De Palestijnse kwestie in 1981

Geplaatst op 19 december 2008 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

Gaza, 4 januari 2009Annelies Moors in 2005De Radionieuwsdienst VPRO van 21 augustus 1981 wordt besloten met de reactie van een woedende luisteraar. De zomeruitzending, gemaakt door ‘Onze vrouw in het Midden-Oosten’ Annelies Moors, gaat over het lot van de Palestijnse vluchtelingen. Voor de derde keer die zomer zendt de VPRO een kritisch programma uit over de Palestijnse kwestie.

Beluister de verontwaardigde luisteraar:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Ronnie Naftaniel, directeur CidiSoetendorpHet is een goede traditie van de VPRO om na controversiële uitzendingen de luisteraar in de gelegenheid te stellen in discussie te gaan met de makers. En dat gebeurt op 4 september. De drie programma’s over Palestijnse vluchtelingenkampen roepen dermate veel reacties op dat besloten wordt de Joodse gemeenschap de gelegenheid te bieden om in discussie te gaan met Annelies Moors, die aan alledrie de uitzendingen meewerkte. Moors is arabiste, cultureel antropologe en VPRO correspondente. Op 4 september 1981 gaat ze in debat met Rabbijn Soetendorp en Ronny Naftaniel, directeur van het Cidi (Centrum Informatie en Documentatie over Israel). De discussie wordt geleid door Jan Haasbroek, directeur van de VPRO radio.

Het jaarverslag van de VPRO-radio meldt over deze uitzendingen: “Uitzendingen over de Palestijnse kwestie (Expres-VPRO van 31 juli en 7 augustus en Radionieuwsdienst-VPRO van 21 augustus) leidden -net als in oktober 1979- tot aanzienlijke beroering. Er moesten veiligheidsmaatregelen worden getroffen en in de Expres-programma’s werden voor uitzending enkele wijzigingen aangebracht, rekening houdend met gevoeligheden in Joodse kringen. In de Radionieuwsdienst-VPRO van 4 september kregen rabbijn Soetendorp en drs. R. Naftaniel (Centrum voor Informatie en Documentatie Israël) de gelegenheid om de wijze waarop wij over Israël hadden bericht in een discussie met freelance medewerkster Annelies Moors te kritiseren.”

Beluister de discussie:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De programma’s die aan dit debat voorafgingen

DeishaBeluister de hele uitzending van Expres VPRO van 31 juli 1981, met de eerste van twee uitzendingen over de Palestijnen. Reportage van een bezoek van een groep Nederlanders aan Israël en de bezette gebieden. De groep bestaat uit vertegenwoordigers van politieke partijen, derdewereldgroepen, jongerenorganisaties en journalisten. De reis heeft als doel inzicht te verkrijgen in het leven van de Palestijnen in Israël en de door Israël bezette gebieden, nl. de westelijke Jordaanoever en de Ghazastrook. De reis begint in Jeruzalem, en een bezoek wordt gebracht aan o.a. een orthodox-joodse wijk in Jeruzalem en Dheisha, een vluchtelingenkamp ten zuiden van Betlehem. Deze aflevering gaat over het leven in een kamp: wat betekent het om 33 jaar in een kamp te wonen, in afwachting van de mogelijkheid terug te keren naar eigen grondgebied of een toekomst in eigen land. Over het verzet tegen de bezetter, en de dagelijkse problemen in het kamp.

Band 1:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Band 2:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Bir Zeit UniversiteitBeluister de hele uitzending van Expres VPRO van 7 augustus 1981, met het vervolg op de uitzending van 31 juli. Deze aflevering begint op de Bir Zeituniversiteit op de Westelijke Jordaanoever, waar het bericht binnenkomt dat in het vluchtelingenkamp Deisha een 15-jarige Palestijnse jongen is doodgeschoten omdat hij stenen naar een militaire patrouille heeft gegooid. Hoe reageert de universiteit daarop, een reportage van het alledaagse geweld van een volk onder bezetting. In Jeruzalem wordt een bezoek gebracht aan Annelies Moors, correspondente voor de VPRO. Zij doet daar onderzoek voor de Universiteit van Amsterdam, naar vrouwen in een vluchtelingenkamp.

Band 1:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Band 2:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De twee afleveringen van Expres-VPRO zijn gemaakt door Kiki Amsberg, Philippe Scheltema en Johanneke Leestemaker

Beluister de hele uitzending van ‘Radionieuwsdienst-VPRO’ van 21 augustus 1981, met ‘onze vrouw in het Midden-Oosten’, een documentaire over het lot van de Palestijnse vluchtelingen. VPRO-correspondente Annelies Moors heeft opnamen gemaakt in een vluchtelingenkamp in Gaza, waar 5,5 miljoen Palestijnen wonen, op de Westelijke Jordaanoever, waar 1 miljoen Palestijnen leven, en met een Palestijnse werkende vrouw in Nabloes.

Band 1:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Band 2:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Band 3:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Lees over Kerstactie in Den Haag

2 Reacties op “De Palestijnse kwestie in 1981”

  1. Zojuist beluiserde ik de uitzending van 4 sept ‘81, met o.a. de heren Soetendorp en Naftaniel.

    Ik herinner mij dat de heer Soetendorp bij herhaling ervoor pleitte om de gebeurtenissen te zien “in hun historische context”.

    Welnu, de relevante historische context, waar het Palestijnse volk mee te maken heeft is dat (vanaf eind 19e eeuw) joodse immigranten in steeds toenemende aantallen zich in hun land vestigden, er een eigen staat uitriepen (in 1948), en de autochtone bevolking (de Palestijnen dus) verdreven.

    In 1967 werd de situatie alleen maar verergerd doordat de nieuwe staat Israel ook de rest van Palestina veroverde en daar nederzettingen ging vestigen, welk proces nog steeds doorgaat.

  2. [...] Beluister ook de programma’s van de VPRO-radio over palestijnen uit 1981 [...]

Laat een reactie achter