Plots Plots 1minuut

# 16. Verzamelaars

Uitzending: zondag 26 feb, 18:15 uur op radio 1

Verhalen over verzamelaars en hun verzamelingen. Collecties die met pijn en moeite worden opgebouwd en soms met pijnlijk gemak weer worden afgebroken. (Foto: Melanie Bonajo.

Beluister hier de complete uitzending:

Intro

Een lichtgevend treintje, een gevuld waterpistool, een spijker. De jaszakken van Teun zitten vol met spullen. Als vanzelf blijkt daaruit een verzameling te zijn ontstaan. Een verhaal van Chris Bajema.

AKTE 1: Een wonderbaarlijk ding

Harry Belle is 9 jaar als hij voor het eerst in aanraking komt met een apparaat waar hij niets van begrijpt. Het is het begin van een liefde die hem door de oorlog helpt en die zijn hele leven zal voortduren. Een verhaal gemaakt door René van Es.


AKTE 2: Agent 759, let op!

Frank van Gerwen en Ary Boender zoeken al decennialang naar zogeheten ‘nummer stations’, de meest exotische radiostations ter wereld. De zenders zijn zo obscuur, dat zelfs de grootste verzamelaars niet precies weten wat ze eigenlijk verzamelen. Een verhaal gemaakt door Prosper de Roos.


AKTE 3: Het tapijt en de theelepeltjes

Schrijfster Esther Gerritsen schreef een waar verhaal over haar huis, haar spullen en de resten van haar huwelijk.


AKTE 4: Huisvuil

Als de vader van Reinald overlijdt, laat hij een enorme hoeveelheid spullen achter, waaronder ruim honderd schrijfmachines, stapels nieuwe overhemden en ongedragen schoenen. De collectie verhult een klein familiedrama. Een verhaal gemaakt door Jair Stein.


Extra akte

AKTE 5: Sardines

Over de grootste sardineblikjesverzameling ter wereld, met liefde aangelegd door de vader van cabaretier / schrijfster Paulien Cornelisse. Een verhaal gemaakt door Chris Bajema.


1 Minuten over verzamelaars

Philodendron

Door Bente Hamel.


Cassettes

Door Bente Hamel.


Jair Stein - 22 februari 2012