Plots Plots 1minuut

# 32. De ander

De meeste mensen spelen de hoofdrol in hun eigen leven, maar wat gebeurt er als een ander zich op de voorgrond dringt? In Plots obsessies met een boze overbuurjongen, en de liefdevolle wurggreep van een behoeftige echtgenoot, een verwaarloosde moeder en een zwerm overenthousiaste hulpverleners.

Beluister hier de hele uitzending:


INTRO: Fietsslot

Jair probeert zijn overbuurjongetje, die zijn fiets op een weinig sociale wijze geparkeerd heeft, de lessen van redelijkheid bij te brengen. Hij houdt een vaderlijk betoog en hoopt op begrip en stotterende excuses. De praktijk is anders. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.


AKTE 1: Weesmoeder

Hennie’s moeder Grete is een excentrieke vrouw, die erg bot en onbeschoft kan zijn tegen anderen, en vrijwel niemand vertrouwt. Zo denkt Grete dat mensen alleen bij haar op visite komen om stookkosten uit te sparen. Als iemand een gesprekje met haar aanknoopt zegt Grete na afloop: ‘Ze hebben me weer staan uithoren.’ Maar achter deze achterdochtige houding gaat een verdriet schuil, dat Hennie’s leven in de grip houdt. Een verhaal gemaakt door Bente Hamel en Richtje Reinsma.


AKTE 2: Halte voor asocialen

Netty en Roel zijn jong en ambitieuze hulpverleners als ze begin jaren zestig komen te werken in Parkwijk. In deze bijzondere wijk in Haarlem zijn probleemgezinnen bij elkaar gezet; ze hebben schulden, voeden hun kinderen niet op, en kampen met verslavingen en gezondheidsklachten.In Parkwijk moeten deze ‘asociale’ gezinnen onder de strakke leiding van een groep hulpverleners een normaal bestaan opbouwen. Netty en Roel beginnen met goede moed, maar gaandeweg gaan ze twijfelen; aan de bewoners van Parkwijk, en aan hun eigen ambities. Want kun je een ander veranderen, en hoe ver mag je gaan? Een verhaal gemaakt door René van Es.

Met dank aan Christel Jansen. auteur van het boek ‘De Woonschool’, een bijzondere familiegeschiedenis over opgroeien in een zwakbegaafd gezin.

AKTE 3: Voor eeuwig

Margot (82) is al 42 jaar getrouwd met Beer (71), een sprankelende, intellectuele man. Beer is de liefde van haar leven, maar deze liefde wordt nu op de proef gesteld. Want hoe te leven met een man die zichzelf niet meer is? Een verhaal gemaakt door Irene Houthuijs.

Jair Stein - 25 oktober 2013