De lelijke eend is 60 jaar!

Geplaatst op 9 juni 2008 door Nienke Feis onder Expres-VPRO, Van Zolder, Zonder categorie

1 op 18, en alle kan erinLelijk eendje‘Hij rijdt 1 op 18 en alles kan erin.’ Eind jaren vijftig hadden we thuis een ‘Lelijke Eend’. Omdat mijn vader leraar was konden we lang op vakantie. Met z’n vijven (mijn ouders, twee broertjes en ik) gingen we minstens vijf weken kamperen in Bretagne. We deden twee dagen over de reis, want de wegen waren nog niet zoals nu. Ik mocht op de achterbank in het midden zitten, op de stang. Dan kon mijn vader via de achteruitkijkspiegel over me heen kijken omdat ik de kleinste was. Ik weet niet meer of we een imperiaal hadden, - we hadden in elk geval geen karretje - maar in mijn herinnering ging alles mee:

2cv-lied-advertentie-de-tEen grote tent met luifel en een kleine tent voor de kinderen, slaapzakken, wat oude kleren in een zakje, dat tevens als hoofdkussen diende, een kooktoestel, een pannenset en boeken. Eten en drinken kochten we onderweg. De meeste kleren gingen niet meer mee terug, want die waren in die paar weken tot op de draad versleten.

De lelijke eend wordt 60 jaar op /Geschiedenis

tekst ‘Het lelijke eendje’achterkant platenhoes

Alhoewel het eigenlijk buiten de orde van dit radioweblog valt, wil ik het reclameplaatje, geproduceerd in 1959, toch laten horen: het liedje “Het lelijke eendje”, met tekst van Annie M.G. Schmidt en muziek van Paul Chr. van Westering, en aansluitend de achterkant, in ‘karaokeversie’:

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

podcast

9 Reacties op “De lelijke eend is 60 jaar!”

 1. Gerdien zegt:

  Heel leuk dat je een mp3 van het liedje ‘Lelijke eendje’ hebt geplaatst! Ik heb dit singeltje ook en heb geen pick-up. Was wel een van m’n lievelingsliedjes als kind, ook door het schattige eendje op de plaat.

 2. Jan B. zegt:

  Aan dat eendje hebben wij in de jaren 60 het meeste plezier beleefd. Gevolg: Citroën is tot voor 2 jaar ons merk geweest.

 3. Dick zegt:

  Wij hadden thuis ook een eend. Later had ik zelf ook een. De eenden zijn er niet meer, wel heb ik dat singeltje nog. Meesterlijk!

 4. GEWELDIG! Ik heb deze singel van mijn oom gekregen en heb ‘m goed bewaard. Maar ik zou hem zo graag als MP3 hebben. Kan ik dit van deze website kopiëren?? Groetjes

 5. [...] Groot mee. Alleen Lodewijks en - dan nog - gitarist Henny Vrienten rijden - flink blowend - met een 2CV-tje vol instrumenten, voorop. In de auto draait Lodewijks de reggaetapes uit Jamaica en besmet zo [...]

 6. hetty hengeveld zegt:

  Machtig leuk,
  Was het uit de jaren 60?
  En wat duurde het veel langer dan ik toen dacht
  En nú luister ik pas naar de tekst…

 7. Egbert Vonkeman zegt:

  Hallo , bijna goed , de single werd niet in 1960 maar in 1959. In de Telegraaf van 29 12 1959 stond een advertentie waarin reclame werd gemaakt voor de geluidsdrager , zodoende…

  Met vriendelijke groet

  Egbert Vonkeman

 8. Viviane zegt:

  Beste Dick, De eenden zijn er nog hoor! Ruimschoots!
  Ik heb student en mijn eerste auto is een eendje.
  Ik ben bij meerdere bijeenkomsten geweest waar er zo’n 200 rondreden! En internationale bijeenkomsten ook :D

  Bekijk de site maar eens :)

 9. Willem zegt:

  Het blijft een geweldig liedje; een pakkende melodie, mooie tekst en een leuk arrangement!

Laat een reactie achter