De blanke top der duinen, interview met Hans Janmaat

Geplaatst op 25 augustus 2008 door Nienke Feis onder Podcasts, Van Zolder, Zonder categorie

Het is 1983. Dat jaar stromen honderdduizenden naar Den Haag om te demonstreren tegen kruisraketten. De werkloosheid loopt hoog op en de uitkeringen staan onder druk. In augustus wordt Kerwin Duinmeijer in Amsterdam slachtoffer van racistisch geweld. Voor het eerst is de Centrumpartij van Hans Janmaat vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

De VPRO -dan nog maar een kleine C-omroep - heeft de reguliere programma’s afgeschaft. Daarvoor in de plaats komen de zogenaamde themaprogramma’s: een maand lang is alle zendtijd ingeruimd voor één onderwerp. De maand november in 1983 gaat het bij de VPRO over de verrechtsing en toenemend fascisme in ons land, met als titel ‘De blanke top der duinen’.

Op 23 november 1983 is CP-leider Hans Janmaat te gast; hij wordt in een rechtstreeks interview op buitengewoon grimmige toon onderhouden door Ronald van den Boogaard, Henk van Hoorn en Max van Weezel. In een tijd dat niemand weet hoe om te gaan met de verrechtsing in ons land, er een cordon sanitaire is rond de CP en Janmaat zelfs in de Tweede Kamer nagenoeg wordt genegeerd, heeft de VPRO de moed Janmaat te interviewen:

Lees meer over dit geruchtmakende interview

Beluister het interview met Janmaat, 1e deel:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Beluister het interview met Janmaat, slot:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Redactioneel commentaar naar aanleiding van de vele reacties op dit interview:

21 juni 2011

janmaat-1983-krantenartikelDe interviewers met Janmaat in de VPRO studio (foto Lida Iburg)Dit interview vond plaats in 1983, en was onderdeel van een themamaand op de VPRO radio over de verrechtsing van ons land. Nu nog steeds - in 2011 -komen er niet malse en vaak kwetsende reacties op dit interview. Wat men ook kan vinden van de wijze waarop de interviewers te werk gingen, het interview vond plaats in een tijd dat niemand de confrontatie wenste aan te gaan met de Centrumpartij. Zie bijgaand krantenstukje. Dat de VPRO die confrontatie toen wél aanging getuigde van moed en respect voor mensen die wilden weten wat Janmaat te zeggen had.

De discussie is gesloten

51 Reacties op “De blanke top der duinen, interview met Hans Janmaat”

  1. Bert. V zegt:

    Lekker interview van Van Weezel en Van Hoorn.
    Netjes laten uitspreken en zo. Echt jaren ‘80.
    Dit werd toen gezien als goede gespreks- en interviewtechniek.

Laat een reactie achter