7 augustus: “Richt eens een landschap in!”

Geplaatst op 25 juli 2011 door Gerrit Kalsbeek onder Geen categorie

het-nederlandsche-landschapHet was een volle, informatieve en landschappelijk zeer rustieke uitzending, vol observaties, sfeervolle bijdragen en vakkundig gepresenteerd door Marjoke Roorda, die met haar gemoedelijke Zuid-Hollandse accent en haar schatkamer vol kennis en feiten over het landschap allerlei wetenswaardigs kon ontlokken aan onze speciale gast die in de persoon van landschapsarchitect Henk van Blerck lijfelijk op bezoek was op ons zo fraai in de bossen gelegen Instituut. Landschap. We hebben er allemaal mee te maken. We wonen er namelijk in.  Zo kunnen we, als wij de ogen sluiten, welzeker allemaal een landschap voor ons geestesoog halen. Maar beseffen wij ook hoe een landschap klinkt?! Ook komt het allernieuwste stukje echte wildernis aan bod, waar alleen God en moeder Natuur de scepter zwaaien, los van menselijke ingreep. Geniet bovendien van het sfeervolle portret van een kraan. Ja, u leest het goed…

Ter gelegenheid van onze uitzending is er een heel fraai boekwerk verschenen over landschapspionier J.T.P. Bijhouwer. Klik en kijk hier voor meer informatie

7 Reacties op “7 augustus: “Richt eens een landschap in!””

 1. O. Westbrug zegt:

  Is uw presentator DE Marjoke Roorda van Eysinga? Dat is goed nieuws want weinigen weten zoveel van onze bebouwde en onbebouwde omgeving als Marjoke! (zeg maar Mjo). Doe haar de harteijke groeten van Orlov Westbrug

 2. CoK zegt:

  Mooi he, even iets over, in de nabijheid van, Rotterdam, het mooie Rotterdam. (Nu nog een ander stadsbestuur!!!)

  CK.

 3. Annelies zegt:

  Bij toeval dit programma gehoord (niet helemaal afgeluisterd).
  Hoe kunt u iemand met zó’n uitspraak laten presenteren….?
  In mijn gids stond geen naam van de presentatrice maar ik vind het een aanfluiting. Inhoudelijk niet maar nogmaals: dat platte Rotterdams: géén gehoor! (n.b. ik ben zelf in Rotterdam geboren en heb er 22 jaar gewoond).
  En dan als klap op de vuurpijl op het einde: “Doeiii”.
  Pffff….

 4. Gerrit Kalsbeek zegt:

  Hallo Annelies. Dat je ‘t nog zo lang in Rotterdam hebt uitgehouden! Zijn het zulke akelige mensen daar in de Maasstad dat hun taal je zo met weerzin vervult? Wij bij Idzerda hebben daar geen last van. Taal is communicatie en zolang wij mensen verstaan en begrijpen vinden wij elke gesproken variant van onze moedertaal een waardevolle verrijking. Stel je voor dat wij allemaal hetzelfde klonken?! A propos, Mjo woont niet in Rotjeknor maar Delft…

 5. Joke Vreeswijk zegt:

  Wel knap van Annelies dat ze het niet helemaal heeft afgeluisterd maar toch weet van “Doei” op het einde!

 6. Annelies zegt:

  Dag Gerrit,
  Ik ben gek op de Nederlandse taal maar echt, ik vond het vreselijk om te horen; ik werd helemaal afgeleid van de inhoud van het gesprek.

  Maar ieder zijn meug zullen we maar denken.
  En Rotterdam of Delft: bijna één pot nat, toch?
  En n.a.v. de reactie van Joke V. : ik luisterde terwijl ik mijn avondeten aan het bereiden was en toen ik later de radio weer aanzette hoorde ik dus het einde.

  En Gerrit, bedankt voor het nette antwoord.

 7. gerrit zegt:

  Beste Annelies,
  We zijn blij met iedere reactie, want je hebt de tijd en moeite genomen je mening over ons Instituut kenbaar te maken. Iedereen die ons schrijft heeft recht op een net antwoord! En natuurlijk heb je het recht om Rotterdams vreeeeselijk te vinden. Ikzelf heb moeite met het zogenaamde “polderlands”. (Jaai blaaift baaij maaaij!). Maar ik hoop dat je naar ons blijft luisteren, want een paar mooie verhalen tijdens het koken: daar smaakt het eten alleen maar beter van! (mits niet teveel afgeleid).

Laat een reactie achter