Kruisraketten in Nederland

Geplaatst op 3 oktober 2008 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

In februari 1983, enkele maanden voordat ruim een half miljoen mensen op het Haagse Malieveld demonstreren tegen de voorgenomen plaatsing van 48 kruisraketten op Nederlandse bodem reizen programmamaker Ton van der Graaf en vrachtwagenchauffeur Gert-Jan met exact nagemaakte kernraketten: twee kruisraketten en één ‘Pershing 2′ raket, de raketten waarover zoveel te doen is, geladen op een vrachtwagen door het land en kijken wat er dan gebeurt.

Let wel: door Amerika wordt druk op Nederland uitgeoefend om te plaatsen, maar zo lang het Nederlandse parlement geen groen licht geeft mogen er in Nederland geen vrachtwagens met raketten rondrijden. Allereerst doet de vrachtwagen de luchtmachtbasis Leeuwarden aan. Netjes afgedekt onder een geel zeil liggen op de achterbak de drie raketten. Zou het mogelijk zijn met dit wapentuig het terrein op te rijden?

Beluister een samenvatting van de reportage:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Een grap beantwoord met een grap, door de adremme commandant ‘Bouterse’van vliegbasis Soesterberg. De reportage is uitgezonden op zondag 6 februari 1983 op Hilversum 3 als onderdeel van de themamaand ‘En dan nu de toekomst’. Alle VPRO radioprogramma’s die maand zijn gewijd aan de toekomst, of - en dat klinkt heel dreigend - het ontbreken daarvan. Want zo luidt de ondertitel.

Beluister de hele reportage, die werd gepresenteerd door Jan Donkers:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het blijft overigens bij één aflevering van de tocht door Nederland met nep-raketten, want ‘de reacties waren lauw’, zo meldt het jaarverslag over 1983 van radiodirecteur Jan Haasbroek. Na afloop werd een van de monsters in de voortuin van de VPRO geplaatst.

2 Reacties op “Kruisraketten in Nederland”

  1. Braaikip zegt:

    Die link naar “beluister een samenvatting van de reportage” is dood hoor!

  2. Nienke Feis zegt:

    De fragmenten zijn te beluisteren door de playertjes aan te klikken.

Laat een reactie achter