Het grote Felix Meurders-interview

Geplaatst op 3 juni 2010 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

meurders-in-1978-foto-ernst-nieuwenhuisOp 31 oktober 1977 is radiopresentator Felix Meurders te gast in het programma Embargo, in de vijfde aflevering van een serie over zwakzinnigen. De aflevering lijkt gemaakt door de verstandelijk gehandicapten, pupillen van Dennendal, Maria Roepaan en het Elisabeth Calishuis. De VPRO programmamakers zijn in de uitzending nauwelijks te horen. De zwakzinnige jongeren interviewen zelf hun idolen, onder wie de razend populaire Meurders. Als ze hun held het hemd van het lijf willen vragen gaat dan niet zo gemakkelijk, en Meurders draait de rollen meteen om: hij vraagt hén het hemd van het lijf, over over hoe ze wonen en leven, over zwemmen, disco, over wat ze vinden van de VPRO. Zo ontstaat een prachtig en ontroerend beeld van deze zwakzinnige jongeren.

Beluister het begin van het interview, de ontmoeting met Meurders:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

zwakzinnigen_embargo_gids1zwakzinnigen_embargo_gids2De uitzending vindt plaats enkele jaren na de kwestie Dennendal, in een tijd waarin er veel aandacht is voor de emancipatie van verstandelijk gehandicapten.

Beluister de gehele Embargo uitzending, met daarin o.a. veel muziek van de jongeren zelf en verder:
-na 2 minuten het interview met Meurders;
-na 14.40 minuten een interview met Liesbeth Den Uyl, echtgenote van PvdA voorman Joop den Uyl, over o.a. de Rooie Vrouwen;
-na 30.00 minuten een meisje uit Dennendal over haar vriendje;
-na 38:40 minuten een interview met De Zangeres Zonder Naam, aangekondigd door de interviewers.

Beluister Embargo van 31 oktober 1977:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

podcast

2 Reacties op “Het grote Felix Meurders-interview”

  1. J.A. Heitmann zegt:

    De rel door De Telegraaf geëntameerd was explosief enorm. Ik ben uit nieuwsgierigheid zelfs nog naar een vergadering gegaan van Dennendallers en ouders van “pupillen” (hun woordje!). Een stampvolle zaal. Verdoemd werd Heras, dat is het merk hek om de besloten zwakzinnigeninrichting.
    Men had gewoon wat tegen kampen…
    Dus de maatschappij in met de verstandelijk gehandicapten zo ze nu heten! Alleen hadden de ouders hun kinderen voorheen mooi niet thuis!

  2. Hans Pompe zegt:

    Hoe alles blijft veranderen.Zuster Beppie van Maarsseveen zwom op vrijdagmiddag met vriend Johan (sigaretje na afloop in de hal saampjes)Zelf zolang mogelijk de wandeling,omkleden,heerlijk zwemmen met deskundige vaste zwembad/bewegingsbegeleding toen er nog een grote afdeling Bewegingsstimulering belangrijk werd gevonden op Dennendal.Zwembad de Robbedoes wordt te duur.Ook dat moet wennen?

Laat een reactie achter