Plots Plots 1minuut

# 5. Lijstjes

Uitzending: zondag 30 jan, 18:15 uur op radio 1

Hoe besteed je de laatste weken van je leven? Wat moet er allemaal gebeuren als er oorlog uitbreekt? Aan welke eisen moet je partner voldoen? Verhalen over bizarre en aangrijpende ‘to-do lijsten’.

Beluister hier de complete uitzending:

Intro

Esther is arts en moeder van twee jonge kinderen als ze ongeneeslijk ziek wordt. Niemand kan haar een prognose geven van hoe lang het nog zal duren. In plaats van thuis te gaan zitten treuren, besluit ze om een lijst te maken met dingen die ze absoluut nog wil doen voordat ze sterft. Een verhaal van Tjitske Mussche.

AKTE 1: Liesjes Lijst

Na de zoveelste mislukte relatie besluit Liesje het anders aan te pakken. Ze maakt een lange lijst met zeer gedetailleerde punten waaraan haar toekomstige partner moet voldoen. Die draagt ze dag en nacht bij zich, tot de ware liefde zich aandient. Een verhaal van Tjitske Mussche.

AKTE 2: Operatie Bezemsteel

De Nederlandse overheid maakt gedetailleerde ‘to-do lijsten’ die aangeven wat er moet gebeuren als er oorlog uitbreekt. Er staat precies op hoe groot massagraven moeten zijn en hoe lang het duurt om Amsterdam te ontruimen, maar ook wie er gered moeten worden en wie een gevaar zouden kunnen vormen voor de samenleving. Een verhaal van Prosper de Roos.

Het boek van journalist Mark Traa heet De Russen komen! (uitgeverij Athenaeum - Polak & van Gennep).

AKTE 3: Johans Lijst

In zijn dagboek schrijft Johan elke dag vijf dingen op waar hij dankbaar voor is. Soms komt hij niet verder dan “bedankt dat ik kan lopen” of “bedankt voor mijn opgeruimde kamer”. Gaandeweg wordt duidelijk waarom Johan zo ongelukkig is.

Johans Lijst is voor een live publiek opgenomen in café Toomler voor het maandelijkse programma Echt Gebeurd, waarin bijzondere verhalen worden verteld door de mensen die het zelf meegemaakt hebben. Aan het woord is cabaretier Johan Goossens, die voorleest uit zijn oude puberdagboeken.

AKTE 4: Opa’s Lijst

Laura’s opa is 86 en woont op zichzelf in de Achterhoek. Hij houdt zichzelf bezig met nuttige taken, die hij zorgvuldig onder elkaar opschrijft om ze vervolgens systematisch te kunnen afstrepen. Ook voor de rest van de familie houdt hij tot in detail bij wat er moet gebeuren. Wat als hij niet meer nuttig kan zijn? Een verhaal van Laura Stek.

Extra aktes

AKTE 5: Netty’s Lijstjes

Op een dag begint Netty boodschappenlijstjes te verzamelen. Het wordt al snel een verslaving en ze gaat minstens een keer per dag op jacht in de supermarkt. Als een ware Sherlock Holmes ‘leest’ ze in de lijstjes alles over de levens, karakters en eigenaardigheden van de mensen die ze schreven. Een verhaal van Bente Hamel.


1 Minuten over Lijstjes

Dingen doen

Door Chris Bajema

3 leuke dingen

Door Jennifer Pettersson

Huilen

Door Jair Stein

Jair Stein - 7 januari 2011