Plots Plots 1minuut

# 20. De weg terug

Uitzending: zondag 26 augustus, 18:15 uur op radio 1

Verhalen over mensen die de weg proberen te vinden terug naar huis, naar zichzelf, naar innerlijke rust of naar een plek waar alles beter was.

Beluister hier de complete uitzending:

Intro

Marieke werkt als klantenservicemedewerker in een callcenter. De mensen die ze aan de lijn krijgt zijn vaak kwaad en ongeduldig, en hoe hard ze ook haar best doet, ze kan de klanten zelden echt blij maken. Elke dag gaat ze van haar werk terug naar huis vol schuldgevoelens en opgekropte spanning, totdat ze een verrassend simpele oplossing vindt. Een verhaal gemaakt door Richtje Reinsma.

AKTE 1: Liesbeth

Liesbeth is weer terug in de maatschappij. Ze heeft geen jas, geen tas en geen spullen. Ze is niet gewend aan de drukte en weet niet waar ze het met mensen over moet hebben. Zelfs boodschappen doen is nieuw voor haar. Liesbeth moet de weg zien terug vinden naar het gewone leven, na veertig jaar in het klooster. Een verhaal gemaakt door Laura Stek.

AKTE 2: Jesse

De zoon van Marije maakt vreemde bewegingen. Soms wil hij onder haar wasmand door kruipen of verlaat hij de supermarkt niet via de uitgang, maar door de ingang. Het heeft allemaal dezelfde reden: Jesse wil exact dezelfde weg terug volgen die hij heen gegaan is. Een verhaal gemaakt door Marije Schuurman Hess en Laura Stek.


AKTE 3: Bloeme

Na 50 dagen in Auschwitz wordt Bloeme Evers naar kamp Libau gebracht. Het is 1944. Bloeme is 18 jaar oud, kaal en zwaar vermagerd. In het nieuwe kamp wordt ze te werk gesteld in een sneeuwkettingenfabriek en later moet ze helpen bij de aanleg van een vliegveld. En dan breekt de dag aan waar de Duitsers ineens zijn verdwenen. Bloeme is vrij. Maar de weg naar huis duurt langer dan verwacht. Een verhaal gemaakt door Stef Visjager.

Jair Stein - 22 augustus 2012