Plots Plots 1minuut

# 15. Onmogelijke liefde

Uitzending: zondag 29 jan, 18:15 uur op radio 1

Absurde, ontroerende en ontregelende variaties op een klassiek thema: de onvermijdelijke, maar tot mislukken gedoemde liefde.

Beluister hier de complete uitzending:

INTRO & AKTE 1: Annemiek en Joao

Annemiek van der Laan is een studente als ze de onweerstaanbare Portugees Joao tegen het lijf loopt. Het is liefde op het eerste gezicht en een heftige romance onspint zich. Maar Joao is zeer gesloten en heeft geheimen waar Annemiek geen toegang toe krijgt. Ze verbreekt de relatie en hij verdwijnt uit haar leven. Totdat ze hem twintig jaar later opnieuw ontmoet in de tram. Een verhaal van Stefan Heijdendael en Jair Stein.

Annemiek van der Laan schreef een boek over het leven met Joao, getiteld ‘Verslavende liefde’, uitgegeven bij Nieuw Amsterdam.

Intro:

Akte 1:

AKTE 2: Tim en Cedric

Tim gaat naar een boeddistisch klooster voor een meditatieretraite. Centraal staat het ontwikkelen van opmerkzaamheid. Aandachtig zijn zonder te oordelen, zonder te analyseren, zonder verwachtingen. Samen met een groep andere vakantiemonniken leeft Tim twee weken volgens een streng stramien en mediteert tien uur per dag. Het is niet de bedoeling dat de deelnemers onderling contact leggen en op enigerlei wijze met elkaar communiceren. Vandaar ook dat de kloostergasten op sekse zijn verdeeld over een mannen- en vrouwenafdeling, om erotische fantasieën geen kans te geven, die vaak opspelen tijdens dit soort retraites. Maar de monniken hebben geen rekening gehouden met homoseksualiteit. Een verhaal van Richtje Reinsma. Montage: Jennifer Pettersson.

AKTE 3: Naomi, Jovan en Michael

Naomi is ontroostbaar als haar ideale man overlijdt: Michael Jackson. Maar gelukkig zijn er meer mensen zoals hij. In Los Angeles ontmoet ze een Michael Jackson-lookalike en is direct smoorverliefd. Binnen drie weken zijn ze verloofd en het jonge stel is dolgelukkig. Er is slechts één probleem: de lookalike slaagt er niet in om zichzelf te zijn. Een verhaal van Maartje Duin.

AKTE 4: Ted en meneer

Sommige relaties hebben zoveel impact dat ze alle volgende liefdes in de weg staan. Dat geldt zeker voor de eerste relatie van dichter en kinderboekenschrijver Ted van Lieshout. Over de man met wie hij de relatie had, wil hij eigenlijk niets zeggen, om hem niet in problemen te brengen. Een verhaal van Stef Visjager.

Op 7 februari verschijnt het boek van Ted van Lieshout over deze verboden relatie, getiteld “Mijn meneer”, uitgegeven bij Querido. Diezelfde avond is “Ik zal uw naam niet noemen” te zien; een documentaire over Ted van Lieshout en de totstandkoming van zijn boek, bij Het Uur van de Wolf op Nederland 2.

Jair Stein - 27 januari 2012