Wim Kock: wolf in schaapskleren?

Geplaatst op 20 augustus 2009 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie
BijbelmeinkampfIn de uitzending van Radionieuwsdienst VPRO van 28 januari 1983 is Wim Kock te gast. Kock wil een verbod van de Bijbel, omdat die, net als ‘Mein Kampf’, discriminerende uitlatingen bevat.  Diens pleidooi wordt voorafgegaan door een commentaar van John Jansen van Galen, naar aanleiding van het boek “Vrouw zijn in het licht van het evangelie”, waaruit hij niet mis te verstane voor vrouwen discriminerende uitlatingen uit de Bijbel citeert.
Voor een verbod op de verspreiding van de bijbel noemt Kock een aantal argumenten, zoals bijvoorbeeld de wijze waarop in de bijbel homofielen worden omschreven (als grote zondaars). Aansluitend zeer diverse reacties van luisteraars. 

Beluister de bijdrage over het verbod van de bijbel:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Kock, die in 1968 de Volks Inspraak Partij, de VIP, oprichtte, is in 1983 redactielid van het maandblad van de politieke partij “Burgerband”.
Enkele jaren na deze uitzending stapt Kock twee  keer naar de Raad voor de Journalistiek, omdat hij onterecht beticht zou zijn van fascistoïde uitlatingen. Zie de uitspraken van die RvdJ naar aanleiding van zijn aanklachten tegen een journalist van De Gecombineerde en tegen Henk Krol van de Gay Krant.
In de eerste zaak, uit 1987, wordt Kock een ‘extreem-rechtse man’ genoemd, die ‘fascistische discriminerende lectuur’ verspreidt waarin hij ‘genadeloos inhakt op joden, negers, gastarbeiders, werkende vrouwen en nog wat minderheidsgroepen meer’.
In de tweede zaak, uit 1988, maakt Kock zich boos om het volgende citaat: Deze club homohaters onder leiding van de Haagse fascist Wim Kock, die vroeger onder de naam Burgerbelang opereerde, riep tijdens de Roze Dag in Delft de bevolking op tot discriminatie van homosexuelen. Op uitgedeelde pamfletten, die waren geïllustreerd met advertenties uit de Gay-krant werd de Delftse bevolking gewaarschuwd voor het ‘grote onheil’ van het homofeest.

Beide zaken werden ongegrond verklaard.
Over Kock kan ik op het internet niet zo heel veel te vinden. Maar was die Kock nou een rabiaat rechts mannetje en homohater, zoals hij opduikt in die zaken tegen de Raad voor de Journalistiek, of is hij gewoon de misschien wat querulanterige burger zoals hij klinkt uit het interview met programmamaker Peter Flik in de Radionieuwsdienst VPRO van  28 januari 1983?

4 Reacties op “Wim Kock: wolf in schaapskleren?”

 1. kegel linda zegt:

  Bonjour,
  je suis la fille de Henk kegel,
  cela m’a fait plaisir de retrouver une petite trace de mon père,il est toujours parmi nous un peu là grâce; à Google et en plus on peut même encore entendre sa voix.

  linda kegel

 2. Rob Ottolander zegt:

  Bonjour Linda,

  Per ongeluk kom ik je berichtje tegen. Ook ik vond het mooi om je vaders stem te horen. Hoe gaat het met jou?

  Rob ottolander

 3. Weet u ook waar hij nu is?

  In Waardenburg?

  Overleden ???

 4. kleindochter zegt:

  Als men het fragment goed beluisterd,zal het u duidelijk worden dat hij juist probeert tegen te gaan dat er een verschil is tussen,hetro`s en homofiele mensen.Ieder is gelijk is zijn boodschap,daarnaast dat er gekeken moet worden naar de mindset van mensen ieder afzonderlijk en de vruchten ervan.

  Dit fragment is juist een positief voor de homofiele mensen.

Laat een reactie achter