De blanke top der duinen, interview met Hans Janmaat

Geplaatst op 25 augustus 2008 door Nienke Feis onder Podcasts, Van Zolder, Zonder categorie

Het is 1983. Dat jaar stromen honderdduizenden naar Den Haag om te demonstreren tegen kruisraketten. De werkloosheid loopt hoog op en de uitkeringen staan onder druk. In augustus wordt Kerwin Duinmeijer in Amsterdam slachtoffer van racistisch geweld. Voor het eerst is de Centrumpartij van Hans Janmaat vertegenwoordigd in de Tweede Kamer.

De VPRO -dan nog maar een kleine C-omroep - heeft de reguliere programma’s afgeschaft. Daarvoor in de plaats komen de zogenaamde themaprogramma’s: een maand lang is alle zendtijd ingeruimd voor één onderwerp. De maand november in 1983 gaat het bij de VPRO over de verrechtsing en toenemend fascisme in ons land, met als titel ‘De blanke top der duinen’.

Op 23 november 1983 is CP-leider Hans Janmaat te gast; hij wordt in een rechtstreeks interview op buitengewoon grimmige toon onderhouden door Ronald van den Boogaard, Henk van Hoorn en Max van Weezel. In een tijd dat niemand weet hoe om te gaan met de verrechtsing in ons land, er een cordon sanitaire is rond de CP en Janmaat zelfs in de Tweede Kamer nagenoeg wordt genegeerd, heeft de VPRO de moed Janmaat te interviewen:

Lees meer over dit geruchtmakende interview

Beluister het interview met Janmaat, 1e deel:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Beluister het interview met Janmaat, slot:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Redactioneel commentaar naar aanleiding van de vele reacties op dit interview:

21 juni 2011

janmaat-1983-krantenartikelDe interviewers met Janmaat in de VPRO studio (foto Lida Iburg)Dit interview vond plaats in 1983, en was onderdeel van een themamaand op de VPRO radio over de verrechtsing van ons land. Nu nog steeds - in 2011 -komen er niet malse en vaak kwetsende reacties op dit interview. Wat men ook kan vinden van de wijze waarop de interviewers te werk gingen, het interview vond plaats in een tijd dat niemand de confrontatie wenste aan te gaan met de Centrumpartij. Zie bijgaand krantenstukje. Dat de VPRO die confrontatie toen wél aanging getuigde van moed en respect voor mensen die wilden weten wat Janmaat te zeggen had.

De discussie is gesloten

51 Reacties op “De blanke top der duinen, interview met Hans Janmaat”

 1. E Timmer zegt:

  Geachte redactie,

  Naast de vele onzin die de Heer Janmaat uitte, vind ik dat Max van Weezel wel de moraalridder uithing! Henk van Hoorn uiteraard weer grote klasse!

  Bert

 2. [...] 15:23 uur - 8 minuten met…. [...]

 3. hans Richter zegt:

  Schandalig. Dit interview zegt meer over de interviewers dan over de geinterviewde.

 4. Eduard zegt:

  Ik was toen een Janmaat kiezer al vond ik dat deze man het charisma van een garnaal had maar wat wilde ik. Hij had wel gelijk maar ergerde me ontzettend om het feit dat deze man zo misselijk en onheus behandeld werd. Deze man verdient een standbeeld met wat we hem aangedaan hebben. De man had dezelfde visie als ik want we hebben gelijk gekregen. Een multiculti is niet maakbaar. De interviewers hekel ik omdat deze hun vak niet verstonden waaruit blijkt dat we wel een heel vertekent beeld te zien kregen van de werkelijkheid.

 5. Jan Zaal zegt:

  Echt heel erg dit. Wist niet dat Ronald van den Boogaard ook heel slecht kon interviewen!

 6. Villa VPRO - zegt:

  [...] u zich ook ergens heel erg kwaad over? Mail het de redactie. Op maandag is het tegen half vier in 8 minuten met…. tijd voor fragmenten uit het rijke VPRO-radioarchief: een interview uit 1983 met Hans Janmaat. Hij [...]

 7. Jasper zegt:

  Het enige leuke hieraan is Cor Galis. En Janmaat krijgt een pluim voor zijn geduld. Beschamend gewoon hoe deze man werd ondervraagd!

 8. Henk zegt:

  Moedig dat de VPRO dit enorm genante interview nog durft te herhalen. Een schandalige bijdrage aan de demonisering die ertoe heeft geleid dat Wil Schuurman nu invalide is. De VPRO zou dit achteraf wel eens mogen erkennen.

 9. [...] het programma Radionieuwsdienst VPRO van 30 december 1983 wordt nagediscussieerd over het interview met CP-leider Janmaat van 23 november 1983. Mevrouw Lange uit Amsterdam heeft haar lidmaatschap van de VPRO opgezegd, o.a. vanwege dit [...]

 10. m zegt:

  dit is te triest om te beluisteren. schande!

 11. Marc zegt:

  Tjonge zeg…inderdaad een heel trieste interviewstijl, compleet met . Er werd idd geinterviewd in de geest van de tijd. Dit leek eerder op een mix tussen een verhoor en een interview..En alhoewel ik nooit de CP in welke vorm dan ook ondersteund heb, vind ik het wel enorm verbijsterend hoever de samenleving van nu overeenstemmingen vertoond met het beeld welke de heer janmaat destijds schilderde.

 12. Paul zegt:

  Weerzinwekkend. Nog nooit zo’n achterlijk interview gehoord. Dit was eigenlijk ook helemaal geen geen interview, maar een soort terechtstelling…..journalisten als inquisiteurs.

  God zij dank is die tijd voorbij.

 13. Martin zegt:

  Wat had die Janmaat een vooruitziende blik. Culturele extremiteiten: polygamie, vrouwenbesnijdenis, halal slachten, handen weigeren. Ook het aandeel van allochtonen in de criminaliteit was redelijk accuraat, zie het percentage Marokkanen dat tegenwoordig is betrokken bij overvallen en diefstal.

 14. Jean-Louis zegt:

  Wat een vreselijke mensen die journalisten. Walgelijke onrealistische abjecte figuren, zonder enige respect.

  Overigens, voor allen die het lezen: D66 en de PARTIJ van de ARBEID zijn door de jaren heen NIETS veranderd. Nog steeds dat elitaire multiknuffelarij!

  Janmaat was een profeet!

 15. Pietje Pukje zegt:

  De KGB kan van deze interview technieken nog wat van leren

 16. ronald rekelman zegt:

  Jan Maat houdt knap stand tussen een aantal slechte interviewers.
  Deze man had echt lef en visie en heeft op een aantal punten gelijk (gehad).

 17. Anneke zegt:

  Meneer Janmaat was een ziener. Dat blijkt nu wel. Deze man verdient een standbeeld.

 18. Jan zegt:

  Deze man verdient een standbeeld

 19. Jan Bauke Spoelstra zegt:

  Jed kunt zeggen wat je wil maar ik denk dat Janmaat toch wel gelijk krijgt !!!! Kijk om je heen !!!

 20. Chrysalis, Christchurch zegt:

  Postuum eerherstel voor Drs Janmaat! Ronald van den Boogaard, Henk van Hoorn en Max van Weezel ga je diep schamen.

 21. Joris H. zegt:

  Janmaat heeft volkomen gelijk gekregen. Maar wat een verschrikkelijke journalisten . Echte linkse betweterigheid vierde hoogtij. Janmaat werd in die tijd gezien als een paria. Maar ziet: wat een accuratesse heeft deze ziener aan de dag weten te leggen. Ik ga deze man postuum eren en zijn graf bezoeken. Een fantastisch politicus. En de drie journalisten: inquisiteurs. SCHANDE !! Driewerf SCHANDE !!

 22. Ome Hans zegt:

  Beste landgenoten,

  vanuit de hemel: bedankt voor dit postuum eerherstel!

  Groeten jullie ome Hans

 23. Remon zegt:

  Wat een walgelijke linkse manier van interviewen beschamend gewoon.
  Ik sluit me verder volledig aan bij de berichten van Chrysalis, Christchurch en Joris H.
  Eerherstel voor de Drs Janmaat.
  De man die door de linkse politiek constant de mond werd gesnoerd en onterecht werd uitgemaakt voor racist.

 24. rien zegt:

  En denk maar niet dat al die slinkse journalisten maar een centimeter veranderd zijn. Alleen kunnen ze dit niet meer maken. Maar als ze terug konden naar die tijd??…..

 25. Stefan zegt:

  Ongelofelijk, en dit was dan de creme de la creme van de Nederlandse journalistiek in de jaren 80. Te beschamend voor woorden. Vooral de heer van Weezel doet zijn naam eer aan.

 26. hagalaz70 zegt:

  Mhr. Janmaat had in 1983 al gelijk, wat betreft problemen met de multiculturele samenleving. Die journalisten hebben meer een inquisitie gevoerd dan een interview. Schandalig.

 27. boyd zegt:

  Stuitend.Als hyena’s springen de na-oorlogse verzetshelden van de linkse pers op hun prooi die zelf rustig blijft beargumenteren. Een treffend tijdsdocument. De heertjes zijn medeplichtig aan het waanzinnige en totaal uit de hand gelopen experiment van de massa-immigratie van kansarme migranten

 28. Robin zegt:

  Werkelijk absurd het hele interview.
  De manier al hoe het begint, je voelt de haat gewoon tegen hem vanaf de eerste “seconde”.

  Ik weet dat Janmaat koppig kon zijn maar hij weet zich hier toch goed te beheersen tegen deze absurde interview.
  Dit ging echt “VEEL” verder dan tijdens Fortuyn en ik noem het een wonder dat hij destijds niet is vermoord.

 29. Robin zegt:

  Dus dit noemde de generatie in Nederland voor mijn geboorte een professionele interview?

  Dit is geen interview maar een haatvertoning tegen Janmaat.
  Alle 3 zijn overduidelijk geirriteerd en vol met haat en dat alleen maakt het al heel erg onprofessioneel.

  Ik ben door dit interview echt verbaasd over de haat die destijds werdt gebruikt tegen hem.
  Ik heb wel vaker gehoort en gelezen hoe media en politiek hem ontweken en negeerde maar dat het op deze manier ging verbaasd me echt.

  Als dit de manier was hoe Janmaat “jaren” werdt behandeld dan ging dat nog heel wat verder dan tijdens Fortuyn.

  En als ik dan kijk en vergelijk met vandaag de dag denk ik van hoe kan het dat hij niet veel eerder is vermoord door een linkse Volkert van der G type maar Fortuyn wel…?

 30. PPJ de Groot zegt:

  Walgelijk hoe die “intervieuwer” tekeer gaat, Janmaat praat beleefd en netjes en die intervieuwer klinkt net als de Fuhrer zelf met zijn boze geschreeuw. Zo praat je niet eens tegen een kind.

 31. PPJ de Groot zegt:

  Om te kotsen ook hoe die ballerige kneusjes uit blanke buitenwijken eens gaan vertellen hoe het allemaal zit en belerend gaan zitten kakelen.

 32. Edmond V.O. Katusz zegt:

  We zijn thans aangekomen in 2010.
  Het zou buitengewoon interessant zijn de interviewers toen NU eens te interviewen over twee zaken:
  1. Hun stijl van interviewen.
  2. In hoeverre de ideëen/veronderstellingen van de heer Janmaat terecht zijn geweest en zijn voorspellingen zijn uitgekomen.
  Bij voorbaat dank.
  Gegroet, Edmond V.O. Katusz

 33. Quillem zegt:

  Fijn dat dit interview te beluisteren is. Dat het een walgelijke wijze van interviewen was is al duidelijk genoeg gesteld.
  Interessant is dat het interview inzichten geeft over de handelswijze van Wilders en zijn PVV: het tot op heden tegenhouden van lidmaatschap, het negeren van bepaalde actualiteitenprogramma’s, en de uitwerking van standpunten van de CP.
  Niet links en niet rechts van Rita kwam ook al uit de mond van Janmaat.

 34. MJPA Nuijten zegt:

  filmpje doet het niet, geeft foutmelding!

 35. marielle schaepman zegt:

  Wat een nare interviewers. Ik heb bijna spijt dat ik nooit op Janmaat heb gestemd. Hij verdiende meer steun.

 36. Renzo zegt:

  boeiend. De debatten zijn nog altijd hetzelfde…
  de reacties op mensen die ook maar vraagtekens zetten bij andere culturen zijn nog steeds hetzelfde: oooo je mag niet discrimineren.
  reactie van ronald van den boogaard, nu zoveel jaar later , is genant. Hij zegt dat Janmaat niet op vragen inging en uitwijdde. Janmaat ging juist overal op in. Hij gaf alleen niet de juiste antwoorden volgens B.

  Fascinerend, af en toe dat geluid van een sigaret die opgestoken wordt. DAT hoor je nu nooit meer.

 37. Ron zegt:

  kijk in de jaren tachtig had de regering gewoon een rem moeten zetten op het binnen halen van allochtonen, dat was een onderdeel waar Hans janmaat op hamerde, toen kwam hij daar al mee.
  Nu in 2010 zien we de grote problemen in de grote steden waar meer dan 50 procent van de bevolking van niet westerse afkomst is, in twintig jaar tijd, echt te gek voor woorden.
  Ik heb niets tegen mensen met een kleurtje maar wel tegen het beleid wat hier in nederland de afgelopen twintig jaar is gevoerd, schandalig.
  En in de tijd hoe Hans Janmaat werd behandeld echt schandalig, en kijk nu is Wilders bijna de grootste van nederland, de ogen van de nederlanders gaan open, alleen twintig jaar te laat, bedankt politiek !!!!!!!!!
  En nog een punt, ik ben drie weken terug naar Den haag gereden om een mooie bos bloemen neer te leggen op het graf van Hans Janmaat.
  Ik zou willen oproepen om dit voorbeeld te volgen, hij verdiende het gewoon.

 38. Dennis zegt:

  Met de kennis van nu verwerp ik ten stelligste de houding van de VPRO toen. Ook ik was toen anti-JanMaat, maar nu zie ik het anders.

  Mijn stad zit helemaal vol met ongeveer 50% allochtonen. Het is over de hoofden lopen en mensen gaan bij het minst of geringste op de vuist. Met dank aan gezinshereniging is de zorg niet meer betaalbaar. De geïmporteerde oma’s, opa’s, tante’s, oom’s, broer’s, zussen etc. die nog nooit een dokter hebben gezien zijn voor tonnen bij de dokter en tandarts onder handen geworden. Kassa, dankuwel, Betaald u even VPRO??

  Met wat ik hier hoor vind ik het echt schofterig hoe JanMaat is behandeld. Indertijd had ik waarschijnlijk hetzelfde gedaan. Nu zitten we met een bevolking binnen de bevolking. Eentje die geen moeite neemt NL te leren en deel te nemen aan de maatschappij waarvoor zij hebben gekozen naar te emigreren en uitkering ontvangen wel best vind.

  Ik kom bij mij in de stad mensen tegen die het wel begrijpen, NL leren, integreren en kennissen maken, bijdragen aan de maatschappij en economie, maar de overgrote meerderheid is asociaal bezig en zuigen alle opgebouwde voorzieningen leeg.

 39. peter klein zegt:

  Wie had kunnen denken dat uiteindeljk Janmaat een heel verstandig man bleek te zijn?
  Wie had kunnen denken dat policor (politiek correct denken) Nederland zolang in de greep kon houden?

  In China had je de culturele revolutie waarbij jongeren ertoe werden aangezet wetenschappers en geestelijke elite ze koeioneren, beschuldigen en kalt te stellen. In Nederland heb je wereldverbeterend links dat alle weerstand probeert neer te maaien en vol geloof in eigen waandenkbeelden de rest van de maatschappij in de greep hield.

  Het is de dag na de “integratienota” van minister Donner, waarin eindelijk de Nederlandse cultuur tot de leidende wordt uitgeroepen en het aan immigranten wordt overgelaten zich hier aan en in te passen. De sharia hoort hier niet, nu maar hopen dat de politie de nederlandse wetten en normen gaat handhaven in plaats van een eigen uitleg te geven aan politieke besluiten.

  En laten we het graf van Janmaat tot een monument van het verzet maken !

 40. Johan zegt:

  Een ziener.

  Helaas niet charimatisch anders had hij veel huidige problemen kunnen voorkomen.

  Een Doodzonde.

  Schandalig interview uiteraard.

 41. Twan zegt:

  VPRO, een schande dat u dit in die tijd het laten gebeuren. Wat een aanfluiting als interviewer.
  En nu een drol in de tuiin laten zetten voor 60.000 euro publieksgeld, terwijl er fors bezuinigd wordt in de zorg.

  Ik ben oud en links, en dit is Uw morele failliet, alsnog!

 42. Sander zegt:

  Hans Janmaat heeft weliswaar een aantal zaken goed voorspeld, maar het is ook waar dat er in zijn partij een aantal loepzuivere racisten zaten. Zo’n heilige was het nou ook weer niet.

 43. PK zegt:

  Weet nog steeds niet wat mij het meest tegenstaat in dit interview: de rare ideeen van Janmaat of de stijl van interviewen.

 44. Ronaldo zegt:

  De vooruitziende blik van de Heer Janmaat is wel opvallend. Hij zag toen al dat het in dit land de verkeerde kant opgaat.

 45. Roderik zegt:

  Bloemen voor Hans, hij ligt in Den haag begraven vlak bij de Java straat.

 46. Henk zegt:

  Niemand van de grote partijen wilde met Hans Janmaat discuseren.

  Toch schandalig dat niemand in het politieke landschap wel spreken met een gewone partij en een gekozen politicus.

  In Juni 2012 is Hans Janmaat 10 jaar dood, de dag dat hij tien jaar dood is ga ik met een grote bos bloemen naar Den haag voor op zijn graf.

  Eigenlijk mis deze man wel, had hem graag het succes van de Pvv gegunt.

 47. Dejan den Hertog zegt:

  Vreemd dat er zoveel mensen pro Janmaat zijn en ook pro Wilders. Ik had gedacht dat de VPRO een heel ander soort publiek aantrok.

  Dejan

 48. Egbert Timmer zegt:

  Dejan den Hertog, het heeft niet zoveel met de VPRO te maken maar wel met “voortschrijdend inzicht”. Ook ik kreeg in de jaren zeventig de “emmer” over mij heen toen ik het waagde kritische opmerkingen te maken mbt tot de gezinshereniging in Bodega de Posthoorn in Den Haag. Nou dat heb ik geweten, kreeg als het ware een spreekverbod opgelegd door de “linkse” journalisten van de Haagsche Courant.

 49. Dinkydau zegt:

  Heel interessant om dit te horen, geeft inzicht in hoe het ging in Nederland voor mijn tijd. Heftig!! Wat een engerds, die linkse mensen, echt engerds.

 50. Keessie zegt:

  “Dat de VPRO die confrontatie toen wél aanging getuigde van moed en respect voor mensen die wilden weten wat Janmaat te zeggen had.”

  Wat een gotspe. De VPRO stuurde maar liefst 3, zegge drie, journalistieke pitbulls op Janmaat af en vindt dat dapper van zichzelf. Hoewel ik geen sympathie had voor Janmaats standpunten (hij stemde altijd met de rechtse partijen mee op sociaaleconomisch terrein) en hoewel veel van zijn standpunten nu door de zgn. fatsoenlijke middenpartijen worden gedeeld (denk aan de uitspraken van Samsom en Spekman van de PvdA over Marokkanen, aan de voorstellen van de VVD m.b.t. Antillianen, aan het voorstel om het woonlandbeginsel toe te passen, aan de kritiek op de multiculturele samenleving enz. enz.), dan past de VPRO louter bescheidenheid en past het de heren Van den Boogaard, Van Weezel en Van Hoorn om alsnog afstand te nemen van hun onbeschofte gedrag tijdens dit ‘interview’. Het had van moed getuigd als het een 1 op 1 interview was geweest, kritisch maar met respect. Het tegendeel was het geval.

Laat een reactie achter