Dick Verkijk 80 jaar

Geplaatst op 2 juli 2009 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

Dick Verkijk in 1968 in PraagDick Verkijk in 2008, foto van HasseltOp zaterdag 4 juli 2009 viert journalist Dick Verkijk zijn 80ste verjaardag. Verkijk, die zijn sporen verdiende o.a. met verslagen uit Praag in 1968, schreef in 1974 het standaardwerk “Radio Hilversum, 1940-1945″, over de omroep tijdens de oorlog.

 

Cover boek Verkijk

Op 1 oktober 1974 is Verkijk te gast bij het spiksplinternieuwe programma ‘Het interview’, waar hij wordt geinterviewd door Jan Haasbroek.  Aan de orde komen o.a. de trammelant rond de verschijning van zijn boek, het ‘foute’ cabaret ‘Paulus de Ruiter’, de moeilijke keuze die omroepmedewerkers moesten maken om al dan niet mee te  werken aan de genazificeerde omroep, en over de redenen waarop Verkijk weg is weggegaan bij de VPRO televisie. Het interview wordt gelardeerd met diverse geluidsfragmenten.

Beluister ‘Het interview’ van 1 oktober 1974:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

8 Reacties op “Dick Verkijk 80 jaar”

 1. A de Weijze zegt:

  Jaren geleden lagen wij samen in het ziekenhuis Johannes de Deo. Hierbij de groeten van mij.
  AW

 2. Ricardo zegt:

  Dank voor deze fragmenten. Er waren dacht ik ook nog interviews in VPRO Vrijdag en een televisie documentaire. Is daar misschien ook nog iets van bewaard gebleven?

 3. N.Leenders zegt:

  Goed om te zien dat Dick Verkijk nog onder ons is. Ik heb hem leren kennen in de roerige tijden van de VPRO. . Hierbij de groeten van mij. Nico Leenders

 4. A.Teunissen zegt:

  wat een leuke foto van dhr Verkijk! Ik heb een tijdje huishoudelijk werk bij hem gedaan en was een aantal jaren bevriend met zijn dochter rond 1980 tot 1985,
  hartelijke groeten aan de familie,
  van Annelies Teunissen

 5. Beste Dick Verkijk,

  In de jaren 1980 hebben wij elkaar ontmoet in Montpellier.
  Sinds 22 jaar heb ik door mijn historisch onderzoek veel belangwekkende zaken opgesnord.
  Die zou ik graag met u willen delen.

  Ontvangt mijn vriendelijke groet,
  Charles Destrée
  (1926).

 6. Hans Zirkzee zegt:

  Hilversum 1940-1945 is nog steeds een monumentaal en ongeëvenaard werk, alhoewel Dick Verkijk zijn mooiste zin schreef toen hij 15 jaar was: ‘De [Nederlandse] vlag heeft weken gehangen, in weer en wind, zodat op den duur het rood en het blauw zich een weg vraten door de witte baan, waar ze elkaar in het midden ontmoetten.’

 7. Roland K. zegt:

  Heb het werkelijk schitterende naslagwerk van dhr Verkijk denk ik wel 17 x gelezen. Denk dat het bijna elk jaar wel weer uit de kast gehaald word door mij, toevalmof niet ben gister weer begonnen. Verveeld nooit!. Aangeschaft op de Deventer boekenmarkt, na een flinke tijd gezocht te hebben. Ben zelf werkzaam geweest in het “Hilversumsche” in me heel erg vaak afgevraagd waarom er nooit en te nimmer eens een goede tv docu of zelfs serie is gemaakt naar aanleiding van dit meesterwerk van Dhr Verkijk. Heb wel een vermoeden… Anno nu wil daar nog steeds niemand zijn vingers aan branden. Hulde en respekt voor de geachte mijnheer Dick Verkijk voor het schrijven van dit boek! Wens u al het goede toe!

 8. Lino Boekelman zegt:

  Dick binnenkort 85. Gezond en wel. Tot snel! Daarvoor kijk ik operatie Barbarossa en hoop ik ook op een docu over Hilversum 40-45 zoals hierboven gesuggereerd.

Laat een reactie achter