De ‘Actie Tolten’ in Vrije Geluiden

Geplaatst op 5 januari 2010 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

In mijn vorig bericht besteedde ik aandacht aan de grote aardbeving en de daaropvolgende tsunami die Chili trof in mei 1960. Op 8 september vertrok een team, bestaande uit televisieregisseur Joes Odufré, cameraman Piet Kaart, radioverslaggever Henk Teeuw en Ds. Jan van Nieuwenhuijzen naar het getroffen gebied. Ze wilden daar opnamen maken voor een televisiereportage bij een geldinzamelingsactie voor het zwaar getroffen dorp Toltén. Op 20 november 1960 vond de televisieuitzending plaats. De actie werd wekelijks ondersteund door een radioreportage over het getroffen gebied. Tevens werd in VPRO’s Vrije Geluiden met grote regelmaat gepubliceerd over de verschrikkingen die Chili hadden getroffen en de noodzaak van deze actie. Lees hieronder een groot deel van deze artikelen.

2 Reacties op “De ‘Actie Tolten’ in Vrije Geluiden”

  1. Henk van Weeren zegt:

    Na de recente aardbeving van zaterdag ben ik benieuwd of er nog iemand is bij de VPRO die zich Toltèn nog kan herinneren?

  2. Elleke zegt:

    Ik herinner me Toltèn nog heel goed. Ik was toen 11 jaar en was zo getroffen door de ellende dat ik met m’n schoolvrienden een groep heb opgericht (ons clublokaal was in de kelder van een flat, centrum Rotterdam). Onze manier van werken was heel eenvoudig: we kochten op de markt 13 ansichtkaarten voor een kwartje en verkochten die 2 voor een kwartje. Ook haalden (lees: stalen)we klei uit de plantsoenen in Rotterdam, zetten daar een kaars in, omhulden het geheel met crêpepapier en verkochten dat eveneens deur aan deur. Ik herinner me nog dat ik met m’n vader een cheque van 78 gulden heb afgegeven aan het postkantoor op de Goudsesingel. Ik ben er nog steeds trots op!

Laat een reactie achter