Plots Plots 1minuut

# 13. Dromen

Uitzending: zondag 27 nov, 18:15 uur op radio 1

Dromen die beginnen in de nacht maar doorsijpelen in de dag, totdat ze het hele leven beïnvloeden.
(foto: Hannes Wallrafen)

Beluister hier de complete uitzending:


Intro

Na lange training heeft David geleerd om lucide te dromen. Anders dan in het echte leven heeft hij daar volledige controle op wat er gebeurt. ’s Nachts vliegt hij en gaat hij overal naartoe waar hij maar wil. Hij componeert zelfs muziek in zijn dromen. Maar wat hij het allerliefste wil, is zelfs in zijn dromen buiten bereik. Een verhaal gemaakt door Chris Bajema.

AKTE 1: Droomman

Ton Plekkenpol wordt elke nacht getergd door een terugkerende droom. Hij droomt dat hij in een bootje vaart op een rivier, waar hij gedwongen is tot niets doen, elke nacht opnieuw. De droom drijft Ton tot waanzin: elke nacht weer op dat stomme bootje, dag in, dag uit, maandenlang.

Omdat niemand Ton kan helpen, is hij gedwongen zich te verzoenen met zijn droom. Op den duur gaat hij zelfs naar zijn bootje verlangen. En dan ziet hij een foto van iemand die hij direct herkent: de man die in zijn droom staat te zwaaien aan de oever van de rivier.

Dit verhaal, gemaakt door Prosper de Roos, is opgedragen aan Ton Plekkenpol, die eind oktober onverwacht in zijn slaap is overleden.


AKTE 2: Dagmerrie

Fotograaf Hannes Wallrafen wordt blind, maar heeft ’s nachts extreem visuele dromen. Hij ziet details die nog op zijn netvlies staan als hij weer wakker wordt in totale duisternis. In eerste instantie is het contrast tussen de droomwereld en de echte wereld zo groot dat hij achterblijft in totale verwarring. Wat doe je als je dromen hyperrealistisch worden, terwijl de werkelijkheid in een nachtmerrie verandert? Een verhaal gemaakt door Jair Stein en Hannes Wallrafen.


1 Minuten over dromen

Zeven dagen regen

Door Stef Visjager


Droom

Door Jair Stein

Jair Stein - 24 november 2011