Doodsangst therapie

Geplaatst op 10 april 2008 door Nienke Feis onder Podcasts, Zonder categorie

Doodsangst therapieZeldzaam en zonderlingIn de winter van 1977/1978 zendt de VPRO-radio een serie griezelverhalen uit van Willem de Ridder, onder de titel ‘Doodsangst Therapie’. Als slotklap van de serie wordt de zogenaamde ‘Doodsangst escapade’ uitgezonden, een nachtelijke puzzeltocht naar Slot Loevestein. Twee van de doodsangstverhalen zijn verschenen op een LP. De serie horrorverhalen, ook wel ‘behandelingen’ genoemd, leek zoek. Gelukkig heb ik in een doos banden van toenmalig eindredacteur Peter Flik de bijna complete serie moederbanden gevonden.

Beluister ‘De Dierenvriend’, uitgezonden via Hilversum 1 op maandag, Werelddierendag 1977, van 15.33 - 16.15 uur.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Het programma Antwoord op 31 oktober 1977 

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 besteedt aandacht aan de ‘Doodsangst Therapie’. Antwoord is er om luisteraars de mogelijkheid te bieden te reageren op de vaak controversiele programma’s van de VPRO, een soort Stand.nl avant la lettre zou je kunnen zeggen. Luisteraar Paul Kuiper vindt het verhaal sadistisch en smerig, en helemaal niet griezelig. Het zal labiele mensen op ideeën, en missschien tot navolging brengen. De Ridder vindt het een fantasie, een gemaakt verhaal, in Nederland een onbekend genre. Zou geschokt zijn als mensen dit in de praktijk zouden brengen maar voelt zich niet verantwoordelijk voor wat mensen er mee doen. Flik vindt het verbazend dat mensen hierop reageren, terwijl er zoveel vreselijke gruwelijke dingen worden getoond, en die geven geen reactie. Bijvoorbeeld een sterspot op tv van twee sprekende kippen op een grill. Kuiper is lid om de progressiviteit te steunen van de VPRO, maar vindt nu dat de VPRO steeds vrijblijvender en a-politieker wordt in plaats van iets aan de maatschappij doen.

5 Reacties op “Doodsangst therapie”

 1. [...] program called ‘Doodsangst Therapie’ (Deathly Fear Therapy) can be found on VPRO Radio archives (link to mp3). The 41mn episode is delivered in Dutch and features George Crumb’s ‘Vox [...]

 2. Paul Kuiper zegt:

  Leuke ontdekking, dat dit debat uit 1977 tussen Willem de Ridder en mij hier geplaatst is. Ik had het zelf nog nooit kunnen beluisteren.

  Bij het afluisteren nu vind ik dat ik even op dreef moest komen, maar alles bij elkaar toch de Ridder en de VPRO goed verteld heb waarom het onaanvaardbaar is om gruwelijk sadisme tegenover een weerloos dier te presenteren als amusement.

  (In het hoorspel waarover dit debat ging werd een muis op een zo wreed mogelijke manier doodgemarteld, o.a. door één voor éen de pootjes uit te trekken, en grote vreugde te beleven aan het bloed, en aan de enorme pijn en angst van het weerloze diertje.)

  1 kanttekening bij de inleiding van Nienke Feis hierboven: mijn bedoeling was niet om te zeggen dat het sadistische hoorspel “helemaal niet griezelig” was, maar ik vond het meer smerig dan aangenaam griezelig. En dus niet aanvaardbaar als een vorm van amusement.

  Paul Kuiper,
  nog steeds kritisch VPRO-lid.

 3. [...] radio, using provocative and questionable tricks (including torturing a mouse, according to Paul Kuiper). With these shows, De Ridder was taking part in a typical Dutch trend, known in The Netherlands as [...]

 4. Bas zegt:

  Beste Paul,

  Jij bent toch diegene die de begrippen hoorspel & amusement met elkaar verbind? Wanneer ik Willem beluister, dan gaat het hem er volgens mij meer over om mensen bewust te maken. Feitelijk bereikt Willem volgens mij precies wat hij wil; mensen aan het denken zetten.

  Bas

 5. [...] van 1977/1978 zendt de VPRO-radio een serie horrorverhalen uit van Willem de Ridder, onder de titel ‘Doodsangst Therapie’. Apotheose van deze serie is de zogenaamde ‘Doodsangst escapade’, een nachtelijke [...]

Laat een reactie achter