Plots Plots 1minuut

# 27. De diagnose en het medicijn

Uitzending: zondag 26 mei 2013, 18:15 op radio 1

Verhalen over de liefde voor een pil, schilderijen op recept en gezonde mensen die gek gemaakt worden door hun psychiater. (foto: Prosper de Roos).

Beluister hier de hele uitzending:


INTRO: Mijn vriend Lanoxin

Gijs heeft een aangeboren long- en hartafwijking, een diagnose met slechte vooruitzichten. Omdat zijn leven ervan afhangt, heeft hij een bijzondere, bijna intieme band met zijn medicijnen. Een verhaal gemaakt door Tjitske Mussche.

AKTE 1: Nr 35. Ondergaande Zon-Zee

Johan Borgman (✝ 1976) maakte in zijn leven meer dan 400 zeegezichten. Hij gaf deze schilderijen in bruikleen aan mensen die het nodig hadden voor hun gezondheid. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos over een excentrieke schilder en golven als medicijn.


AKTE 2: Een psychiatrisch geval

Twee jaar geleden vertelde onze researcher Esma in Plots (aflevering Het systeem) over haar vader Frits Linnemann. Hij was opgegeven door de Nederlandse artsen, maar in België wilden ze hem nog wél behandelen. Die behandeling sloeg aan, tenminste voor een paar jaar. Toen we het programma uitzonden was Frits nog in leven. Maar niet lang daarna is Esma’s vader alsnog overleden. En dat is waar dit verhaal begint, toen Esma zelf ziek werd; ziek van een diagnose. Een verhaal over gezonde mensen die gek gemaakt worden door hun psychiater, de kalmerende werking van zelf voorgeschreven pillen en de bijwerkingen van het psychiatrisch handboek, de DSM. Makers: Esma Linnemann en Jair Stein.

Jair Stein - 24 mei 2013