Plots Plots 1minuut

# 3. Weldoeners

Uitzending: zondag 28 nov, 18:15 uur op radio 1

Weldoeners hebben soms onverwachte motieven en hun daden onbedoelde gevolgen. Over een buschauffeur met plankenkoorts en mensen helpen als psychiatrisch ziektebeeld. (beeld: Jennifer Pettersson)

Beluister hier de complete uitzending:


Intro

In een fractie van een seconde besluit een meisje twee conducteurs te redden uit de armen van een groep agressieve jongens op station Apeldoorn. Wat ze dan nog niet weet, is dat deze actie haar hele leven op zijn kop zal zetten. Een verhaal van Esma Linnemann en Maartje Duin.

AKTE 1: Een bijzondere busrit

Buschauffeur Robert Post beschouwt zijn ritten op de bus als een theatershow, waar de mensen na de rit een bijzonder gevoel aan moeten overhouden. Maar als hij op een avond het verlaten station van Utrecht binnenrijdt, verandert alles. Een verhaal van Jair Stein.


AKTE 2: De fiets

Radiopresentator Chris vertelt op de radio dat zijn fiets bij een botsing total loss is geraakt. De volgende dag staat er een nieuwe fiets voor zijn deur, voorzien van een keurige brief. De afzender is een wildvreemde. En Chris is niet de enige die kado’s van hem krijgt… Een verhaal van Chris Bajema.


AKTE 3: Een goed leven

Sonja is 18 jaar als ze moet onderduiken in 1942. De familie die haar onderdak biedt neemt enorme risico’s en Sonja overleeft de oorlog. Toch wil ze hen nooit meer zien. Een verhaal over de grens van weldoen van Katinka Baehr.


Extra aktes

AKTE 4: Kleine weldoener

Als het schoollokaal leeg is en de juf niet kijkt, gaat een meisje stiekem aan de slag om de weldoener van de klas te worden. Een verhaal van Tjitske Mussche.


AKTE 5: De reis van de eend

Anderhalf jaar plus drie weken deden Roel en Camille erover om enkele gevonden voorwerpen terug te brengen aan de rechtmatige eigenaar. Een kort verhaal van Katinka Baehr over een vader, een dochter en een eend.


1 Minuten over Weldoeners

Reismijter

Door Maartje Duin


Post


Door Bente Hamel

Babies


Door Jennifer Pettersson

Muisje


Door Maartje Duin

Vensterbank


Door Bente Hamel

Tjitske Mussche - 23 november 2010