Plots Plots 1minuut

# 24. De ontdekking

Uitzending: zondag 24 feb, 18.15 uur op radio 1

Over kleine en grotere ontdekkingen. Ouders ontdekken hun zoon, een vrouw ontdekt haar vader, een man vindt zijn draai en een museum ontdekt een kunstschat waar het niet op zit te wachten.

Beluister hier de complete uitzending:


Intro

Tonny en Wim verwachten weinig van hun zoon Jesse. Totdat ze een stapel papier van hem in handen krijgen. Een verhaal gemaakt door Katinka Baehr.

Het boek ‘Liefde bij de muur’ is in eigen beheer uitgegeven en voor 10 euro verkrijgbaar. Wilt u het bestellen? Stuur dan een mail aan onze redactie: plots@vpro.nl.


AKTE 1: Een nieuwe laag

Na tien jaar verbouwing, renovatie en restauratie gaat het Rijksmuseum eindelijk weer open voor publiek. Op de website van het museum wordt al driftig afgeteld naar nul en kunnen we elke dag iets nieuws lezen over wat ons dan te wachten staat. Maar wat krijgt u niet te zien als u straks door het vernieuwde Rijksmuseum loopt? Een verhaal gemaakt door Lemke Kraan.


AKTE 2: De draai

Richard heeft een wonderlijke eigenschap. Op sommige specifieke plekken draait zijn wereld een kwartslag. Het is zo’n eigenaardige ervaring dat hij er met niemand over praat. Als hij eindelijk zijn verhaal doet op de radio blijkt hij niet de enige te zijn. Een verhaal gemaakt door Frederique Melman en Laura Stek.


AKTE 3: Niet met woorden

Sommige politieke systemen dringen door tot in de haarvaten van de samenleving. Zo was het tenminste in Letland, dat tot 1991 overheersd werd door de Sovjet Unie. Decennialang was het in Letland zo gevaarlijk om openlijk te praten, dat het soms zelfs onder vrienden en in gezinnen niet gebeurde. Gevoelige kwesties bleven onbesproken en zwijgen werd normaal. Zo ook bij Mara, die de meest basale dingen over haar familie zelf moest ontdekken. Een verhaal gemaakt door Irene Houthuijs.

Jair Stein - 23 februari 2013