Plots Plots 1minuut

# 22. Lief dagboek

Uitzending: zondag 28 okt, 18:15 uur op radio 1

Speciaal voor Plots hielden twee mensen een persoonlijk dagboek bij van een wereld die we normaal niet te zien krijgen.

Beluister hier de complete uitzending:

INTRO en AKTE 1: Donya in Afghanistan

Hoe is het om ineens een hoofddoek te dragen als je dat niet gewend bent? Als wildvreemden je aanspreken op straat omdat je blouse niet lang genoeg is? Hoe voelt het om niet zomaar meer het huis uit te kunnen als je daar zin in hebt? Of om niet geholpen te worden in het ziekenhuis, alleen maar omdat je vrouw bent?

Donya is geboren in Afghanistan, maar al sinds haar vijfde niet meer terug geweest. Ze is 26 jaar oud, een moderne, hoogopgeleide vrouw die al haar halve leven in Nederland woont en niet over zich heen laat lopen. Toch -en daar verbaast ze zichzelf over- besloot ze kort geleden om terug te keren naar haar moederland, om te trouwen met haar neef Omar en in Afghanistan een nieuw leven op te bouwen. Donya zag het vooraf als één groot avontuur, maar wist niet precies wat haar te wachten stond.

Plots sprak Donya voor haar vertrek en gaf haar een recorder mee om een audiodagboek bij te houden van de enorme overgang van een geëmancipeerde levensstijl naar een traditioneel bestaan. Een intiem verslag van een omgekeerde inburgering, gemaakt door Katinka Baehr en Donya Jarmal Qasemi.


AKTE 2: Sander in TBS

Na drie jaar gevangenis en bijna zeven jaar TBS kreeg Sander vorige maand te horen dat hij binnenkort vrijkomt. Hij zit vast voor een geweldsdelict met dodelijke afloop, dat hij pleegde tijdens een psychose.

Sander is geen doorsnee crimineel. Hij is hoogopgeleid, wordt getergd door schuldgevoel over zijn delict en volgt een opleiding psychologie vanuit de TBS-kliniek. Intussen worstelt hij met de vraag wie hij zal zijn als hij straks vrijkomt. Hoe moet hij zich gedragen? Wat moet hij doen om te voorkomen dat hij een terugval krijgt?

Opnameapparatuur is verboden in de TBS-kliniek, maar Sander mocht zijn dagboekfragmenten wel doorsturen naar de redactie van Plots. De scènes uit zijn dagboek worden gelezen door acteur Tygo Gernandt. Een verhaal gemaakt door Esma Linnemann en Chris Bajema.

Jair Stein - 19 oktober 2012