Dominee Fetter

Geplaatst op 15 november 2007 door Nienke Feis onder Podcasts, schrijver(s)

Cover boek Dagopeningen van FetterEr is maar weinig bewaard van oude radioprogramma’s. Er waren nog geen bandrecorders. Er waren wel opnametechnieken, maar die waren erg duur en de dragers waren kwetsbaar. Dus werd live uitgezonden.
Ik heb een overzichtje gemaakt van wat is bewaard aan radioprogramma’s van de VPRO radio.
De VPRO is opgericht in 1926. Van de zogenaamde ‘gesproken woord’ programma’s tot 1929 is niets bewaard, van de jaren van 1930-1939 zijn 2 programma’s bewaard, van ‘40-’50 12 programma’s, van ‘50-’60 231 programma’s, van ‘60-’70 762 programma’s, van het decennium daarop zitten er op dit moment 1601 programma’s in het archief van het NIBG, waar alle opnamen van de Publieke Omroepen wordt bewaard.
Pas vanaf 1980 wordt redelijk wat bewaard, alhoewel ook heel veel is gewist. Banden waren erg duur. Sinds het bewaren bijna niets kost dankzij digitale dragers wordt bijna alles bewaard.

achterflap boek FetterSoms word ik benaderd door familieleden van musici of dominees die vroeger voor de VPRO hebben opgetreden.
Meestal moet ik hen teleurstellen: er is niets bewaard.
Maar gelukkig kon ik de achterkleindochter van dominee J.C.A. Fetter wel gelukkig maken met twee opnamen, uitgezonden op 4 en 11 oktober 1955, over de Deense religieuze filosoof Søren Kierkegaard.

Beluister Fetter op 4 oktober 1955

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

 

Beluister Fetter op 11 oktober 1955

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

De dominee was razend populair in zijn tijd:

“Die fabelachtige populariteit dankte hij aan zijn radiotoespraken: Dagopeningen. Tien minuten voor achten, heeft hij 7 à 8 jaar elke dinsdagmorgen een kort toespraakje gehouden om, zeer kort gezegd, de mensen moed in te spreken voor de komende dag. Alle gezindten hebben daar naar geluisterd, en iedereen kon er naar luisteren omdat er voor een ieder altijd wel wat in zat. Een tweetal bundels, met ieder tachtig dagopeningen verschenen. De eerste beleefde in een paar jaar zes drukken. In 1953 bij zijn 70ste jaar legde hij deze taak neer en hoefde hij de fietstochten in de vroege morgen naar de studio in den Haag niet meer te maken.”
(bron: Jaarboek van de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, 1960)

De familie heeft ook de vele boeken van Fetter bewaard. In totaal heeft hij vermoedelijk 15 boeken geschreven en vele artikelen. De teksten werden terdege gelezen. Ze staan vol met onderstreepte zinnen en toevoegingen. En er zijn foto’s.

Lees meer over Fetter

familiekiekje 1  familiekiekje 2  familiekiekje 3  Fetter

Play

3 Reacties op “Dominee Fetter”

 1. A.P. Fetter zegt:

  Uitstekend artikel. Carel was de broer van mijn opa. Ik heb ook enkele radio-opnames besteld en in huis. Verder heb ik ongeveer 10 boeken van mijn oud-oom.

  Een bijzonder man, erg jammer dat ik (1964) hem nooit heb gekend.

 2. Jan zegt:

  Is de vader van mijn oma!
  Pauline Fetter

 3. Helena Blair zegt:

  Ik werd door Dominee Fetter gedoopt, De kerk zat vol op elke Zondag dat hij preekte, hij was de beste. Dominee Heering en Wihardi Beckman waren ook populair maar nooit zo goed als Dominee Fetter.

Laat een reactie achter