Koningin Juliana treedt af

Geplaatst op 28 januari 2010 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

Bernard en Juliana in 1976 (foto Spaarnestad)Dertig jaar geleden, op 31 januari 1980, deed Koningin Juliana afstand van de Troon. 
Volgens de laatste aflevering van ‘Bernard, Schavuit van Oranje’ zou in 1978 Prinses Beatrix er bij haar moeder op hebben aangedrongen af te treden. Blijven regeren was eigenlijk geen optie meer, na alle geruchten en schandalen rond echtgenoot Prins Bernard.
Het programma Embargo maakte in 1976 een een portret van Prins Bernhard naar aanleiding van de Lockheed-omkopingszaak. Een portret o.a. op basis van de geautoriseerde biografie van Prins Bernhard door Alden Hatch, over de activiteiten van de Prins, over de Bilderbergconferenties, de vriendenkring van de prins die een aantal omstreden figuren omvat, de affaire Greet Hofmans en de informatie dat koningin Juliana opgenomen zou zijn opgenomen in de Ursulakliniek, contacten van de prins met de Argentijnse Evita Peron en de Lockheedaffaire.

alden-hatchBeluister de hele uitzending van 20 februari 1976.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

In deze uitzending is achtereenvolgens het volgende te beluisteren:

- Aankondigingen door Cor Galis, ledenwerfspot van de VPRO, aankondiging en inleiding Embargo.
- Uitzending van het Simplisties Verbond, verzorgd door de gedelegeerd commissaris voor radioaangelegenheden Bie, met: een commentaar over gokhuizen, casino’s, en contacten met de maffia; een muzikale wereldreis, door Roemenië, Amerika, Nederland, gespeeld door Bie op de vleugel; een avondoverdenking vanuit het hoofdkantoor van het Simplisties Verbond: Bie wil steeds vaker ‘Neen’ zeggen.Vroeger werd er veel meer ‘ja’ gezegd. Het SV wil meer balans tussen ‘ja’ en ‘neen’.
- Vervolg ‘Embargo’ over Prins Bernhard.
- Interview met Prins Bernhard, over diens activiteiten. Daardoor krijgt hij een goede kijk op wat zich afspeelt in Nederland. Hij leest ook veel kranten en weekbladen;
- Interview met journalist Wim Klinkenberg naar aanleiding van zijn serie artikelen over Prins Bernhard in de Nieuwe Linie (o.a. over zijn werk bij IG Farben voor de oorlog en over zijn rol tijdens de oorlog).
- Telefonisch interviewtje met prof. Romme, voormalig fractieleider van de KVP, over de affaire Greet Hofmans en de informatie dat Juliana opgenomen zou worden in de Ursulakliniek, zoals Klinkenberg beweert.
- vervolgens over Prins Bernhard’s contacten met de Argentijnse Evita Peron, met fragment van radioboodschap Prins Bernhard.
- Interview met journalist Willem Oltmans, die veel onderzoek heeft gedaan naar Prins Bernhard.
- Telefonisch interview met Carel Enkelaar, hoofd TV NOS, over de vraag waarom de NOS tv een opgenomen interview met de Amerikaanse journalist Jack Anderson over Prins Bernhard niet heeft uitgezonden.
- Opsomming van een aantal incidenten met Prins Bernhard in de hoofdrol.
- Opsomming van gaven en karaktereigenschappen van Prins Bernhard.
- Verslag van de persconferentie van premier Den Uyl inzake de Lockheedaffaire.
- Afkondiging Embargo
- ANP-nieuws, o.a. over persconferentie van Den Uyl inzake de Lockheedaffaire: de Nederlandse regering heeft vertrouwen dat problemen uit de weg kunnen worden geruimd.

Presentatie: Jan Donkers, Marylou Busch en Harmke Pijpers.
Samenstelling en redactie: Jan Donkers, Feike Salverda, Emile Fallaux, Flip de Kam, Kees Slager, Frans Nypels, Djoeke Veeninga, Rob van de Water, Rob Sijmons en Steven de Winter.
Omroeper: Cor Galis.

3 Reacties op “Koningin Juliana treedt af”

 1. Wout Visser zegt:

  Ik betwijfel sterk of Bernhard’s gedrag in 1980 zo’n doorslaggevende rol speelde bij Juliana’s beslissing om af te treden. In het Nederland van toen was Bernhard onverminderd populair, ondanks het vlekje van de Lockheed-affaire. Pas nu, ruim vijf jaar na zijn overlijden, maakt de mythologisering rondom Bernhard langzaam plaats voor historisch realisme. En Juliana? Het is in Baarn en omgeving een publiek geheim dat haar geestvermogens in de laatste jaren van haar regering merkbaar achteruit gingen.

 2. menno zegt:

  mooie muziekjes tussendoor!

 3. Mevrouw van Loon zegt:

  Het is opmerkelijk hoe de Koningin zich nog altijd achter haar overleden vader opsteld.
  Zij zei eens: “hij hield de boel wel bij elkaar”
  Dat de corrupte en op geld beluste Prins der Nederlanden de monarchie overeind hield, lijkt mij geen twijfel te leiden. Maar daarmee is het parasiterende karakter van de Oranjes nog niet uit beeld. Integendeel.

Laat een reactie achter