beste VPRO?

 2. Richard zegt:

  Waarvoor vriendelijk dank! Ik zocht en vond inmiddels uitgeverij De Meulder waar naast mooie (her) uitgaven in print zelfs een 8 cd’s tellend luisterboek te verkrijgen is. Zie deze link http://www.demeulder.nl/winkel/index.php

  Wat is er eigenlijk na uitzending met die door de VPRO terug gevonden afleveringen gebeurd? Ik herinner me uiteraard de VPRO uitzendingen, moest ze helaas meestal missen. Misschien een aardig idee om deze serie via Maarten J. De Meulder opnieuw uit te geven of als podcast te verkopen? Het zal me niet echt verbazen als daar weer een nieuwe generatie veel plezier aan gaat beleven.

 3. Richard zegt:

  Beste Nienke, het Grote Luisterboek met 8 cd’s zijn afleveringen die de VPRO in 1990 uitzond. Dat waren weer opnamen van VARA uitzendingen tussen 1955 en 1964. Interessante vraag blijft: heeft de VPRO alles wat men kreeg ook uitgezonden?

 4. Nienke Feis zegt:

  Voor zover ik me herinner zijn alle weer opgedoken afleveringen indertijd heruitgezonden.

 5. Richard zegt:

  Weer bedankt, het is natuurlijk ook meer dan men lange tijd had durven of kunnen hopen.

 6. Piet Schreuders zegt:

  Uitgeverij Rubinstein heeft een aantal Paulus-uitzendingen eerst op cassette uitgebracht en vermoedelijk zijn dit dezelfde opnamen die later verschenen op “Het Grote Luisterboek van Paulus de Boskabouter”, behalve bij De Meulder ook rechtstreeks bij Rubinstein te verkrijgen.

  De datering van deze opnamen laat helaas ernstig te wensen over (c.q. is afwezig), terwijl ik ooit in het VARA-archief alle Paulus-scripts heb gekopieerd, waaruit de uitzenddata van ieder verhaaltje moeiteloos is te destilleren.

  Op mijn aanbod om de Rubinstein-uitgaven van de juiste data te voorzien, is de uitgeverij nooit ingegaan.

 7. DJ Socrates zegt:

  Dag Piet,

  Vindt je het goed als ik de Rubinstein ook een mailtje stuur? Vind dat ze op z’n minst op je aanbod zouden moeten reageren.

  Ik ben ook fan van deze prachtige hoorspelen en ben benieuwd wanneer ze oorspronkelijk voor het eerst te horen zijn geweest!

 8. Piet Schreuders zegt:

  Dat kan, met als risico dat Rubinstein mij gaat vragen alsnog die data uit te zoeken, iets waar ik voorlopig helemaal geen tijd voor heb.
  Het is 20 jaar geleden dat ik die documenten voor het laatst heb ingezien, dus het zou praktisch neerkomen op hernieuwde studie.
  Overigens heb ik sinds 2002 goed contact met uitgeverij Rubinstein; ik verzorg voor hen o.a. de uitgaven in de serie “Gouden Boekjes”, alsmede enkele Luisterboeken.

 9. DJ Socrates zegt:

  Ok, dan maar beter niet krijg ik de indruk..;-) Nou ja dankbaar voor het feit dat ze de uitzendingen heb uitgebracht in ieder geval. Ik hoorde ze voor het eerst her-uitgezonden op de radio toen ik 12 was geloof ik..in 1992. Ik begon toen ook net met het maken van hoorspelen.. was vreselijk verontwaardigd toen ik hoorde dat de VARA de orginele banden gewoon gewist hadden!

 10. Inmiddels heb ik mijn onderzoeksresultaten uit februari 1991 in de computer teruggevonden. Het gaat om het “Interimrapport Paulus” met een overzicht van de teksten, de nummering, de redacteuren, de duur van de afleveringen, een overzicht van de globale inhoud 1955-1964, een overzicht van de nieuw aangeboorde bronnen, de VPRO-uitzendingen, de IC-cassettes (Rubinstein) een een voorstel voor komende VPRO uitzendingen, dat is gehonoreerd (1991/1992).
  Daarbij ook een voorstel dd 22/5/1991 voor nieuwe uitgaven bij Rubinstein op 18 cd’s (ca. 6 a 7 afleveringen per cd). Op dit voorstel is bij mijn weten niet ingegaan.

 11. Ricardo zegt:

  @Piet Schreuders, misschien loont het als u eens wat meer tijd heeft de moeite om eventueel met Maarten J. de Meulder na te gaan of alle via de VPRO teruggevonden afleveringen daadwerkelijk op cd verschenen? Het zou jammer zijn als er voor de 2e maal iets verloren gaat.

  @DJ Socrates, tot in de jaren zeventig was het bij omroepen om budgettaire redenen niet ongebruikelijk om banden te wissen. Zeker de duurdere Ampex tapes voor televisie. Ik ken ook verhalen van bakken 78 toeren- en glasplaten die weggegooid werden maar soms door liefhebbers gered. Tegenwoordig is er meer geld en aandacht voor het bewaren van uitzendingen. Maar, hier spreekt een wat oudere mopperaar, lijkt het vaak wat minder de moeite waard om dit te doen..

Laat een reactie achter