Heibel over ‘Soldaat van Oranje’

Geplaatst op 15 april 2010 door Nienke Feis onder Ischa Meijer, Podcasts

ischa-meijerischa_commentaar_soldaat_van-_oranjeOp 11 november 1977 wordt de 1 miljoenste bezoeker van Verhoeven’s oorlogsfilm ‘Soldaat van Oranje’ in de bioscopen verwacht. Journalist Ischa Meijer zal daar niet bij zijn, zo laat hij de luisteraar weten in zijn gesproken gastcommentaar in Embargo van die dag.
De uitzending is helaas gewist, maar van de nasleep is van alles bewaard.
De boze brieven en telefoontjes stromen binnen bij de VPRO. De luisteraars zijn vooral ontstemd over Meijer’s opvatting dat ‘het handjevol dat zich tijdens de tweede wereldoorlog met het verzet bezighield voor het overgrote deel bestond uit halfgare avonturiers, die onder andere omstandigheden gewis in gevang en gesticht zouden zijn beland.’
Op 14 november besteedt het programma Antwoord aandacht aan de kwestie. Antwoord is in het leven geroepen om luisteraars de mogelijkheid te bieden om in debat te gaan met makers van controversiële uitzendingen.
Beluister Antwoord van 14 november 1977, waarin een deel van de gewraakte column, waarna Meijer telefonisch in discussie gaat met een verontwaardigd voormalig verzetsman van Baaren van de Vereniging van Ex Politieke  Gevangenen, en luisteraar Jessurun uit Den Haag:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

ischa_tekst_aalbersEen week later, in Embargo van  18 november 1977, neemt  de redactie bij monde van redacteur Paul Aalbers uitdrukkelijk afstand van de gewraakte uitlatingen van Meijer.
Beluister de tekst van Aalbers (met als extraatje een column van Peter Schat, componist van de opera Houdini. Onder de titel ‘Moord of Zelfmoord’ gaat deze in op de dood van RAF-leden in de Stammheimgevangenis in Frankfurt. Schat speelt vervolgens ‘A Passionata’ van Beethoven op de piano)

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Podcast

ischa-brief_haasbroekBoze VPRO-leden die hun lidmaatschap van de VPRO hebben opgezegd  naar aanleiding van bet comentaar van Meijer, ontvangen een brief van radiodirecteur Haasbroek, waarin deze uitgebreid excuses aanbiedt en afstand neemt van de uitlatingen van Meijer.

ischa-krantenischa_aankondiging_kgOp 3 december 1977 kondigen voormalig verzetsstrijders aan een kort geding aan te zullen spannen tegen Ischa Meijer:

ischa-opschorting_kg

Op 27 december 1977 komt het bericht op de ANP-telex dat het geding dat vier organisaties van oud-verzetsstrijders hebben aangespannen wordt opgeschort. Volgens dit bericht zegt Meijer zijn uitlatingen te betreuren en de kritiek daarop als ‘terecht’ te beschouwen. Hij blijft wel van mening dat het beeld van de totale oorlogssituatie in Nederland gedurende de bezetting ‘ongenuanceerd’ overkomt.

Waar deze mededelingen zijn gedaan is in het archief van de VPRO radio niet terug te vinden. Volgens onderstaand krantenartikel uit januari 1978 wil Ischa Meijer niet verder op de kwestie ingaan.

ischa_hvv1978

4 Reacties op “Heibel over ‘Soldaat van Oranje’”

 1. wineke zegt:

  Ischa Meijer was zijn tijd ver vooruit. Hij had volkomen gelijk.

 2. Gert zegt:

  Als-ie nu had gezegd dat menigeen onbezonnen zijn verzetsdaden had gepleegd, was het beter geweest. Moedig waren deze verzetsdaden wel maar vaak tot mislukken gedoemd.

  Evenzo, op haar beurt, zou deze generaliserende opmerking van Ischa Meijer door menigeen als onbezonnen en mogelijk denigrerend gekenschetst hebben kunnen worden en daarom door hen als een klap in het gezicht is ervaren.

  Mijn grootouders en mijn moeder deden tenminste iets, destijds in Enschede.

 3. Wim zegt:

  Hoe weet je dat allemaal zo goed Wineke, was je erbij?

 4. Kapsenberg Frans zegt:

  Ik vind dat Ischa zijn opmerkingen terecht zijn. 76.000 verzetsmensen is op een bevolking van ongeveer 5 miljoen niet erg veel. Ieder moet zich zelf afvragen wat ze zelf zouden doen,als ze in zo’n situatie terecht komen, maar het huidige nationalisme in Nederland en in ook in vele andere europese landen, maakt wel duidelijk dat er eigenlijk niets is geleerd van de periode 1933 - 1945.

Laat een reactie achter