hoe maak ik een hoorspel-tips

Geplaatst op 14 november 2011 door Gerrit Kalsbeek

radioschaal

___________________________stem af op Studio Idzerda

korte handleiding hoorspel maken

wat heb je nodig:

1 iets om geluid mee op te nemen

2 verhaal

3 acteurs

4 montage

1 geluid opnemen. Een letterlijk voor de hand liggend opname-apparaat is tegenwoordig de smartphone. Op veel van deze slimme telefoons zit de mogelijkheid geluiden op te nemen. De ingebouwde microfoon is vaak niet echt geweldig, dus niet te ver weg.

Als je eenmaal wordt gegrepen door de wereld van geluiden om je heen, kan je ook overwegen een flash-recorder aan te schaffen. Die registreren het geluid op een SD-kaart, die je ook vindt in veel digitale camera’s. Vooral als je opneemt in het MP3 formaat past er redelijk veel geluid op zo’n klein kaartje. Als je genoeg opslagruimte hebt op je SD-card neem dan op in .WAV en anders .MP3 met een zo hoog mogelijk bitrate. Dat geeft betere kwaliteit.  Ze (de recorders) zijn er al vanaf zo’n 85 euro. Ikzelf ben fan van de zoomH1 (±98 euro), andere Instituutsgangers hier prefereren de ediroll of sony, vooral die laatste zou ik persoonlijk nooit nemen, maar zo zijn er  talloze andere merken en voorkeuren. Zoek voor aanschaf informatie op internet, daar vind je ook de goedkoopste adressen.  Apropos: zo’n klein handig opneemmachientje is ook heerlijk om tijdens vakanties en zakenreizen geluiden op te nemen. (luister maar eens naar de soundscapes op Lolaradio.com Geluidssouveniers zijn zeker zo leuk als foto’s!!

Je kan je hoorspel natuurlijk ook  opnemen met je videocamera, wordt het echt een luisterfilm.

En dan zwerven er natuurlijk nog duizenden cassetterecorders en MiniDisks rond in Nederland. Cassettes zijn zeer betrouwbaar maar ruisen een weinig (maak koppen schoon!) en MD’s nemen in goeie kwaliteit op.

Met wat voor soort apparaat je ook opneemt, probeer eerst van alles uit en zet bij opnames  een koptelefoon op . Dan hoor je eerder wanneer het misgaat. Pas op met wind! Probeer scenes op een passende locatie op te nemen. Binnen klinkt echt anders dan buiten.

2  het verhaal. Je kan een verhaal zelf verzinnen of jatten. Onlangs hoorde ik een Amerikaanse journaliste zeggen: er zijn eigenlijk maar 2 soorten van verhaal: 1. man verlaat huis en haard en gaat op reis en 2. stranger comes to town. Zie maar welke je kiest. Grofweg kan je een verhaal op 2 manieren vertellen: met of zonder verteller. Bewerk je een verhaal uit een boek dan is een verteller meestal handig, vooral in geval van “monologue interieur“. Maak het verhaal niet nodeloos gewikkeld en kies niet teveel personages: je luisteraar moet het immers in een keer kunnen bevatten. Denk ook aan je spanningsboog!

3 de acteurs. Kijk in je vrienden- en kennissenkring naar mensen met enige flair. Vaak is het gunstig (voor het resultaat) als je je acteurs rollen laat spelen die dicht bij hunzelf liggen. Niet alleen  karakter-technisch  maar ook qua kennis en ervaringen.

4 de montage. Je kan alles in een keer goed opnemen. Das hartstikke mooi. Maar misschien voel je toch behoefte om je werkstuk te verfraaien met beeldende muziek of extra geluidseffecten.

Voor de i-phone en ook voor andere slimme telefoons zijn er zogenaamde apps waarmee je het opgenomen geluid kan bewerken, waarbij de functie “knippen” waarschijnlijk de meest waardevolle is. Nog beter is het geluid op een computer te bewerken.  Daar zijn talloze programma’s voor. Audacity kan je bijvoorbeeld gratis downloaden. Het is misschien even oefenen maar een verhaal monteren is altijd een kwestie van veel knippen, plakken en schuiven. Kies passende muziek en de juiste geluidseffecten. Geluideffecten zijn gemakkelijk op internet te vinden door het gewenste geluid te googlen (best in english) met daarbij de woorden sound effects. Mensen die spotify gebruiken hebben ook een goeie keus aan geluidseffecten middels dezelfde methode. Zijn er onder jullie die een Mac hebben bezitten: op de apple harde schijf staat ook een kleine hoeveelheid sound effects en tevens een redelijk grote voorraad korte muziekjes, te vinden in het mapje jingles. De naam van elk deuntje geeft een indicatie voor de sfeer. Zowel de effects als de muziekjes zitten in Apple Garage Band (ook hiermee  kan je overigens geluid mee bewerken). In ditzelfde programma vind je heel veel zg loops: korte stukjes geluid van een muziekinstrument die als je ze dupliceert een instrumentaal riedeltje vormen. Zo heb ik diverse malen een wandelende contrabas onder reportages gezet die ik uit deze verzameling geplukt had.  Tegenwoordig hebben zowel de jingles als de geluidseffecten als de loops bij Apple de vervelende extentie  .caf Dat is niet handig (tenzij je monteert met het programma Garage Band) en loont het de kleine moeite deze bestanden om te zetten in mp3. Daar zijn verschillende gratis programmaatjes voor (bv all2mp3 of Switch). Verder: luister eens naar andere hoorspelen zodat je smaak zich kan vormen. In de afdeling hieronder staan verschillende manieren om leuke hoorspelen te vinden. Succes!!

Leonieke Verhoof geeft aanvullende tipsworldradiodogs

Naast de standaard functie van audio opname op je smartphone, kan je, als je een iPhone of Android telefoon hebt, ook je audio direct online zetten met behulp van http://shoudio.com. Dit is een dienst waarbij je audio-opname direct te beluisteren is, waar je publiek kan reageren op je opname en ook wordt je opname getoond op een kaart op de locatie waar je de audio-opname hebt gemaakt. Ook kan je de audio-opname ‘embedden’ op je eigen site (net als een YouTube filmje) en kan je het downloaden als je het wilt gebruiken voor je Hoorspel montage.

Quote van http://www.mindnote.nl/2011/03/erwblo-over-de-factor-honderd-bij-mobile-monday-amsterdam/

“Muziek maken draait uiteraard om zoveel meer dan alleen het instrumentarium – denk aan samenspel, creativiteit, kennis van theorie of muziekhistorie, doorzettingsvermogen etc. – maar technologische vernieuwingen zijn wel verdraaid handig en versterken of vergemakkelijken deze aspecten zelfs.
Zo is een met duizenden tabulaturen of teksten gevulde iPad (met bijvoorbeeld iRealbook of iTab) een allemansvriend bij ieder kampvuur of iedere jamssie (samenspel). Een digitaal viersporen opname-applicatie zoals Amplitude voor je iPhone vergroot de mogelijkheden om overal waar je bent snel een (meerstemmig) idee op te nemen (creativiteit). Verder zal iedere (solo-)gitarist er op een gegeven moment mee te maken krijgen: toonladders. Met de applicatie GuitarBuddy heb je altijd legio ladders letterlijk bij de hand (theorie kennis). Met de app van Premier Guitar kun je vervolgens op ieder moment meer lezen over legendarische gitaristen, versterkers, pedaaltjes etc., maar je kunt hiervoor natuurlijk ook ‘gewoon’ even een YouTube filmpje bekijken (muziekhistorie). Aangezien je tegenwoordig dus al deze functies vrijwel altijd bij je draagt, kun je ook eenvoudig door de wekkerfunctie er op geattendeerd worden dat het bijvoorbeeld weer tijd is voor je dagelijkse kwartiertje toonladders oefenen (regelmaat is een belangrijke factor bij doorzettingsvermogen). Mooie tijden…”

Verder heeft Erwin Blom een overzicht gemaakt van de verschillen tussen het muziek maken van ‘Toen’ en van ‘Nu’, bekijk maar: http://www.slideshare.net/momoams/1-erwin
Hij noemt daarin legio apps voor iPhone en iPad waarmee je eigenlijk een mobiele muziekstudio op zak hebt.

Verder zijn er ook nog allerlei ‘gekke geluiden apps’ zoals:
http://itunes.apple.com/nl/app/soundboard/id382494400?mt=8
http://itunes.apple.com/nl/app/annoying-sounds!/id333184740?mt=8
http://itunes.apple.com/nl/app/annoying-sounds-free-sound/id430784271?mt=8
http://itunes.apple.com/nl/album/exotic-birds/id298786727

En deze is ook leuk: http://itunes.apple.com/nl/app/id436049866?mt=8

En natuurlijk ook gewoon allerlei YouTube filmpjes die je aan kunt zetten als achtergrondgeluid :D

Heb je hier wat aan? Laat me weten wanneer de wedstrijd begint, dan kan ik meedoen, em winnen en em promoten op de sociale media ;-)  Groet!
Leonieke

.radiotek001-fullinit_1

.

.Leon Povel, beroemd hoorspelregisseur viert binnenkort zijn eeuwfeest. Speciaal ter gelegenheid hiervan heeft Geronimo Hoorspelen een speciale ode aan deze grote kunstenaar gecreëerd op de website  http://www.geronimohoorspelen.nl/L%C3%A9on_Povel/100_jaar_leon_povel.htm

Hoorspelen

Het hoorspel was in ons land vroeger een grote bron van vermaak. Na een diep dal, lijkt het er nu op dat het radiodrama toch weer in populariteit toeneemt. Op het internet is er al veel te vinden en ook komen er steeds meer hoorspelen als cd op de markt. Helaas zijn de lokale en nationale omroepbazen doof voor deze opleving. En dat terwijl een hoorpsel toch een perfecte vorm van kunst- en amusement voor de radio is. Belachelijk dat er geen hoorspelen meer zijn: op tv is er toch ook genoeg drama? Het is jammer maar de radio wordt na de overvleugeling door de televisie zo krap gehouden dat er voor het stiefzusje geen budget en geen tijd meer is om mooi radiodrama te maken (enkele uitzonderingen diep in de nacht daargelaten).

Gelukkig is er nog van alles te vinden en te beluisteren.

Hieronder volgen wat aanwijzingen.

Het beroemde hoorspelweb van Sir B. Hier kan men oneindig veel hoorspelen beluisteren: http://www.hoorspelweb.com

Fijne collectie downloadbare hoorspelen,maar ook over stoomtreinen en heerlijke recepten: http://jaapvanlelieveld.xs4all.nl/index.html

Engelse en Nederlandse hoorspelen op de site van Jos Lemmens, ook in ZIP!

http://92.254.54.166/hoorspelen/hoorspelen.php/

De hoorspel startpagina
http://www.mijneigenfavorieten.nl/hoorspel/

Nog een bron van hoorspel-geluk
http://www.geronimohoorspelen.nl/

De volgende  site hem ikzelf onlangs ontdekt en ik was zeer aangenaam verrast. Powered by John van Houten. Veel te beluisteren plus leuke blog  http://www.hoorspelen.eu

radioluisteraars in paniek de straat

radioluisteraars in paniek de straat

Hoorspelforum voor de echte liefhebber
http://groups.yahoo.com/group/hoorspel-forum/

de heerlijke avonturen van heer Olivier B. Bommel en Tom Poes          http://www.nps.nl/nps/bommel/

Er staan ook prachtige en grappige hoorspelen op de diverse VPRO sites. Luister bijvoorbeeld naar het prachtige hoorspel “de Sarcofaag” van de Russische schrijver Vladimir Gubarev , die het STUK schreef vlak na de ramp met de kerncentrale.     http://weblogs.vpro.nl/radioarchief/2011/03/24/25-jaar-na-tsjernobyl/

Verder vonden we een vierdelige serie korte  hoorspelen over het  opvoeden van dochter Lotte getiteld: “Bezorgde ouders” (met als alwetend verteller Johnny van Doorn). Ook te downloaden de onvolprezen Cor Galis met het dagboek van Willem Barendszn op Nova Zembla, een kort hoorspel uit de reeks “avonturen van Piet Ponskaart” uitgezonden in 1976:  “Mastenbroecks oudejaarsavond” met deboze buurman” Dick Swidde als de valse werkgever Mastenbroeck.  Ook op deze site (goed werk Nienke!)  een sinterklaasaflevering van Paulus de boskabouter. Alles is te downloaden van de site  http://weblogs.vpro.nl/podcasts/category/radioarchief/feed/

Het onvolprezen radio 1  nachtprogramma op vrijdagavond Nachtvluchten (van Nora Romanesco) wil ook nog wel eens een fraai hoorspel uitzenden (naast allerlei andere hoogtepunten uit de voorbije gloriedagen van radio 5 aka radio 747am)

Tip: hoorspelen werken vaak  zeer gunstig bij slapeloosheid.

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

hou de aandacht van je luisteraars vast

hou de aandacht van je luisteraars vast

5 Reacties op “hoe maak ik een hoorspel-tips”

 1. [...] Klik hier voor Sir B. Klik hier voor Studio Idzerda. [...]

 2. N Vermeer zegt:

  Door jullie kreeg ik er weer helemaal zin in en heb ik nóg een hoorspel gemaakt. Deze kan waarschijnlijk niet meedoen aan de wedstrijd, maar ik wil hem jullie niet onthouden. Het betreft een parodie op ‘Sprong in het heelal’ en hij is te beluisteren op YouTube, ‘Duik in het universum’:

  http://www.youtube.com/watch?v=h1nnbYsoB08

  Met groet,
  Norbert Vermeer

 3. [...] http://weblogs.vpro.nl/idzerda/hoorspel-tips/ Share this:TwitterFacebookLike this:LikeBe the first to like this. This entry was posted in Marieke. Bookmark the permalink. [...]

Laat een reactie achter